Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Együtt-PM: szavazhassanak levélben a külföldön dolgozó magyar állampolgárok

Törvénymódosítással biztosítaná a külföldön dolgozó magyar állampolgárok levélben történő szavazásának lehetőségét az Együtt-PM.
Karácsony Gergely, a tömörüléshez tartozó független országgyűlési képviselő - aki előterjesztéssel él az ügyben - pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ha a levélben történő szavazásról azt gondolják, járható út a választójog érvényesítésére, akkor ennek megfelelőnek kell lennie azoknál is, akik tartósan külföldön munkát vállalnak. Ez azért is fontos, mert bizonyos becslések szerint 3-400 ezren is lehetnek, akik tartósan külföldön dolgoznak, és az állandó lakcímmel rendelkező állampolgárok a listák mellett az egyéni jelöltekre is voksolhatnak - jegyezte meg.

Kiemelte: elkötelezettek abban, hogy a határon túli magyarok gyakorolhassák választási jogukat. Ugyanakkor szerintük semmilyen alkotmányos alapja nincs annak a megkülönböztetésnek, hogy azoknak az állampolgároknak nem adott a levélben szavazás lehetősége, akik idejében jelzik a választási szervek számára, hogy tartósan külföldön élnek, dolgoznak, és ezért külön névjegyzéken is szerepelnek. Jelezte, ők a jelenlegi szabályok szerint kizárólag személyesen szavazhatnak, ugyanakkor nagy többségük olyan településen él, ahol nincs konzulátus.

Karácsony Gergely - kérdésre válaszolva - hosszabb távon megfontolandónak nevezte az internet alapú szavazás lehetőségének megteremtését.

Az MSZP-vel való egyeztetésre vonatkozó felvetésre közölte: az Együtt-PM Budapesten és vidéken is szeretne jelölteket állítani, a szocialistákkal tárgyalásban vannak, de azt gondolja, hogy meg fognak tudni állapodni. Arról, hogy a jelöltállítási szabályzatukban szerepel, hogy elsősorban felsőfokú végzettségűeket indítsanak, azt mondta: a felvetődő kritikákat meg kell fontolni, és a tárgyalóasztal mellett meg kell beszélni, de semmiképpen nem a nyilvánosság előtt kell ezt a vitát lefolytatni.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2013. augusztus 09. 17:17
    „Az internet alapú szavazás a legnagyobb lehetőség a leadott szavazatok "véletlen eltűnésének"!! Nagyon rossz ötlet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset miatt lezárták Nagykanizsánál az M7-es autópályát Letenye felé

Könnyebben megsérült két ember egy szlovén autóban, amikor szalagkorlátnak ütköztek az M7-es… Tovább olvasom