Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Együttműködésre hívja a civileket a Magyar Szolidaritás Mozgalom

A Magyar Szolidaritás Mozgalom együttműködésre hívja a civil szervezeteket, akikre a DEKA tárgyalásain is számít.
A Magyar Szolidaritás Mozgalom (Szolidaritás) együttműködésre hívja a civil szervezeteket és számít részvételükre a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (DEKA) tárgyalásai során - mondta Kónya Péter, a szervezet egyik társelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az MTI kérdésére elmondta, a Szolidaritás vezetői várhatóan a jövő héten ülnek tárgyalóasztalhoz az LMP-vel, hogy az együttműködés lehetőségeiről egyeztessenek.

Az LMP január 28-i kongresszusán úgy határozott, hogy nem vesz részt az ellenzéki kerekasztal munkájában.

Kónya Péter elmondta: első lépésként a civil szervezetek bevonásával egy társadalmi kerekasztalt kívánnak létrehozni, amelynek célja az összefogás céljainak meghatározása. Hozzátette: a parlamenti és parlamenten kívüli demokratikus ellenzéki pártokat ezután kívánják bevonni a DEKA munkájába.

Kónya Péter a sajtótájékoztatón ismertette a Szolidaritás politikai nyilatkozatát. Ebben egyebek mellett rögzítik, hogy nem működik az ország, az államigazgatás, az egészségügy, a közlekedés és nincs közbiztonság.

A Szolidaritás álláspontja szerint félelemben és létbizonytalanságban élnek az emberek, az elhibázott gazdaságpolitika miatt az állam csak az dolgozók bérén tud spórolni - áll a nyilatkozatban.

A politikai nyilatkozatban leszögezi, hogy ideológiai beállítottságtól függetlenül nyitott mindenki irányába, ezért nem válhat politikai párttá.
A 4K! - Negyedik Köztársaság Mozgalom hétfői nyilatkozatára – amelyben a DEKA-tól való távolmaradást jelentették be – Kónya Péter elmondta: a 4K! még nem bejegyzett politikai párt, ám civil szervezeteként továbbra is számítanak az együttműködésükre.

Hangsúlyozta: könnyen előfordulhat, hogy Magyarországon előrehozott választások lesznek, ami most váratlanul és felkészületlenül érné a demokratikus ellenzéki pártokat. Úgy fogalmazott, ez káoszhoz vezetne, ezért olyan közös alapokra van szükség, amelyekkel a társadalom egésze egyetért.

Székely Tamás, a Szolidaritás másik társelnöke a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a múlt héten eljuttatták José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez azt a több mint 113 ezer ember által aláírt dokumentumot, amelyben leszögezik, hogy az EU állampolgárai kívánnak maradni.

Székely Sándor, aki ugyancsak társelnöke a Szolidaritásnak elmondta, hogy bejelentették, a rendőrség pedig tudomásul vette a március 10-i tüntetést, amely 15 órakor kezdődik a fővárosi Kossuth téren. Az "Együtt egy új köztársaságért, együtt a szociális és gazdasági jogok visszaszerzéséért" című demonstrációra várják a civileket, a szakszervezeteket és a pártok képviselőit is - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állójég jellemzi a magyarországi folyók nagy részét

A Dunán a vízhőmérséklet a jégképződés kritikus határára csökkent, a Tiszát kisebb megszakításokkal… Tovább olvasom