Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Egzotikus utak, kórokozók, betegségek

Mind többen töltik a nyári szabadságukat távoli tájakon. Nem kell messzire utazni – elég csupán az Adriára menni, vagy a francia Riviérára, illetve az egyiptomi piramisok tájékára – ahhoz, hogy egzotikus betegségeket kaphassunk. Ha csak a gyanú is fölmerül ezzel kapcsolatban, keressük meg telefonon a speciálisan e betegségek gyógyításával foglalkozó intézetet.
A Q-láz nevű betegségnek már elnevezése is titokzatos; a „query", azaz „kérdőjeles" szóból jön, az általa okozott lázat ugyanis sokáig tisztázatlan eredetűnek tartották – mondja dr. Axmann Ágnes, a Trópusi és Utazási Betegségek Intézete (Trop-Med Hungary) orvos-igazgatója. Ma már tudjuk, baktérium okozza, amelyet juhon, kecskén, szarvasmarhán élő kullancs terjeszt. A legtöbb magyar Földközi-tengeri országokban tett utazás során kapja el – bár a kórokozó és a kullancs nálunk is jelen van.

Fontos az önvizsgálat

Szerencsére a baktérium antibiotikumra jól reagál, rendkívül fontos, hogy a betegséget ezzel kezeljék – nem kell tartózkodni használatától, mint egyes, más betegségek esetében –, s minél hamarabb. Ha tehát valaki a mediterránumban járt, és felső légúti gyulladást, ízületi fájdalmakat észlel, vagy tüdő-, májgyulladás alakult ki esetében, mindenképpen jelezze a szakembernek, hol járt. Számára fontos lehet ez az információ, rögtön tudja, hogy ez a betegség is számításba jöhet. A megelőzés szempontjából fontos: a délen sok helyen tartott juhokat, kecskéket ne közelítsük meg, a gyerekre vigyázzunk, ne rágjon levelet, füvet, s a puszta földre sose üljünk le, csak gyékényszőnyegre. Testtájainkat alaposan vizsgáljuk át, nem kerültünk-e kullanccsal „szoros összefüggésbe". Mindez arra az esetre is vonatkozik, ha hazánkban, vidéken nyaralunk, ahol szabadban tartanak kérődzőket.

Malária

Ha maláriát „hoz haza" maláriás vidékről az ember – azaz megszúrta a betegség kórokozójával fertőzött maláriaszúnyog –, akkor a megbetegedett utazó itthon is terjesztheti ezt a betegséget.
A maláriaszúnyog Magyarországon is előfordul, de a kórokozója nincs jelen, tehát a maláriaszúnyog alapesetben ártalmatlan. Ha azonban maláriás betegtől szívott vért a rovar, akkor szervezetébe bekerülnek a kórokozók, és minden további embernek átadja őket, akiket megcsíp.

Napóleon is elkapta


A leishmaniazis nevű betegség kórokozóját, mely egy protozoon, az úgynevezett lepkeszúnyog terjeszti. A Földközi-tenger környékén kapható el. A betegség tünetei: gyengeség, lázas állapot, nyirokcsomó-duzzanatok. Ilyen tüneteket számtalan más betegség is okoz, ezért ha olyan helyen nyaraltunk, ahol a leishmaniazis is „benne van a pakliban", speciális csontvelő- és vérvizsgálatra van szükség. A kórokozók ugyanis a vöröscsontvelőben szaporodnak, és akadályozzák a vérképzést. A szúnyog a kutyákat különösen kedveli, s ha kedvencünket is magunkkal visszük az útra, őt is óvjuk a szúnyogcsípéstől.

Aki Egyiptomba, közel-keleti, kelet-afrikai országba utazik, ne fürödjön édesvízben! De még kezet se akarjon mosni, mondjuk a Nílusban. Ugyanis elkaphatja a bilharziázist – Napóleon is elkapta, ezért kényszerült kivonulni a piramisok országából –, amelynek sokatmondó magyar neve: egyiptomi vérvizelés. Kórokozója egy féreg, melynek lárvája vízi csigákban fordul elő.

Villás farkú lárva

A csigából kiszabaduló, aktívan úszó, villás farkú lárva rátalál a fürdőzőre, és befúrja magát a bőr alá, s a vérkeringéssel a húgyhólyag, illetve a bél vénás fonatába kerül. Itt párosan él, s a nőstény tüskés peték ezreit termeli folyamatosan. A peték átfúrják a hólyag vagy a bél falát, és a következmény: véres vizelés, illetve hasmenés. A gyógyítás bonyolult, de külföldről hozott ellenszerrel megoldható. Lényeg: minden, déli utazás után előjött betegségnél a beteg vagy a hozzátartozó jelentkezzen be telefonon a Trópusi és Utazási Betegségek Intézeténél, ahol az előzetes megbeszélés alapján fogadják. A speciális képzettségű szakemberek ebből már tudni fogják, hogyan tovább. A lappangási idő sok egzotikus betegség esetében hosszú, előfordul, hogy hetekkel az utazást követően jelentkezik, mint nem kívánt ráadás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lízingfélév: félezer milliárd forint

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 2007 első félévében 553 milliárd forint összegű kihelyezést… Tovább olvasom