Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Egzotikus utak, kórokozók, betegségek

Mind többen töltik a nyári szabadságukat távoli tájakon. Nem kell messzire utazni – elég csupán az Adriára menni vagy a francia Riviérára, illetve az egyiptomi piramisok tájékára – ahhoz, hogy egzotikus betegségeket kaphassunk. Ha csak a gyanú is fölmerül ezzel kapcsolatban, keressük meg telefonon a speciálisan e betegségek gyógyításával foglalkozó intézetet.
Q-láz

A Q-láz nevű betegségnek már elnevezése is titokzatos. A „query", azaz „kérdőjeles" szóból jön, az általa okozott lázat ugyanis sokáig tisztázatlan eredetűnek tartották – mondja dr. Axmann Ágnes, a Trópusi és Utazási Betegségek Intézete (Trop-Med Hungary) orvos igazgatója.

Ma már tudjuk, hogy baktérium okozza, amelyet juhon, kecskén, szarvasmarhán élő kullancs terjeszt. A legtöbb magyar földközi-tengeri országokban tett utazás során kapja el – bár a kórokozó és a kullancs nálunk is jelen van. Szerencsére a baktérium antibiotikumkezelésre jól reagál, rendkívül fontos, hogy a betegséget ezzel kezeljék, s minél hamarabb. Ha tehát valaki mediterrán vidéken járt, és felső légúti gyulladást, ízületi fájdalmakat észlel, vagy tüdő-, májgyulladás alakult ki esetében, mindenképpen jelezze a szakembernek, hogy merre járt.

A megelőzés szempontjából fontos: a juhokat, kecskéket ne közelítsük meg, a gyerekre pedig vigyázzunk, ne rágjon levelet, füvet.

A puszta földre sose üljünk le, csak gyékényszőnyegre. Testtájainkat alaposan vizsgáljuk át, nem kerültünk-e kullanccsal kontaktusba. Mindez arra az esetre is vonatkozik, ha hazánkban, vidéken nyaralunk, ahol szabadban tartanak kérődzőket.

Malária

Ha maláriát „hoz haza" külföldről az ember – azaz megszúrta a betegség kórokozójával fertőzött maláriaszúnyog –, akkor a megbetegedett utazó itthon is terjesztheti ezt a betegséget. A maláriaszúnyog Magyarországon is előfordul, de a kórokozója nincs jelen, tehát a maláriaszúnyog alapesetben ártalmatlan. Ha azonban maláriás betegtől szívott vért a rovar, akkor szervezetébe bekerülnek a kórokozók, és minden további embernek átadja őket, akiket megcsíp.  
Leishmaniasis

A leishmaniasis nevű betegség kórokozóját, mely egy protozoon, a lepkeszúnyog terjeszti a Földközi-tenger környékén. A betegség tünetei: gyengeség, lázas állapot, nyirokcsomó-duzzanatok.

Ilyen tüneteket számtalan más betegség is okoz, ezért ha olyan helyen nyaraltunk, ahol a leishmaniasis is „benne van a pakliban", speciális csontvelő- és vérvizsgálatra van szükség.

A kórokozók ugyanis a vöröscsontvelőben szaporodnak, és akadályozzák a vérképzést. A szúnyog a kutyákat különösen kedveli, s ha kedvencünket is magunkkal visszük az útra, őt is óvjuk a szúnyogcsípéstől.

Bilharziasist

Aki Egyiptomba, közel-keleti, kelet-afrikai országba utazik, ne fürödjön édesvízben! De még kezet se akarjon mosni, mondjuk a Nílusban.

Ugyanis elkaphatja a bilharziasist, amelynek sokatmondó magyar neve: egyiptomi vérvizelés. Kórokozója egy féreg, melynek lárvája vízi csigákban fordul elő. A csigából kiszabaduló, aktívan úszó, villás farkú lárva rátalál a fürdőzőre, és befúrja magát a bőr alá, majd a vérkeringéssel a húgyhólyag, illetve a bél vénás fonatába kerül.

Itt párosan él, s a nőstény tüskés peték ezreit termeli folyamatosan.
A peték átfúrják a hólyag vagy a bél falát, és a következmény: véres vizelés, illetve hasmenés. A gyógyítás bonyolult, de külföldről hozott ellenszerrel megoldható. A lényeg: minden, déli utazás után fellépő betegségnél a beteg vagy a hozzátartozó jelentkezzen be telefonon a Trópusi és Utazási Betegségek Intézeténél, ahol előzetes megbeszélés alapján fogadják.

A speciális képzettségű szakemberek ebből már tudni fogják, hogyan tovább. A lappangási idő sok egzotikus betegség esetében hosszú, előfordul, hogy hetekkel az utazást követően jelentkezik mint nem kívánt ráadás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan vezettek Sopronban

Tovább olvasom