Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Ehetünk-e tojásrántottát?

Ha koleszterin, akkor ugye tojás? Ehetek-e tojásrántottát? Ez a leggyakoribb kérdés, ha valakinél kiderül, hogy magas a koleszterinje. Ha kiderül! Az ma már világos, hogy a magas koleszterin rontja ereink helyzetét. Így érelmeszesedésünk gyorsabban robog. Nagyobb eséllyel kapunk infarktust vagy szélütést.

És most jön a tojás. Egy tojásban 300 milligramm koleszterin lapul. Egy nap körülbelül 300 milligramm koleszterint lenne célszerű fogyasztanunk ahhoz, hogy vérünk koleszterinszintjét 10–15 százalékkal csökkentsük. Akkor talán együnk napi egyetlen tojást és semmi mást? Akkor ugye tojás nélkül minden rendben lesz?! Na nem! A helyzet ennél bonyolultabb. Testünk maga is egy valóságos koleszteringyár. Szinte minden sejtünk képes a koleszterin-önellátásra. Tehát akkor is szuperül működnénk, ha egyáltalán nem ennénk koleszterint. Ezek után nem meglepő, hogy vérünkben is lenne koleszterin, akkor is, ha egyáltalán nem ennénk tojást. Még így is sokan lennénk, akiknek koleszterinszintjét éppen ereink védelmében folyamatos gyógyszerszedéssel kellene ideálisan alacsony szintre csökkenteni.
Akkor tojás, vagy nem tojás? Erre csak akkor tudok válaszolni, ha már tudjuk, mennyit szükséges csökkenteni a koleszterinértéken. Tudja, hogy Önnek mennyi a koleszterinértéke? Tudja, hogy ez Önnél sok vagy kevés? Tudja, mennyi lenne az ideális érték? Most számoljon utána! 10–15 százalékos csökkentéssel – koleszterinszegény étrendet tartva – elérheti a célját? Ha igen, rajta! Alakítsa át étrendjét! Ha ez várhatóan kevés lenne, mérsékelje a koleszterinfogyasztást, és ragadja meg a gyógyszeres segítséget! Ezután, ha szereti, menjen és süssön egy rántottát!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó soproni kalaposmester

Egy eltűnőben levő szakma, a kalaposmesterség feltehetőleg utolsó művelője Horváth Péter. A… Tovább olvasom