Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Éhségsztrájkolnak a bebörtönzött maoista lázadók Nepálban

Éhségsztrájkba kezdtek a maoista lázadók több nepáli börtönben annak érdekében, hogy a nemrég megalakult kormány mielőbb szabadon bocsássa őket. Két vezetőjük már kiszabadult.
Több tucat bebörtönzött, maoista lázadó kezdett éhségsztrájkba a hét végén Nepálban. Így akarnak nyomást gyakorolni a kormányra, hogy bocsássák őket szabadon. A nepáli belügyminisztérium hétfői közlése szerint az éhségsztrájk mozgalom az ország több börtönére is kiterjedt. Az akció azután indult, hogy a kormány döntött a lázadók két vezéregyéniségének szabadlábra helyezéséről. Matrika Jadavot, a maoisták legmagasabb rangú bebörtönzött vezetőjét, és a középszintű vezető Szures Alét egy katmandui börtönből bocsátották el két évi fogság után, de több száz bajtársuk még mindig raboskodik.

Az új nepáli kormány, amely azután jött létre, hogy a több mint egy évig teljhatalommal uralkodó Gianendra király áprilisban a monarchia-ellenes tüntetések hatására a kormányzás megosztását határozta el, nem jelölt meg időhatárt a bebörtönzöttek szabadon bocsátására. Egyelőre annyit közöltek, hogy az intézkedések "folyamatban vannak".

A lázadók beleegyeztek abba, hogy béketárgyalásokat kezdenek a kormánnyal a tíz éve tartó fegyveres harc lezárása érdekében, amelynek 13 ezer ember esett áldozatául. A kabinet elfogadta továbbá a lázadók által meghirdetett három hónapos tűzszünetet és törölte a perbe fogottakkal szemben a terrorizmus vádját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszer volt „barokk” cirkuszi sátor

Nem új keletű, hogy a két éve a Széchenyi térre települt fesztivál megosztja a győri lakosságot,… Tovább olvasom