Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Éhségsztrájkot kezdtek a börtönben Mladic bújtatói

Éhségsztrájkot kezdtek a börtönben a legsúlyosabb háborús bűntények miatt körözött Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok feltételezett bújtatói - jelentette szerdán két belgrádi napilap.
A Press című újság szerint három személy, Jovo Djogo nyugalmazott ezredes, Stanko Ristic pilóta és fia, Predrag is éhségsztrájkot kezdett. A két utóbbi gyanúsított ügyvédje, Milomir Salic ezt meg is erősítette a lapnak. Szerinte a kedden kezdett tiltakozás oka az, hogy a hatóságok indokolatlanul halogatják a bűnvádi eljárás lefolytatását.

Stanko és Predrag Risticet április 19-én tartóztatták le, viszont Jovo Djogo már majd, öt hónapja ül börtönben, a hetven százalékos rokkantnyugdíjast egy hónapig magánzárkában tartották fogva. A Press tudomása szerint a többi gyanúsított szerdán csatlakozik a tiltakozókhoz, a Kurir című napilap viszont úgy tudja, hogy már mind a tíz gyanúsított elutasította az élelem fogyasztását.

Hasonlóképpen azt sérelmezik, hogy a hatóságok hónapok óta húzzák-halasztják a bűnvádi eljárás lefolytatását, sehogyan se emelnek ellenük vádat, miközben ügyüket államtitoknak minősítették. A srebrenicai népirtás és Szarajevó lövetése miatt körözött Mladic feltételezett segítőit az elmúlt négy-öt hónapban fogták el. A látványos hajtóvadászat közepette a belgrádi sajtó arról írt, hogy szorul a hurok Mladic körül, és napok kérdése a tábornok kézre kerítése.

Az effajta hírek mára elapadtak, a sajtó érdeklődésére jobbára azt válaszolják a belgrádi politikusok, hogy a hatóságok mindent megtesznek a tábornok kézre kerítéséért. Rasim Ljajic, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács vezetője a BBC-nek nyilatkozva kedden azt mondta: nem hisz Mladic önkéntes feladásában, ezért a tábornokot el kell fogni. Ljubodrag Stojadinovic, az egyik legismertebb belgrádi katonapolitikai elemző, - aki tisztként személyesen is jól ismerte a hágai szökevényt, és három hete könyvet is megjelentett róla - azon a véleményen van, hogy Mladic feltételezett bujtatóinak elfogása időpocsékolás volt, mert csupa olyan emberről van szó, aki három évvel ezelőtt állt kapcsolatban a tábornokkal.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházi parkolás

„ Mikor tűnik már fel valakinek, hogy Csornán a kórháznál szinte képtelenség parkolóhelyet… Tovább olvasom