Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

EIU: a magyar gazdaságot terheli a legnagyobb kockázat

A kelet-európai EU-gazdaságok közül a magyar kilátásokat terhelik a legnagyobb kockázatok. Az Economist Intelligence Unit azt jósolja, a magyarok csak a következő évtized elején vezetheti majd be az eurót.
A kelet-európai EU-térségben a magyar kilátásokat terheli a legnagyobb kockázat - áll az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzésében. A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző központja tegnap közzétett előrejelzése szerint a 2004-ben mért 5 százalékos csúcsról és a 2005-re várt 4,4 százalékos átlagról a világgazdaság növekedése 2006-ban várhatóan 4,0, 2007-ben 3,9 százalékra lassul, de 2008-ban már kissé visszagyorsul, 4,0 százalékra.

Az EIU az euróövezetre óvatosan derűlátó előrejelzést adott: a térség gazdasága a 2005-re becsült 1,2 százalék után az idén 1,8, jövőre 1,9, 2008-ban 2,0 százalékkal növekszik. A közép-európai EU-országokra adott növekedési előrejelzések viszont 0,5-1,0 százalékponttal lassabbak a térségi átlagnál.

Az EIU ugyan az eddigi 3,7 százalékról 4,2-re emelte a tavalyi magyar növekedésre adott becslését, a jelentés szerint ennek zöme a számítási metodikában végrehajtott változtatásokból ered. A cég 4,4 százalékos átlagos növekedést vár 2006-2007-re, ám megjegyzi: a kelet-európai EU-gazdaságok közül a magyar kilátásokat terhelik a legnagyobb kockázatok. Ezek közül kiemeli, hogy a pénzügyi szektoron kívüli vállalatoknak folyósított hitelek csaknem fele, a hosszú lejáratú lakossági kölcsönök pedig több mint fele devizaalapú hitel.

Ez kevésbé lenne aggályos, ha Magyarország jó ütemben haladna az euró bevezetése felé, a múltbeli és jelenlegi kormányok azonban csekély hajlandóságot mutattak-mutatnak a költségvetési önmérsékletre. Az EIU szerint a költségvetési konszolidáció jó eséllyel az áprilisi választások után is csak lassan indul be, és a magyar gazdaság csak "a következő évtized elején" lesz abban a helyzetben, hogy meghonosíthassa az eurót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a politikai plakátszezon

A közterületeken látható óriásposzterek után hamarosan megjelennek a helyi választási plakátok is. Tovább olvasom