Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Ékes József: a Mal nem működhet tovább a jelenlegi technológiával

Az ajaki térség fideszes országgyűlési képviselőjének eltökélt szándéka, hogy minden eszközzel megakadályozza, hogy a jövő évtől a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. a jelenlegi technológiáját működtethesse tovább.
Ékes József, aki az október 4-én kialakult és év végéig fenntartott veszélyhelyzet miatt létrehozott kármentő bizottság tagja is, az MTI tudósítójának szombaton úgy fogalmazott: parlamenti képviselőként és a védelmi bizottság tagjaként is mindent megtesz majd azért, hogy a katasztrófát okozó cég által alkalmazott technológia folytán januártól a térséget ne szennyezhesse tovább az a vörösiszap, amely tíz ember halálát okozta, és több száz házat tett lakhatatlanná egy tározószakadást követően. A honatya megjegyezte, létezik az a technológia, s azt több országban is használják már, amelynek eredményeként a vörösiszap mennyiségét, nedvességtartamát 25 százalékra, az iszapos víz lúgosságát pedig 10 pH alá lehet csökkenteni.

Olvasóink írták

 • 2. szatyi 2010. november 07. 08:22
  „Akkor, hogy is fog alakulni a munkanélküliek száma abban a térségben,-januártól?”
 • 1. történész 2010. november 06. 18:27
  „Egy pénteken hatályba lépett kormányhatározat a vörösiszap-katasztrófa ügyében a MAL Zrt.-t károkozóként nevezi meg.
  Ruttner György szerint problémákat vethet fel, hogy a kormány foglal állást a felelősség kérdésében, mert ezekben a kérdésekben döntést az igazságügyi szerveknek, a bíróságnak kell hozniuk. Mint mondta, választópolgárként tiszteli a Magyar Köztársaság kormányát, de szerinte jogállamban ilyen kérdésekről nem a kormányok határoznak.

  Hozzátette, hogy a felelősség tisztázására készülő szakvélemények egyike sem végleges, előzetes szakértői vélemények vannak, amelyek alapján az altalaj törése okozta a katasztrófát. A talajtörés lehetőségét erősítette fel a kötelezően felépített résfal, illetve az ebben az évben leesett nagy mennyiségű csapadék.

  Tehát most már a kormány a bíróság is. Na ezt eddig nem lépte meg senki még Magyarországon,hogy bírósági végzés nélkül mondjunk valakit bűnösnek...nem bűzlik itt valami ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: suttyomban veszi vissza az adócsökkentést a Fidesz

A Lehet Más a Politika megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a Fidesz-KDNP minden előzetes bejelentés… Tovább olvasom