Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

EKF: téravatók és ünneplés

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím odaítélésének harmadik évfordulóját ünnepli pénteken a baranyai megyeszékhely. Ez ma a legnagyobb városrehabilitációs projekt ma Magyarországon - hangzott el a jubileum kapcsán tartott pénteki sajtótájékoztatón Pécsett.
"Amíg egy projekt nincs kész, nem árt egy kis pesszimizmus, de ez gyakran túlcsordult az elmúlt években" - mondta Suchman Tamás, kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: ütemesen haladnak a nagyberuházások, akár még meglepetés is lehet, ami az átadási határidőket illeti. Kiemelte: 2010-ben minden fejlesztés megvalósul, ahogy arról eredetileg is szó volt. Megjegyezte: a baranyai megyeszékhely ezen beruházások nélkül is alkalmas lett volna a EKF-program megrendezésére. A kormánybiztos Pécs reneszánszának nevezte a 2010-es évet, amely a város hetvenes-, nyolcvanas évekbeli fejlődésére hasonlít leginkább, csak más minőségben.

Ruzsa Csaba, az EKF menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója elmondta: nem lesz akadálya annak, hogy a város főterén koccinthassanak december 31-én a pécsiek. Mint mondta: a burkolat teljesen, a világítás jelentős része időben elkészül. Megjegyezte: a harmadik évfordulón Pécs kifejezetten jól áll, a programok nagy részét bejelentették, nyomdába kerülnek lassan a 2010-es projektkönyvek, a szállodákban is folyamatosan nő a foglalások aránya.

Szalay Tamás kulturális igazgató elmondta: a programok 99 százaléka végleges, beleértve a 100 millió forintnyi, civilek által megvalósítandó rendezvényeket, és vannak köztük nagy nevek is, mint Goran Bregovic. Természetesen más sztárokkal is tárgyalnak, 4-5 lehetséges fellépővel, de neveket egyelőre nem árult el.

Az évforduló alkalmából a pécsiek pénteken nyílt nap keretében valamennyi EKF-es kulcsberuházás helyszínét megtekinthették kora délután. így az érdeklődők betekintést nyerhettek a Zsolnay Kulturális Negyed, a Nagy kiállítótér/Múzeum utca, a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, valamint a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont építkezésébe.

A nap folyamán átadták a Közterek és parkok újjáélesztése program keretében megújult közterek egy részét is: az Indóház téren, a Köztársaság téren, Uránvárosban, a megyeri városrészben, valamint a Diana téren is tartottak ünnepélyes téravatót. Az évfordulós ünneplés zárásaként rendezik meg este a Daruk tánca előadást, amely a technika és a művészet találkozása. A látványos show keretében a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, valamint a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont területén álló daruk "kelnek életre" zenei és vizuális elemekkel színesítve. A produkcióban a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program hivatalos nagykövete, a Pécsi Balett is fellép.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentés a Vörösmarty Színház kivitelezője ellen

A "hitelezői igény kielégítése meghiúsulásának" gyanúja miatt tett feljelentést a Vörösmarty Színház… Tovább olvasom