Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Ekkora minimálbért javasolnak a szakszervezetek

A munkavállalói érdekképviseletek azt javasolják, hogy a közszféra béremelése kövesse a magánszféra béremelkedését.
A szakszervezetek egységesen 103 ezer 500 forintos minimálbérre és 120 ezer forintos garantált bérminimumra tettek javaslatot a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumnak (VKF) keddi ülésén, amelyen a jövő évi bérekről tárgyaltak a kormánnyal és a munkaadói szervezetekkel - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ).

A szakszervezetek azt szeretnék, hogy a versenyszféra elvárt éves béremelése ellensúlyozza az infláció várható mértékét, vagyis biztosítsa a nettó bérek reálértékének megőrzését, és ezen felül biztosítsa a munkavállalók részesedését a 2014. évre várható termelékenységnövekedésből.

A munkavállalói érdekképviseletek azt javasolják, hogy a közszféra béremelése kövesse a magánszféra béremelkedését.

Ennek megfelelően a szakszervezetek országos bérajánlásként a többi szakszervezettel egyetértésben 4,4 százalékos béremelési igényt támasztanak a munkáltatókkal szemben, mivel 2014-ben a Magyar Nemzeti Bank legutolsó előrejelzése szerint az infláció várható értéke 2,4, a termelékenységnövekedésé pedig 2 százalék. Egy ekkora béremelés 2014-ben 2 százalékos reálbér-emelkedésre adna lehetőséget - írja a Munkástanácsok.

A minimálbérek és a garantált bérminimum tekintetében a szakszervezetek a minimálbérek további közelítését javasolják a létminimum összegéhez, ezért a minimálbér-emelési javaslat az országos bérajánlás plusz egy százalék, vagyis 5,4 százalék.

A munkaadók a jövő évi várható inflációval megegyező 2,4 százalékos béremelést javasolnak, amely a minimálbér reálértékének megőrzését jelentené ugyan, de nem számol azzal, hogy jövőre az idei évinél magasabb gazdasági növekedés és ebből fakadóan legalább 2 százalékos termelékenységnövekedés várható - hívja fel a figyelmet a szakszervezet.

A szakszervezetek szerint a munkavállalóknak ennek a hozadékából is részesülniük kell; a javasolt béremelés növelné a fogyasztást, maga is hozzájárulna a gazdasági növekedés fenntarthatóvá válásához, valamint közelítené a létminimum és a minimálbér között "tágra nyílt olló szárait" - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

 • 6. JABBA 2013. október 31. 08:57
  „Az a baj, hogy ez megint 2 részre ossza az embereket. Van, aki kényszerből vállalkozó és ott a minimálbért nehezen lehet kitermelni. (Pld.: egyéni vállalkozónak csak a járuléka 60 ezer Ft, amit minden hónapban garantáltan ki kell fizetnie és ehhez jön még, hogy ezt az összeget megdolgozza és még mindig 0-n van, mert magának semmit se keresett.

  A munkavállalónakmeg csak jó, mert ő ezt kapja meg.

  De ennek megint az lesz az eredménye, hogy elküldenek egy-két embert, vagy bejelentik a minimálbérre. (ha eddig ez nem volt meg)”
 • 5. nátha 2013. október 30. 21:40
  „1.
  +1”
 • 4. kumisz 2013. október 30. 09:25
  „1. Horton 2013.10.29. 18:26

  Ennyi!! Akkor nem kéne rezsiharc, adósmegsegítés stb.
  Off.”
 • 3. babar 2013. október 30. 08:26
  „Azt nem értem csak, hogy a szocik alatt a szakszervezetek miért nem tudtak jelentős minimálbér emelést elérni?!?!”
 • 2. ditta79 2013. október 29. 21:58
  „Inkább az adókat kellene végre csökkenteni-amit levonnak a munkavállalótól és beszednek a munkaadótól!”
 • 1. Horton 2013. október 29. 18:26
  „Én, minimum, 300.000-Ft-os nettó minimálbért javaslok..visszamenőleg 2 évre is.
  Ha nem tudnak egy " emberibb " összeget javasolni, akkor maradjanak csendben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semjén a családi harmónia megőrzéséről

Az elöregedő Európában sokfelé gondot jelenthetnek a generációk közötti súrlódások - mondta a… Tovább olvasom