Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Ékszerrablásért fegyház

Folytatás az 1. oldalról.

A vádlottak padján ülő fiatalemberek a vádiratban szereplő több mint ötmillió forintos kárértéknél jóval alacsonyabb (2,1 millió forintos) összeget tartottak reálisnak. (Az ügyészségi anyagban feltüntetett összegnek a sértett által közölt kiskereskedelmi ár az alapja. Az osztrák károsult különben nem kezdeményezett polgári pert a magyarok által bekövetkezett kára miatt.) Így tehát a fiataloknak a vádirat szerint 59 ékszerről kellett volna elszámolniuk, viszont a tettesek szerint nem volt több harmincnál a megszerzett arany ékszerek száma. Mint azt az egyik vádlott megfogalmazta: „ha sokkal több lett volna, akkor nem kellett volna gázolajleszívással pénzhez jutnunk...” Mert a bíróság előtt a három fiatalember nemcsak betörés, hanem motorlopások, 719 liternyi üzemanyag leszívása – egyikük pedig még hivatalos személy elleni erőszak – miatt is felelt a törvény előtt. Megjegyzendő, hogy az elkövetők csak alig 400 liter gázolaj lefejtését ismerték el.
Érdekesen alakult a hivatalos személy elleni erőszakkal is vádolt férfi szembesítése az egyik rendőrnővel. Míg a rendőrnő és társai egyöntetűen vallották a férfi elfogásának jog- és szakszerűségét, az akkor még csak gyanúsított személy ellenük irányuló ütéseit és rúgásait, a fiatalember mindezt cáfolni igyekezett.
A vád- és védőbeszédeket követően, az utolsó szó jogán a betöréssel és más bűncselekményekkel vádolt fiatalok még egyszer hangsúlyozták az általuk eltulajdonított értékek alacsonyabb összegét; a harmadrendű vádlott pedig kérte, a bíróság mentse fel a hivatalos személy elleni erőszak vádja alól.
Dr. Gajdos Anikó bíró és tanácsa halmazati büntetésül az elsőrendű vádlottra öt év, a másod- és harmadrendű vádlottra egyaránt 4 év 8 hónap fegyházbüntetést szabott ki. Az ítélet a hivatalos személy elleni erőszakban is bűnösnek találta a vádlottat. Az első- és másodrendű vádlott tudomásul vette a büntetést, míg harmadik társuk fellebbezett az ítélet ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máris 8-ra váltana az Internet Explorer?

A Microsoft képviselői máris az Internet Explorer böngésző következő verzióját tervezik. Tovább olvasom