Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

El akarták mozdítani Orbánt?

A Magyar Nemzetnek és a Népszabadságnak is megerősítették a hvg.hu azon értesülését, miszerint a Fidesz-KDNP háromnapos frakcióülésén szerda éjjel a miniszterelnök beszélt a magyar kormányt és személyét célzó puccskísérletről.
A Magyar Nemzet pénteki számában megjelent cikk ismerteti, hogy a puccskísérletnek nemzetbiztonsági vonatkozása is volt, de részt vettek benne hazai és külföldi diplomaták, valamint felhasználták a nemzetközi médiát is a kormányfő elmozdítására. Utóbbival kapcsolatban Orbán Viktor példaként említette a CNN amerikai hírtelevízió Fideszen belüli Orbán-ellenességet sulykoló tudósításait. A kormányváltást vagy legalábbis a miniszterelnök elmozdítását célzó támadások koncentráltsága ellenére leverték a puccsot - állapította meg Orbán Viktor a Magyar Nemzet szerint.

A Népszabadság azt írja, hogy a miniszterelnök szerint a CNN a Magyarországról szóló tudósításaival szándékosan akarta azt a látszatot kelteni, hogy az ő befolyása meggyengült.

A Magyar Hírlap azt írja: az előző kormányhoz kötődő külügyesek használhatták fel nemzetközi kapcsolataikat arra, hogy gyengítsék a miniszterelnök tekintélyét.

Az Index információi szerint Orbán a december végi napokat hozta fel példának, amikor az összehangolt támadásokról beszélt. Az Index úgy tudja, a decemberi események után a miniszterelnök környezetében olyan részletes tanulmányok készültek, amelyek megpróbáltak magyarázatot találni az Orbánt és a kormányzatot támadó cikkdömpingre. A Miniszterelnökség egyik munkatársa az Indexnek azt mondta, hogy a kormánynak már nem kell vakon tapogatóznia ezen a téren, mint ahogy 2010 és 2011 fordulóján, amikor szintén sokan támadták. Az illetékeseknek országonkénti részletes, árnyalt információi vannak a sajtómozgásokról és azok gazdasági hátteréről. A magyar diplomatáknak pedig feladatul tűzték ki, hogy ezen információk birtokában célzottan is tegyenek meg mindent, hogy javuljon az országról sugárzott összkép.

A Magyar Nemzet információi szerint a tanácskozáson előkerült a devizahitelt felvevő önkormányzatok árfolyam-különbözet miatti problémája. Orbán Viktor miniszterelnök egyértelművé tette, hogy nem terhelhetők tovább a bankok, vagyis nem várható egyoldalú törvényi megoldás ezen a területen. A napilap úgy tudja, hogy - vélhetőleg a fideszes önkormányzati lobbi hatására - alig néhány órával később a kormányfő már késznek mutatkozott némi segítségre, miután több polgármester-képviselő jelezte: egyedül nem képesek megoldani a problémát.

A Népszabadság cikke szerint a tanácskozáson a képviselők felvetették, hogy a BKV is a Malév sorsára juthat, de a miniszterelnök azt mondta, hogy ez nem így lesz, "eddig sem volt csőd", de egyértelművé tette: az állam nem finanszírozza a közlekedési vállalatot a végtelenségig, nem lesz normatív támogatás.

A képviselők a miniszterelnöknek a főpolgármesterről elmondott szavait a Népszabadságnak úgy interpretálták: Orbán Viktor véleménye szerint Tarlós István főpolgármester Demszky Gábor politikáját folytatja, abban az értelemben legalábbis, hogy a kormánnyal szemben támaszt pénzügyi igényeket.

Egyes források szerint Orbán Viktor Kósa Lajost is kritizálta, mert Debrecen polgármestere úgy érezte, "elbeszélgethet" az Állami Számvevőszék elnökével, Domokos Lászlóval, amiért az ÁSZ kritikus észrevételeket tett Debrecen gazdálkodásáról. Mások cáfolták, hogy ilyesmi nyílt színen, a frakció előtt elhangzott volna - írja a Népszabadság.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. saturnus 2012. február 16. 07:58
  „Saját emberei fogják megpuccsolni,mert saját kardjukba nem fognak beledőlni gazdájukért, mivel a napnál is világosabb,hogy nagyon sok a veszíteni valójuk kelettkezett miatta és mindent elveszíthetnek életüket és családjuk biztonságát is veszélynek tették ki a folyamatok. Melyek csak fokozódnak nap mint nap. Minden diktátor úgy végzi ,hogy saját emberei/" te is fiam Brutus"/ vagy a testőrei.”
 • 96. újratöltve 2012. február 11. 15:29
  „Ez jó! Amit eddig cáfoltak, az mind bejött!”
 • 95. nanemaaa 2012. február 11. 14:40
  „Nem tudom minek ez az egész cirkusz? Mondta, nem mondta...nem mindegy?
  Mióta Viktoriánusz saját maga kérte, hogy ne arra figyeljenek amiket mond (mivel az mind hazugság), azóta úgysem hiszi el senki egyetlen szavát sem.”
 • 94. innuendo 2012. február 11. 13:10
  „Fortélyos félelem igazgat...”
 • 93. booo 2012. február 11. 13:10
  „Nem tanultatok még a fidesz-ből?
  Minél jobban cáfolnak valamit, annál nagyobb az igazságtatalma.
  Minden kijelenésüket érdemes pont az ellenkezőjén értelmezni.
  Sokaknak pedig HITELTELENEK !”
 • 92. pistimolnar 2012. február 11. 10:34
  „Most akkor melyik hazudik? Silány egy társaság...”
 • 91. Mignon 2012. február 11. 10:26
  „Ha ellenem szervezne puccsot a CNN, az meg
  mindeg jobb lenne mintha a CIA...

  :))”
 • 90. jozko 2012. február 10. 23:32
  „79. Mignon:

  Azt írod: ügyesen kifejtettem a semmit.
  Te viszont dagasztod itt oldalakon át, Kedves Tollforgató Hazánkfia!
  Nehogy sértésnek vedd: nem "köpönyegforgatót" írtam...

  Amúgy a polgárháborúról úgy tűnik, tényleg fogalmad sincs- vagy inkább téves elképzeléseid vannak?

  Szívből kívánom, maradj meg ebben a "tájékozatlanságodban" -és soha ne tapasztald meg a saját bőrödön!
  Kinőttünk mi már abból a korból!”
 • 89. fattboy 2012. február 10. 22:08
  „Aki uralja a múltat az uralja a jövőt!”
 • 88. Mignon 2012. február 10. 20:31
  „A puccsrol meg egy gondolat:

  Minden orszagnak van titkosszolgalata.
  Különösen egy puccs-veszelyeztetett orszagnak, mint Magyarorszag.

  Nemetorszagban 3 titkosszolgalat van:
  -a BND (Szövetsegi Hirszerzö Szolgalat)-ez, csak külföldön dolgozik,
  -a "Verfassungsschutz" ("Alkotmanyvedelem")-ez csak belföldön ügyködik, es
  -a "MAD" ("Militärischer Abschirmdienst"-"Katonai Elharito Szolgalat")-ez, csak katonai ügyekben.

  Ez a 3 olyan titkosak, hogy az internetes oldalukon lehet oda jelentkezni dolgozni...!
  :))

  Magyarorszagon nem is tudja az ember, hogy hogyis hivjak a titkosszolgalatot,
  egy van-e, vagy több, mi a nevük, hol müködnek, mi a fö feladatuk, stb.
  De, hogy jo munkat vegeznek, az biztos...!

  Lefüleltek ezt a puccsot...!

  :)))”
 • 87. NP1 2012. február 10. 20:11
  „kontrapista

  Magyar Nemzet 2012. február 10. péntek 05.00.
  "A Magyar Nemzetnek is megerősítették a hvg.hu hírportál értesülését, miszerint Orbán Viktor a Fidesz-KDNP Egerben tartott frakcióülésén beszélt a magyar kormányt és személyét megcélzó puccskísérletről."

  A liberális irányultsággal igazán nem vádolható lapot is megvezették?”
 • 86. Mignon 2012. február 10. 19:35
  „A 85. Lampion

  hosszu idezeteböl arra lehet következtetni, hogy
  az ember akarmit is tesz, akkor is megfigyelik.

  Ha ez igy van, akkor en ammondo vagyok, hogy engem
  inkabb spionirozzon ki a nemet es amerikai titkosszolgalat,
  mint a magyar es az orosz...

  Ha mar valasztani lehet.

  :)”
 • 85. theseus 2012. február 10. 19:10
  „80. Commander-V2 2012.02.10. 15:13

  Szerintem összekeversz valakivel, de nyugodtan másold ide, hogy mire gondolsz.
  Én azért továbbra is inkább azzal foglalkoznék, hogy mit nyilatkozik valaki, nem azzal, amit állítólagos "informátorok" a szájába adnak. Ez utóbbit pletykának vagy rágalomnak nevezik, ahogy tetszik. Persze azon is lehet csámcsogni, ha valakinek erre van igényem, de nem sok értelme van, és nem is szép dolog.”
 • 84. Lámpion 2012. február 10. 18:35
  „"Háború!

  Aggódom az amerikai demokrá­ciáért. Azt hiszem, Barrosónak és Orbán Viktornak levelet kellene írnia Barack Obama elnöknek, amelyben jeleznék neki aggodalmaikat, sőt kifejezetten felszólítanák, hogy ha nem változtatja meg a legújabban bevezetett törvénycsomagot, akkor annak következményeivel is számolnia kell az amerikaiaknak.

  Történt ugyanis, hogy 2011. december 31-én, azaz szilveszterkor - pikáns napválasztás, nemde? - az Egyesült Államokban elfogadták az új honvédelmi törvényt. Nem más, mint a Washington Post internetes portálján megjelent írás szerint ez a törvény Orwell és Bradbury elképzelt ,,szép új világát" valósítja meg. E törvény alapján a kormány bárhol és bárkit ellenőrizhet, megfigyeltethet, lehallgathat, letartóztathat, ráadásul különösebb indoklás nélkül.

  Tíz példát sorol fel a törvényből a cikk, amelyek még húsz éve is elképzelhetetlennek tűntek a ,,szabadság őshazájában". Ezek a következők: 1. Az elnöknek jogában áll elrendelni merényletet akár amerikai állampolgárral szemben is, ha gyanúba hozható a terrorizmussal. 2. A terrorizmussal vádolt állampolgárokat korlátlan ideig fogva lehet tartani, s ezt a jogot a katonaságon kívül immáron az elnök is megkapta. 3. Az elnök eldöntheti, hogy a vádlott szövetségi vagy katonai bíróság elé kerüljön (aligha kell ecsetelni, mekkora különbség van a kettő között). 4. A 2001-es terroristaellenes törvény (Patriot Act) alapján az elnök elrendelheti az állampolgárok felhatalmazás nélküli megfigyelését, most Obama azt a jogot is megkapta ehhez, hogy cégektől is kérhet adatokat, üzleti dokumentumokat és könyvtári kölcsönzéseket is ellenőrizhet. 5. A kormány a terrorizmussal vádolt személyekkel szemben titkos bizonyítékokat is felhasználhat, amiket senki nem ismerhet meg. 6. A háborús bűnösök kiadatását megtagadhatja az USA. 7. Titkos bíróságok működhetnek, amelyek az Egyesült Államokkal ellenséges viszonyban álló kormányoknak segítő állampolgárokat lehallgathatnak. 8. Jogi mentességet kapnak azok a cégek, amelyek állampolgárok bírói felhatalmazás nélküli megfigyelésében részt vesznek. 9. Ezen túl a GPS-készülékeket is lehet használni ,,gyanús" állampolgárok megfigyelésére, ismét csak bírói engedély nélkül. 10. A kormány kiadhatja gyanús állampolgárait olyan országoknak is, ahol köztudottan kínzás veszélye áll fenn.

  Íme, a lista. Ehhez járul még a köztéri megfigyelés kiterjedt rendszere, a különféle chipekkel kapcsolatos vad elképzelések (amely alapján mindenki minden pillanatban ellenőrizhetővé válik), a külföldiekkel szembeni határellenőrzések stb.

  ,,Terrorism, terrorism, terrorism..." A világ összes állampolgára potenciális terroristává vált.

  Innentől kezdve mennyiben tekinthető az Egyesült Államok a szabadság hazájának?

  És kérdem én ezek után, nagy tisztelettel: Európának, az Európai Uniónak nem inkább ezzel kellene foglalkoznia, ahelyett hogy Magyarországgal ,,szórakozik", amely ország valójában még mindig az európai partneri együttműködés elkötelezett híve?

  Nem azt kellene észrevenniük, hogy az Egyesült Államok kormányzata a terrorizmus álságos érvrendszere segítségével valójában nem tesz mást, mint feljogosítja magát arra, hogy a világ bármely személyével és ezen keresztül országával úgy járjon el, ahogy akar? Hogy most már valóban Nagy Testvérré kíván válni?

  S nem azt kellene végre észrevennie Európának, hogy a nemzetközi pénzügyi körök, valamint az amerikai magántulajdonban lévő hitelminősítő intézetek hasonlóképpen arra törekednek, hogy az amerikai érdekeket érvényesítsék akár az európai érdekekkel szemben is, hogy a dollár veszni látszó devizatartalék (azaz világvaluta) szerepét megőrizzék akár az euróval s persze a jüannal és a többi más pénznemmel szemben is? Nem ezért van-e az, hogy a hitelminősítők most már a vezető európai hatalmakat is leminősítik, sőt arra készülnek, hogy az európai segélyalapot is a bóvliba sorolják, s ezzel tulajdonképpen Európára mondják ki azt, hogy bóvli?

  S kérdem én: ehhez a valóban hatalmas jelentőségű kérdéshez képest valóban az lenne fontos Barrosónak, Van Rompuynak, Schulznak, Ver­hofstadtnak és a többi baloldali, balliberális politikusnak, hogy Magyarországon a bírók mikor mennek nyugdíjba, vagy hogy mi van a Klubrádióval?

  Szánalmas és nevetséges Európa vaksága. A szeme láttára vívnak ellene is pénzügyi és politikai háborút a vezető, informális pénzügyi körök, a hedge foundok, a hitelminősítők és persze mögöttük az amerikai döntéshozók, s mindebből szinte semmit nem vesznek észre. E körök közben mosolyogva figyelik, ahogyan az ő szájuk íze szerint lépnek fel az európai politikusok, médiumok, újságok, közéleti emberek stb. Magyarország ellen, amely ország valóban nem e körök céljainak, érdekeiknek megfelelően működik.

  Európát dróton rángatják.

  Európa azt hiszi, béke van, miközben az Államok egyre jobban kiterjeszti mozgásterét, s fittet hány az alapító atyák szabadságjogokkal kapcsolatos, kőbe vésett törvényeire. Hogy is mondta egy kérdésre válaszolva Lindsey Graham szenátor? ,,A szólásszabadság nagyszerű gondolat, de háborúban állunk."

  Ez a mondat mindent elárul. Lassan megfordíthatjuk a régi mondást, valahogy így: a béke nem más, mint a háború folytatása más eszközökkel.

  Isten óvja a világot. S benne minden jóakaratú embert, mert övék lesz a föld.
  Fricz Tamás"”
 • 83. spiler 2012. február 10. 18:03
  „fülke forradalmat is cáfolni fogják.......vagy bekerül a tankönyvekbe”
 • 82. smalltown 2012. február 10. 16:21
  „eleg egyszeruen eldontheto, hogy beszelt e puccsrol avagy sem..... igy jar aki allandoan viragnyelven beszel:)”
 • 81. roxper 2012. február 10. 15:51
  „Uram atyám a narancs droidoknak sose jön meg az eszük, ha lézer azt állítja, hogy ez nem ugatott puccsról, akkor be is kajálják! Szerintetek hány %-ban mondott eddig igazat????? Sajnos el kell keserítselek benneteket, egy számjegyű %! :P”
 • 80. Commander-V2 2012. február 10. 15:13
  „71: pár órával ezelőtt még azt bizonygattad egy másik cikknél, hogy Orbánnak igaza van, tényleg puccs készült ellene és benne volt bizony még a CNN is. A Fidesz ma mást mondott, erre te követed a kolompot?”
 • 79. Mignon 2012. február 10. 15:11
  „Jozko!

  Amiröl Te irsz, az a
  polgarhaboru polgarok nelkül...

  De, azert ügyesen kifejtetted a semmit.

  :)”
 • 78. Mignon 2012. február 10. 15:04
  „A "Wagenburg-Mentalität" ("Szekervar-mentalitas") szerint,

  Orban ur nemcsak egy jobboldali plebejus, hanem
  huszita is...

  :)))”
97 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházbezárásokra készülnek?

Több budapesti kórházban is tényként beszélnek a dolgozók arról, hogy hamarosan az intézmény… Tovább olvasom