Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

El kell árasztani a Kossuth téren épülő mélygarázst

Az intézkedésre az árhullám miatt van szükség. A mélygarázs és a látogatóközpont átadása csúszhat.
A legfrissebb vízállásjelentések alapján eldőlt, hogy el kell árasztani a Kossuth téren épülő mélygarázs munkagödrét - jelentette be Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján szombaton.

A gödör aljára vezetett csöveken keresztül valószínűleg szombat délután kezdik majd meg a szivattyúzást. A következő néhány napban 8 méter magasságig mintegy 60 ezer köbméter vizet vezetnek be - fejtette ki Wachsler Tamás.

Mint mondta: a jelenlegi számítások szerint a Duna vízszintje eléri, vagy meg is haladhatja a 7,5 métert, emiatt néhány napon belül 1-1,5 méteres víz fog hömpölyögni a pesti alsó rakparton. Az Országház északi oldalán épülő mélygarázs munkagödrét azért kell feltölteni, hogy a víz nyomásával szemben a bepumpált víz nyomása támassza majd meg a résfalat.

Wachsler Tamás elmondta, amikor a beruházásra készültek, ezzel az eshetőséggel is számoltak. Ugyanakkor hozzátette: az árhullám a legrosszabbkor jött, ha néhány hét múlva érkezett volna, az addigra részben megépült födémek megtámasztották volna a résfalat. Most az a kérdés, hogy meddig tart az árhullám és mennyi idő alatt lehet majd a behordott iszapot és törmeléket kitakarítani a munkagödörből. Mindez kárt nem fog okozni, azonban a mélygarázs és a látogatóközpont építését lelassítja - közölte.

A program vezetője azt mondta: az ár levonulásával a későbbi munkákat fel kell majd gyorsítani, de ezzel együtt is csúszhat a mélygarázs és a látogatóközpont elkészülése. A Kossuth téren folyamatban lévő többi munkálatot azonban nem befolyásolja - hangsúlyozta Wachsler Tamás.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2013. június 01. 14:41
    „A KÉSZ kész?”
  • 1. kormoska 2013. június 01. 12:50
    „Az árhullán nagyon is jókor jött!
    Még a Duna sem akarja a Kossuth tér átalakítását.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolgálaton kívüli rendőr kapta el a rablót

A 49 éves G. József a földre lökött egy nőt, hogy a táskáját megszerezze Nagykanizsán. Tovább olvasom