Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

El kell titkolni a politikai tevékenységet?

Van néhány apróság, amelyről nem tudom, hogy szóljak-e az önéletrajzomban. Például a pályám kezdetén elég sok munkahelyen csak rövid időt töltöttem el. Ráadásul volt egy időszak, amikor sokáig nem dolgoztam „rendes munkahelyen", mert politikai tevékenységet végeztem. Mindeközben jó néhány vállalkozói igazolvánnyal (így tudtam számlát is adni) végzett mellékfoglalkozásom volt. Beírjam ezeket az önéletrajzba, vagy inkább hallgassam el?
K. Szilárd

Kezdjük a rövid ideig tartó munkavállalásokkal. Persze attól függ, ki mit ért a „röviden". Véleményem szerint, ha egy-egy állásban elfogadható ideig (legalább két-három évig) dolgozott, ugyanakkor egy-két alkalommal valahol legfeljebb fél évig tevékenykedett, azt nem tanácsos feltüntetni, hacsak a betöltendő állás szempontjából nincs különösebb jelentősége. Az önéletrajzban a „szakmai pályafutás"" bekezdést indítsa az első stabil munkahellyel és a bekezdés végén „kezdeti szakmai tapasztalatok" címszó alatt csoportosítva, dátumok nélkül sorolja fel a kritikus állásokat.

A politikai tevékenység megemlítése érdekes probléma. Alapértelmezésben a párt- vagy társadalmi szervezeti tagság magánügy mindaddig, amíg nem sérti a munkáltató érdekeit. Természetesen, ha valamilyen társadalmi elfoglaltság csak úgy biztosítható, ha kizárólag a munkaidő bizonyos részében végezzük, úgy tanácsos ezt már az első interjú alkalmával megemlíteni. Aki el szeretné kerülni annak kifejtését, hogy a korábbi ifjúsági mozgalomban vagy valamilyen pártapparátusban milyen beosztásban vagy miért dolgozott, egyszerűen fogalmazzon így: „a helyi közigazgatási apparátusban dolgoztam" például előadóként, osztályvezetőként, stb.

Azt, hogy van-e mellékállása vagy, hogy egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik, szintén nem javaslom feltüntetni az önéletrajzban. A leendő munkáltató ugyanis nem akar olyan munkatársakat, akik nem 100 százalékban dolgoznak a cégért. Olyanokat várnak, akik minden energiájukat a munkának szentelik. Ha pedig éppen munka nélkül van, amennyiben ez az állapot nem haladja meg a fél évet, e tényt sem javaslom kihangsúlyozni. Szerkessze úgy az anyagát, mintha most is a legutóbbi munkahelyén állna alkalmazásban. A munkáltatók szeretik azokat, akik nem kaphatók meg bármikor a piacon, hanem másoktól kell elcsábítani…

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom