Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Eladjuk az üzletrészt vagy sem?

T. Kisalföld! A téti építőipari szövetkezet 10 százalékon akarja megvenni 1,5 milliós üzletrészünket. Mit tegyünk, adjuk vagy ne?

Lapunknak dr. Pregun Gabriella ügyvéd állította össze a döntéshez szükséges információkat. A szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény 98. paragrafusa kimondja, hogy e törvény hatálybalépése előtt alakult szövetkezeteknél még meglévő szövetkezeti üzletrészek – a szövetkezet közgyűlése döntésének megfelelően – megszűnnek, illetve 2007. május 1-jei hatállyal befektetői részjeggyé vagy átalakított befektetői részjeggyé alakulnak át. A szövetkezet közgyűlése több választási lehetőséget is felajánlhat az üzletrész-tulajdonosoknak, akik a felajánlott lehetőségekből választanak.
1. Közgyűlése felajánlhatja, hogy a szövetkezeti üzletrészt 2007. április 30-ig a törvény 102. paragrafusa szerinti árfolyamon, de legfeljebb annak névértékén a szövetkezeti tag tulajdonos esetén befektetői részjeggyé, nem szövetkezeti tag tulajdonos esetén pedig átalakított befektetői részjeggyé alakítja át. A 102. paragrafus értelmében a szövetkezeti üzletrész árfolyamértékét a közgyűlés határozza meg. Az árfolyamérték nem lehet alacsonyabb, mint a közgyűlés határozatát megelőző 12 naptári évben alkalmazott, a szövetkezet által visszavásárolt üzletrészek árfolyamának súlyozott számviteli átlaga.
2. A közgyűlés felajánlhatja, hogy a szövetkezeti üzletrészt 2007. április 30-ig a tulajdonában álló részvényekre, kft.-üzletrészekre elcseréli.
3. A szövetkezeti üzletrész úgy is megszűnhet, hogy azt a tulajdonos 2007. április 30-ig a szövetkezet közösségi alapja javára ajánlja fel. (Ez esetben a szövetkezeti üzletrész volt tulajdonosa nem szövetkezeti tagként is jogosult a közösségi alapból finanszírozott támogatások igénybevételére.)
Ha a tulajdonos 2007. április 30-ig nem élt az 1–3. pontokban foglalt, közgyűlés által felajánlott lehetőségekkel, az üzletrésze 2007. május 1. napjával átalakított befektetői részjeggyé alakul át. Ez a szövetkezet működése során a szövetkezetből nem vonható ki, de örökölhető, szövetkezeti tagra és a szövetkezetre átruházható (korlátozottan forgalomképes). Az átalakított befektetői részjegyek szövetkezeti tagsági jogviszonyt nem keletkeztetnek, azonban a befektetői részjeggyel azonos módon jogosítanak részesedésre az adózás utáni eredményből és ugyanilyen módon viselik a veszteséget is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését

Az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését az… Tovább olvasom