Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Eladó kilencmilliárd adósság

Az APEH most először nyilvános országos pályázaton értékesíti a behajthatatlan követeléseit. Kilencmilliárdnyi követeléshez minimálisan kilencvenmillió forintért lehet hozzájutni. Pályázni augusztus 21-ig lehet.
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a jogszabályok szerint eddig a Magyar Követelés Kezelő Rt.-nek adta, adhatta át azokat a követeléseket, amelyeket maga nem tudott behajtani; hasonlóan a vámszervezetek behajthatatlan követeléseihez. Idéntől először szabad a gazda: az adóhatóság országosan nyilvános pályázaton értékesíti kintlévőségeit.

Ezekre augusztus 21-ig lehet ajánlatot tenni, a pályázatokat augusztus 25-ig értékelik. Az APEH összesen 9 milliárd forint behajthatatlan követelését értékesíti. Ebből a jókora summából 60 millió forint jut Győr-Moson-Sopron megyére.

Dr. Horváth Szabolcs, az APEH megyei igazgatóságának információs vezetője elmondta, felszámolás alatt lévő cégek adótartozásáról van szó. Az adóhatóság már minden lehetséges eljárást lefolytatott vagyon, ingatlan és ingóság lefoglalására. Az ezek után fennmaradt követelését adja el a jogszabályok szerint nyilvános pályázaton. Ezért érthető, hogy most a pályázatokon az értékesítendő követelésnek csupán egy százalékát kell felajánlani.

Mert az erre szakosodott vállalkozó azt reméli, hogy mégis talál vagyont. Van a vevő számára kockázata az ügyletnek, de úgy tűnik, van, akinek mégis megéri.

A követelések csak csomagban, együttesen vásárolhatók meg. Nem lehet belőle kimazsolázni tételeket. Akik behajthatatlan követelés vásárlására pályáznak, biztosak lehetnek benne, hogy valós követelésről van szó, azokat a felszámolás alatt lévő cégek felszámolója visszaigazolta. A most meghirdetett 9 milliárdos követelés értékesítése minimálisan 90 millió forintot hoz majd az adóhatóság és persze a költségvetés konyhájára.
Horváth Szabolcstól megtudtuk, hogy az APEH Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága tavaly 1,6 milliárd be nem hajtható követelést adott át az akkori gyakorlatnak megfelelően a Magyar Követelés Kezelő Rt.-nek. A Pénzügyminisztériummal egyeztetve akkor 2 százalék volt a vételár. Így az adóhatóságnak és az államnak az 1,6 milliárdból 32 millió forintja megtérült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szövetkezve jobb eséllyel

Az uborka átvételi ára idén sem tartott lépést a költségek emelkedésével, bár a termelők központi… Tovább olvasom