Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Elbizonytalanították a tüntetések a francia miniszterelnököt

Franciaország lassan ocsúdik az elmúlt hetek viharos tüntetései után, de úgy is lehet fogalmazni, hogy ami történt, megbénítja a politikai életet Franciaországban.
A francia politikai élet visszatért a normális kerékvágásba, nincsenek sztrájkok, tüntetések. A diákok, akik ugyan már hetek óta nem jártak előadásra, most már a legális húsvéti szünetet élvezik. A baloldali ellenzék megerősödve került ki a válságból, pozíciója kényelmes, semmilyen javaslattételi kötelezettsége nincs a munkanélküliség enyhítésére, mellesleg ötlete sincs, de a politika olyan, mint a tenisz, az ellenfél hibája pontot ér.

Látszólag már a kormány is teszi a dolgát, döntő fázisba jutott a radikális dohányzási tilalmat előirányzó törvény parlamenti előkészítése, de a legfrissebb hírek azt jelzik, hogy Dominique de Villepin kormányfő még az elmúlt hetek sokkhatása alatt áll. Az egészségügyi miniszter biztosra vette, hogy megkapja főnöke jóváhagyását a szöveg beterjesztéséhez. Minden közvélemény-kutatás szerint konszenzus van arról Franciaországban, hogy a nyilvános helyeken meg kell tiltani, vagy legalábbis szigorúan korlátozni kell a dohányzást. Megbízható adatok szerint évente hétezer passzív dohányos hal meg tüdőrákban.

De a kormányfő váratlanul türelemre intette miniszterét és széles körű társadalmi vitát javasolt, vagyis attól fél, hogy a dohányozni tilos törvény kapcsán újabb széleskörű ellenállásba ütközhet pedig legfeljebb a trafikosok dühösek emiatt, de ők nem tudnak százezreket az utcára vinni.

A három hónapja még magabiztos miniszterelnököt a munkajogi törvény kapcsán elszenvedett vereség teljesen elbizonytalanította. Bohózatba illik, de igaz, a szocialista párt most azzal fenyegetőzik, hogy ő nyújt be törvényjavaslatot a dohányzási tilalomra, vagyis ha egyszer egy kormányfő elveszti a presztízsét már nincs jó lépése, ellenfelei előtt védtelen, és előbb utóbb szövetségesei is kihátrálnak mögüle.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg! Címünk: Kisalföld… Tovább olvasom