Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Elbocsátanak – mit tegyek?

Művezetőként a munkámat mindig tisztességesen elvégeztem, de sosem voltam egy simulékony alkat, aki alkudozni vagy egyezkedni tudott. Lehet, hogy ez volt a baj, mert most elbocsátanak. Nem tudom, van-e számomra tárgyalási alap, hogy legalább most ne teljes csőddel kerüljek ki a szituból?
L. Géza

Most többszörösen is szüksége lesz tárgyalási készségre, tehát szedje össze magát, hiszen a jövőjéről van szó. Amíg munkajogász tanácsát ki nem kérte, semmit ne írjon alá, és semmi esetre se menjen bele a munkaszerződés közös megegyezéssel történő megszüntetésébe. Konzultáljon a szakszervezet képviselőjével vagy a munkaügyi központ szakemberével! Kellő információval a háttérben sokkal kedvezőbb alkupozíciót lehet kialakítani. Tájékozódjon az önre érvényes felmondási tilalmakról, korlátozásokról és a végkielégítés mértékéről!

Az elbocsátás feltételeiről folytatott tárgyalásokat illetően tudni kell, hogy a munkáltatók inkább kerülik a hosszú, tetemes kiadásokkal, esetleg negatív sajtóvisszhanggal is járó jogvitát. A vállalatok általában igyekeznek a közvéleményben jó benyomást kelteni. Az sem mindegy nekik, hogy milyen lesz az ott maradók hangulata, munkakedve, cég iránti lojalitása.

A bűntudat szintén fontos tényező. Akár hiszi, akár nem, a munkáltatóknál – elbocsátások idején – működésbe lép egyfajta kollektív lelkiismeret. Másrészt ki kell használni a felmondást közlő vezető egyéni kellemetlen érzéseit. Ennek intenzitása függ egyrészt a vállalatnál eltöltött szolgálati időtől, másrészt a betöltött munkakör szintjétől: ez minél felelősségteljesebb, annál intenzívebb a lelkiismeret-furdalás, hiszen tudják, hogy az illetőnek nehezebb lesz az eddiginek megfelelő állást találnia.

Nem írta, hogy mennyi idős, de az ötven év felettieknek és a nőknek mindig nehezebb az újra elhelyezkedés, ezért a munkáltatók fogékonyabbak az ilyen munkatársak igényeire és segítőkészebbek az elbocsátás utáni időszakban. A különleges szakterületekre képzett vagy nagyon szűk területen gyakorlatot szerzett dolgozóknak meglehetősen behatároltak az elhelyezkedési lehetőségeik, ezért szintén különleges elbánásra számíthatnak. Nem tudom, hogy ön milyen kategóriába tarozik, de alkalmazza a trükköket, hogy a jövőt illetően minél jobb esélyei legyenek.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom