Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Elbúcsúztatták Helyey Lászlót - galéria

Az életének 66. évében elhunyt színművésztől a Fiumei úti sírkert ravatalozójában vettek végső búcsút csütörtökön.
Családja, pályatársai, kollégái, barátai és tisztelői sokasága vett végső búcsút csütörtökön az életének 66. évében elhunyt Helyey László színművésztől a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.

A Jászai-díjas művésztől, akit január 3-án ért a halál, az Újszínház társulata nevében Dörner György igazgató búcsúzott. Arról beszélt, hogy Helyey László az egyik legkedvesebb barátja volt, és felidézte azt az időszakot, amikor a Nemzeti Színházban együtt kezdték pályájukat az 1970-es évek végén.

"Ilyen adottságú, ilyen tehetségű és ilyen orgánumú színész százévenként egy, ha születik" - emlékezett a művészre Dörner György, aki végül Reményik Sándor Halotti beszéd a hulló leveleknek című versével búcsúzott a színésztől.

Helyey László búcsúztatása. Fotó: MTI (galéria)

Helyey Lászlót a római katolikus liturgia szerint Jelenits István piarista szerzetes búcsúztatta. Beszédében a színészi munka szépségéről, a művészet erejéről szólt, arról, hogy vigasztalásra, bátorításra lelhetünk általa. Kiemelte: művészembernek lenni azt jelenti, hogy különös tehetséget kap valaki ahhoz, hogy időtlen módon tudjon megszólalni, és az emberi létnek a tágasságát, gazdagságát valósággá tegye olyan emberek számára is, akik maguktól ezt az utat nem tudnák bejárni.

A szertartás elején felvételről Helyey László hangján a Berlin felett az ég című film induló sorai szólaltak meg. A színésztől családja és barátok, pályatársak búcsúztak egy-egy verssel, emlékek felidézésével. Helyey László fiatal éveire volt főiskolai osztálytársa, Maszlay István emlékezett, aki felolvasta osztályfőnökük, Békés András levelét is.

A szertartáson Helyey László leánya Kosztolányi Dezső Halotti beszéd című művét mondta el, Kiss Mari színművész Szabó Lőrinc Ima a gyermekekért című művét adta elő. Az emlékezések sorát Bodza Klára népdalénekes, énektanár előadásában az Ave Maria zárta.

Helyey Lászlót később, szűk családi körben helyezik örök nyugalomra.

Helyey László búcsúztatása. Fotó: MTI (galéria)

Helyey László 1948. május 21-én született Budapesten. Amatőr színészként játszott az Universitas Együttesben, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1975-ben szerzett diplomát, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1978-tól a Nemzeti, 1982-től a Katona József Színház alapító tagja volt. 1984-től ismét Kaposváron szerepelt, később Pécsett és Szolnokon játszott, 1992 és 1996 között a Budapesti Kamaraszínház tagja volt.

Mintegy félszáz filmben és csaknem száz színdarabban játszott, emellett kedvelt szinkronhang volt. Hangját adta a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozathoz is. Utolsó újszínházi bemutatójában is Mátyás királyt alakította.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy Fradi-Újpest biztosítása sem ér fel a tévészékház ostrománál történtekkel

A tanú az Országház épületének helyszínbiztosítását látta el. A Kossuth térről 2-4 századot… Tovább olvasom