Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Elcsúsztatást javasolnak

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a választások elcsúsztatását javasolja.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége azt javasolja a parlamenti pártoknak, hogy halasszák el egy évvel az ősszel esedékes önkormányzati választásokat. Így megvalósítható lenne az esedékes önkormányzati reform is.

A szervezet főtitkára szerint ezzel tehermentesíteni lehetne a közéletet, mert nem a parlamenti választással egy évben lenne a helyhatósági. Zongor Gábor hozzátette: ha az idén lejáró helyi mandátumokat 2007-ig meghosszabbítanák, akkor lenne idő az önkormányzati reform bevezetésére is.

- A TÖOSZ elnökségének javaslatát az indokolja, hogy ne terheljük a lakosságot és a politikai közéletet egy évben két választással, valamint az esetlegesen megvalósítandó önkormányzati reform, közigazgatási reform bevezetését ezzel lehetne serkenteni, gyorsítani - mondta Zongor Gábor a TÖOSZ főtitkára. - Azonkívül 2007-ben kezdődik az Európai Unió új, következő hétéves költségvetési időszaka is. Egy teljesen új költségvetési szisztémába kerülünk bele, és az sem lenne szerencsés, hogy az önkormányzati választások lezajlását követően új összetételű testületek, polgármesterek szembesülnének a 2007-es költségvetési tervidőszakkal.

A gyakorlatban Zongor Gábor úgy képzeli el a megoldást, hogy 2007-ben öt évre szólna az újonnan megválasztott polgármesterek, képviselők mandátuma és 2012-től ismételten visszatérnénk a négyéves terminusra, aminek következtében már a parlamenti választási ciklusok közepén lenne az önkormányzati választás.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerint az, hogy az önkormányzati választások ne essenek egy évre a parlamenti választásokkal, remek gondolat, mert szerinte ez a konstrukció szétveri a magyarországi politikai életet és egyetlen országban sem gyakorlat.

- Viszont hogy a most hatályos önkormányzatoknak a mandátumát meghosszabbítsuk akár csak egy évre is, ez tökéletesen alkotmányellenes. A megoldás az, hogy a 2006. őszi választáson például ötéves időtartamra választják meg a következő önkormányzatokat – mondta Kósa Lajos.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke is jó javaslatnak tartja, hogy úgy legyen kétévenként választás Magyarországon, hogy a parlamenti választások közé essen az önkormányzati választás.

- Nincs más lehetőség, mint technikailag úgy megoldani, hogy ebben az esztendőben egy évre kitoljuk az önkormányzati választást, a következő ciklus pedig nem négyéves lenne, hanem ötéves, és így akkor pontosan beillene a két parlamenti választások közepébe az önkormányzati választás – tette hozzá Gémesi György.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Graboplast-ETO múltja a Bajnokok Ligájában

A Graboplast-ETO eddig egyszer szerepelt a Bajnokok Ligájában. A 2000/2001-es szezon során a… Tovább olvasom