Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Elégedetlenek a civilek Sólyom László megszólalásával

Elégtelennek találják Sólyom László megszólalását a romákat ért támadásokkal kapcsolatban civil szervezetek, amelyek múlt héten kérték a köztársasági elnököt, hogy emelje fel szavát a rasszizmus és az előítélet ellen.
Az emberi jogok védelmével foglalkozó szervezetek szerint a köztársasági elnöknek világossá kellene tennie, hogy a romák elleni szóbeli és fizikai támadások elfogadhatatlanok. Erről szerdai nyílt levelükben írnak a civil szervezetek.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetek a múlt héten levélben kérték a köztársasági elnököt, hogy emelje fel szavát a rasszizmus és az előítélet ellen.

A szervezetek szerdai nyílt levelükben elégtelennek találják, hogy Sólyom László csak a tatárszentgyörgyi eset után szólalt meg a romákat ért támadásokkal kapcsolatban. Szerdai nyílt levelükben úgy fogalmaznak, hogy az államfő megszólalása "mélységesen csalódást keltő".

Sólyom László kedden hivatalában fogadta a tatárszentgyörgyi gyilkosság és gyújtogatás miatt az igazságügyi minisztert, az országos rendőrfőkapitányt és a legfőbb ügyész helyettesét. A Köztársasági Elnöki Hivatal megbeszélés után kiadott közleményében az olvasható, hogy az államfő fontosnak tartja, hogy a cigányok elleni támadások esetén a közvélemény minél hamarabb megismerhesse a bűncselekmények indítékait.

Az emberi jogok védelmével foglalkozó szervezetek ugyanakkor úgy látják, hogy "a köztársasági elnöknek egy ilyen helyzetben nem az a kötelessége, hogy semmitmondó módon felhívja a bűnüldöző szerveket az elkövetők azonosítására és a közvélemény tájékoztatására, amiről mindenki tudja, hogy egyébként is alapvető feladatuk, hanem azt kellene világossá tennie, hogy a romák ellen irányuló szóbeli és fizikai támadások elfogadhatatlanok, minden honfitársunk, függetlenül etnikai hovatartozásától, és azzal együtt, ugyanolyan fontos a köztársaság számára" - áll a nyílt levélben.

Olvasóink írták

 • 14. narrator 2009. március 02. 11:07
  „Sólyom László legalább olyan népszerű mint Mohácsi "vész" Viktória vagy Lévai "párnakönyv" Katalin.”
 • 13. dodó 2009. február 25. 21:16
  „Olaszliszka, Makó, Kiskunlacháza, Veszprém... A tavalyi 80-100, az idei 11 cigányok által magyarok ellen elkövetett brutális rablógyilkosságnál MEG SE SZÓLALT!!!

  A "civil" szervezetek úgy látszik azoknál az eseteknél elégedettel voltak sólyommal, mert igen nagyon tartották a szájukat!”
 • 12. gyarmati_nő 2009. február 25. 17:46
  „Van akár egyetlen ember kerek e világon, aki elégedett Sólyom Lászlóval?!”
 • 11. Otaku 2009. február 25. 16:24
  „"A jogvédők szerint az államfőnek a rasszista indulatok ellen kellett volna felemelnie a szavát ahelyett, hogy az elkövetők mielőbbi azonosítására szólítja fel a bűnüldöző szerveket."

  na, csak Kibújt a liberális szög a zsákból!!!”
 • 10. achilleus 2009. február 25. 16:15
  „Már itt is a visszhang, végig idézet:
  2009-02-25 15:40
  Rasszistázást várnak Sólyomtól a liberális jogvédők
  Nyílt levélben vonják kérdőre a köztársasági elnököt liberális jogvédők. Az aláíró öt szervezet semmitmondónak minősíti Sólyom László keddi közleményét a tatárszentgyörgyi cigány családot ért támadásról. A jogvédők szerint az államfőnek a rasszista indulatok ellen kellett volna felemelnie a szavát ahelyett, hogy az elkövetők mielőbbi azonosítására szólítja fel a bűnüldöző szerveket. Hasonló levelet a részben cigány gyanúsítottak által elkövetett Cozma-gyilkosság után nem tettek közzé az aláírók, bár akkor a köztársasági elnök is hallgatott. (hírTV)”
 • 9. achilleus 2009. február 25. 14:25
  „Akkor megismétlem, mert úgy tűnik eddig csak jq fogta fel, hogy mi ennek a "tiltakozásnak" a fonáksága:

  1) A köztársasági elnök NEM prejudikálhat!!!! (Szemben az állítólag jogászokat is alkalmazó civilnek mondott szervezetekkel).
  2) Előbb a rendőrségnek (amely mégiscsak a Belügyminisztérium, és Gyurcsányi alá van rendelve) kell felmutatnia a gyilkosság tetteseit!
  HA ezek megvannak, ÉS azok "rasszisták", AKKOR ítélheti el a KONKRÉT ESET kapcsán a köztársasági elnök a rasszizmust, addig csak általánosságban (ezt 100x megtette), de egy le nem zárt üggyel kapcsolatba hozhatóan NEM. Sajnálatos, hogy a fenti szervezeteknek ennyi jogérzéke sincs! A "hőbörgésük pedig inkább káros, és messzemenően rossz helyre címzett!”
 • 8. Zs 2009. február 25. 14:12
  „Ez is kereng a neten...

  A mi madarunk, ez felháborító!
  >
  >
  > Sólyom László, a luxusállamfő
  >
  > Sólyom
  >
  > Mi a véleményük egy olyan emberről, aki évtizedeken át az adófizetők számlájára dúskált a legfényűzőbb életben, és a legkeményebb diktatúrában is a legjobbat kapta? A tisztelt olvasók az elkövetkező időszak minden hétfőjén két újságíró oknyomozó sorozatát olvashatják, melynek anyagai fél évig gyűltek, közölhetetlenül a fősodratú médiában.

  >
  > A szerzők nem másra vállalkoztak, mint hogy felfedjék a leplet az ország első emberéről, akinek a nevéhez nem tapad gyakorlatilag semmilyen negatívum, sikeresen elkerült minden botrányt, hitelességéhez a többség szemében kétség sem fér, javaslatai, fellépései példaként szolgálnak. De vajon valóban példaértékű ez az életút?
  > Vajon mércének lehet-e tekinteni ezt az életpályát? Ha nem, akkor miként sikerült ennek az embernek ellepleznie a valós énjét, tulajdonságait?
  > Miként lehet, hogy a legmagasabb posztokat is meg tudta hódítani? Vajon mi az igazság? Olyan adatok, tények, hírek jelennek meg ebben a sorozatban,
  ami hozzásegít bennünket, hogy megismerjük ezt az embert, akit úgy hívnak, hogy Sólyom László, Magyarország köztársasági elnöke.
  >
  > Sólyom László, a luxusállamfő
  >
  > Az államfő körüli "tiltott zóna"
  >
  > Meglehetősen érdekes adatokra bukkanhatunk, ha megvizsgáljuk Sólyom László közpénzekhez való viszonyulását. Ez ügyben soha egyetlen cikk sem jelent meg, főleg annak köszönhetően, hogy Sólyom zseniálisan tudta álcázni a költekezéseit, a dokumentumokat eltűntette, mindössze hallomásból szerzett információkból lehetett hallani bizonyos "gyanús dolgokról". Jogi körökben azonban köztudott volt, hogy a puritán kinézetű és látszatot keltő maszk mögött valami más is van. Lássuk, hogy mi!
  >
  > A luxusrokonság is élvezte az előnyöket
  >
  > Sólyom László eddigi pályafutása alatt mindvégig dúskált az adófizetők pénzén nyújtott luxusszolgáltatásokban. A pompát, a fényűzést mindig megkövetelte magának, arra hivatkozva, hogy "ez jár a hivatalához".
  > Bizonyos szempontból nem fukar ember: a jólét egyes gyümölcseit megosztotta családtagjaival is. Alkotmánybírósági elnökként egész rokonsága élvezte a Sólyom hivatalából fakadó előnyöket. Természetesen a magyar adófizetők pénzén nyújtott szolgáltatásokról van szó. Az Alkotmánybíróságon (AB) belül mindmáig emlegetik azokat a nagy dorbézolásokat, amiket a családtagjai részére nyújtott az elnök egészen 1998-ig. Havonta egyszer vendégül látta díszes rokonságát a taláros testület pénzén. A közeli családtagok az állami autókat úgy használták, mintha a sajátjuk volna. Sólyom felesége, Erzsébet asszony az egy kilométeren belül lakó barátnőjéhez is az AB luxus Mercédeszén vitette magát. Természetesen sofőrrel.
  >
  > Luxusautó a luxusbírónak
  >
  > Nem volt jó a 200 millás ingyen villa
  >
  > Túlságosan kényelmetlennek tartotta 1990-ben a Kádár érából rendelkezésre álló, az akkori csúcstechnológiával rendelkező luxus limuzint Sólyom László.
  > Néhanapján a Mercedest maga Kádár János is használta, de valahogy Sólyom úgy gondolta, ennél neki jobb jár. Ennek előzménye, hogy az egyik németországi látogatása során az AB-elnöknek roppant megtetszett az akkori legújabb Mercedes-széria. Elő is állt az autó lecserélésnek javaslatával Antall József akkori miniszterelnöknél arra hivatkozva, hogy túlságosan sokszor
  > hibásodik meg az autó, emiatt nem tud vele normálisan közlekedni. Antall hitt neki, és megrendelték az akkori legújabb és legdrágább 600-as Mercedest. Megjegyezendő, a Sólyom által kifogásolt autó most is a
  > Köztársasági Őrezred flottájában van, amit mindmáig használnak!
  >
  > Hivatali luxuslakás, luxusautó, luxusfizetés ide vagy oda, Sólyom egyedüli közjogi méltóságként kiharcolta magának az ingyen villát is arra az időre, amikor már nem AB-elnök. Még 1997-ben Sólyom kérte, hogy a törvényi előírások alapján utaljanak ki neki megfelelő színvonalú lakást hivatali idejének lejárta után. Erre a célra Medgyessy Péter akkori pénzügyminiszter
  > harmincmillió forintot (mai ingatlanértéke kb. 200 millió!) juttatott a kormány tartalékalapjából, amiből az Ab vett egy házat Buda legdrágább részén, amiben Sólyom László élt egészen államfővé választásáig. 2000-ben a törvényt a Fidesz úgy módosította, hogy csak a köztársasági elnököt illeti meg hivatali megbízatásának lejárta után is szolgálati lakás. Mindent összevetve Sólyom duplán is jól jár, mivel ha letelik a mostani mandátuma, akkor a jogszabály alapján újabb luxusvillára tarthat igényt.
  >
  > Milliókat keresett, de a "rangon aluli" egyetem pénzén utazgatott.
  >
  > Az AB-elnökként kiépített kapcsolatrendszere miatt nem kellett nélkülöznie a fényűző életmódját mandátumának lejárta után sem. Igaz, rövid ideig ezt a számlát nem a magyar adófizetők állták, hanem a kölni egyetem, ahol 1999 és 2000 között tanított.
  > Hazaérkezése után a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda használta fel Sólyom kapcsolatrendszerét azzal, hogy megbízásokat adott neki. Mindezért havi több milliós díj járt, na és mellette kapta a Magyar Tudományos Akadémiától is a havi mintegy 400 ezer forintos tiszteletdíjat, mint levelező tag.
  > Kölni tartózkodása alatt fizetés nélküli szabadságot vett ki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ahol főállásban volt már 1995-től. Sólyom németországi hazatérése után sem járt be dolgozni. Amikor ennek indokára rákérdeztek, azt mondta, rangon alulinak tartja a "gyenge egyetemet" .
  > Mindez nem akadályozta meg abban, hogy majdnem az összes külföldi konferencia repülőjegyét a Pázmánnyal fizettesse meg, holott havi fizetése különböző jogdíjakkal elérte a 3 millió forintot .
  >
  > Sólyom felesége többször is feltörette a méregdrága márvány burkolatot.
  > Több százmilliót költöttek a Mádl utáni felújításra. Sólyom László fényűző életmódját mintegy kiteljesítette az államfővé választás. Pompakedvelése nem kis fejtörést okozott a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak (KVI) azzal, hogy egész Budán nem találtak olyan villát, amibe hajlandó lett volna beköltözni Sólyom László. Végül a tulajdonos bank lemondott a Béla király úti telek eladásáról, így a több milliárdos értékű ingatlanon álló rezidenciába beköltözhetett Sólyom és felesége. Ebben lakott elődje, Mádl Ferenc is. Az államfő által elképzelt fényűzés megteremtése érdekében azonnal kérte a ház
  > felújítását. Költségvetési megszorítások ide vagy oda, a KVI több százmillió forintot költött (az összeg a Népszabadság értesülése) arra, hogy Sólyom igényeihez igazítsa az ingatlant. Kérdés: mi
  > került több százmillióba, azt ugyanis képtelenség feltételezni, hogy Mádl Ferenc ennyire lelakta volna a házat. A részleteket megtudtuk a Köztársasági Őrezred egyik munkatársától.
  > A Sólyom házaspár gyakorlatilag teljesen átalakította a villát. Az államfő testőrei egymás között mindmáig téma az az eset, amikor Sólyom Erzsébet többször is feltörette az újonnan lerakott és kicsiszolt méregdrága márványburkolatot a kivitelezővel, mivel sokadjára sem tetszett neki a mintázata. Tovább növelték a költségeket a több tízmillióért hozott spanyolországi bútorok, függönyök, csempék és még sorolhatnánk.
  >
  > Luxusfejlesztés a Sólyom-unokák miatt a balatonőszödi kormányüdülőben.
  > Nemrég fejeződött be a balatonöszödi kormányüdülő egyik épületének a felújítása. Az átalakítás több mint százmillióba került. Nem hiszik el, de ez is Sólyom László speciális igényeit hivatott kielégíteni, a 9 unoka ugyanis - ahogy Sólyom fogalmazott - "nem voltak méltó körülmények" között.
  >
  >
  > Mennyi Sólyom jelenlegi vagyona?
  >
  > Egy öröklésből származó, 82 négyzetméteres, pécsi társasházi lakás, 15 millió forintos értékpapír-tulajdona, egy 3,56 millió forintot érő életbiztosítás és egy védett festmény. Saját bevallása szerint ennyi
  Sólyom László és felesége egy életen át gyűjtött, közös vagyona. Hiába a luxusbér, hiába fizettette ki az összes hóbortját az adófizetőkkel, saját tulajdonábanennyi maradt. Még mielőtt sokan értetlenkednének rajta, megjegyezzük: a Sólyom házaspárnak van egy fia és egy lánya. Egyiknek 4, másiknak 5 gyereke van. Népes ugyan a család, de már mind a 9 unokának van saját lakása. A nagypapa megkereste rá a pénzt. A számlát mi álltuk.”
 • 7. Otaku 2009. február 25. 14:08
  „Sólyom!

  Kiskunlacháza, Olaszliszka, Veszprém és ki tudja hány esemény után után hol voltál?

  Ennyit rólad.”
 • 6. achilleus 2009. február 25. 13:59
  „Ezt is mondta:
  "A közlemény szerint Sólyom László megdöbbenését és felháborodását fejezte ki a hétfőn történt tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság és gyújtogatás miatt."

  1) A köztársasági elnök NEM prejudikálhat!!!! (Szemben az állítólag jogászokat is alkalmazó civilnek mondott szervezetekkel).
  2) Előbb a rendőrségnek (amely mégiscsak a Belügyminisztérium, és Gyurcsányi alá van rendelve) kell felmutatnia a gyilkosság tetteseit!
  HA ezek megvannak, ÉS azok "rasszisták", AKKOR ítélheti el a KONKRÉT ESET kapcsán a köztársasági elnök a rasszizmust, addig csak általánosságban (ezt 100x megtette), de egy le nem zárt üggyel kapcsolatba hozhatóan NEM. Sajnálatos, hogy a fenti szervezeteknek ennyi jogérzéke sincs! A "hőbörgésük pedig inkább káros, és messzemenően rossz helyre címzett!”
 • 5. radenko 2009. február 25. 13:26
  „Nem hiszem, hogy fenn kellene tartani egy alibi köztársasági elnöki hivatalt elnökkel együtt. Nincs szükség szimbolikus köztársasági elnökre.”
 • 4. spiler 2009. február 25. 13:26
  „HÁT FURCS EGY EMBER.........”
 • 3. jq 2009. február 25. 12:50
  „Az, hogy az érdekvédőka tények ismerete nélkül máris rasszizmusról beszélnek, az nem előítélet? Honnan tudják, hogy a "fasiszták" voltak, csak nem előre feltétlezik a jobboldalról, hogy erre képesek, anélkül, hogy eddig ilyet csináltak volna? Ez miben különbözik attól az előítélettől, hogy ha valaki cigány, akkor bűnöző is?”
 • 2. jq 2009. február 25. 12:45
  „Ha etnikai hovatartozástól függetlenül efogadhatatlan, akkor neki miért csak a cigányok elleni támadások ellen kellene felszólalnia? Abban pedig igaza van, hogy minél hamarabb derüljön ki a bűncselekmény indítéka, mert nagyon sokan a politikai pecsenyéjüket sütögetnék ennél a tűznél.”
 • 1. 751510 2009. február 25. 12:31
  „Sólyom felemeli a szavát? lol

  A magyarokat ért támadások okán ki fog felszólalni? Ha cigányt öl magyar, akkor az mérlegelés nélkül rasszizmus-tök mindegy az indíték-, ha cigány öl magyart, akkor "fölösleges etnikai ügyet gerjeszteni"...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentés miatt lőhette magát szájba a pedagógus

A pedagógus ellen aznap feljelentés érkezett szemérem elleni erőszak miatt. Tovább olvasom