Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Elégedetlenek a szakszervezetek az új Munka törvénykönyvével

A szakszervezeti szövetségek a július elsejével életbe lépett új Munka törvénykönyv korrekcióját várják jövőre.
A szakszervezeti szövetségek elégedetlenek a július elsejével életbe lépett új Munka törvénykönyvével, és annak korrekcióját várják jövőre, az év végi minimálbér-megállapodást azonban jó eredménynek tartja a Liga és a Munkástanácsok is, miközben az Autonómok és a SZEF szerint romlani fog a munkavállalók helyzete 2013-ban.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta: 2012 a keserűség éve volt, 2013 talán a lehetőségek éve lesz.

Kifejtette, hogy idén a MOSZ tagságának zömét kitevő fizikai dolgozók két fontos területen is érzékeny pozícióvesztést szenvedtek el. Reálbérük - mindenekelőtt az egykulcsos adó bevezetése, illetve az adójóváírás kivezetése miatt - 6-8 százalékkal csökkent, ráadásul ott, ahol az adókompenzációt nem hajtották végre a munkáltatók, a reálbér csökkenése ennél is nagyobb volt.

Palkovics Imre szerint az új Munka törvénykönyvének (Mt.) bevezetése és a rendvédelmi dolgozók érdekegyeztetési rendszerének "szétzilálása" volt a másik "keserű pirula". Az új Mt., amelynek hatása 2013-tól fog kibontakozni, egyszerre idézheti elő a keresetek csökkenését és a kiszolgáltatottság növekedését a munkahelyeken - vélekedett az elnök.

Hozzáfűzte: "természetesen ismerjük a gazdaság nehéz állapotát és a kormány küzdelmét az eladósodás megállításáért, ez utóbbi céllal magunk is egyetértünk. Úgy gondoljuk azonban, hogy a társadalmi szolidaritás 2012-ben nem érvényesült megfelelően, a terhek elosztása nem vette kellően figyelembe a legnehezebben élő társadalmi csoportok teherviselő képességét" - jelezte Palkovics Imre. A MOSZ azonban értékeli a nyugdíjak inflációt követő emelését, amely 2012-ben is megvalósult - tette hozzá.

Palkovics Imre szerint bíztató, hogy az idei év végén - ha nehezen is - de létrejött megállapodást a minimálbérekről. Ez több év után először eredményezhet az alacsony jövedelműek körében reálbér növekedést, természetesen csak akkor, ha a minimálbérek feletti kategóriákban is követik a példát a bérek korrekciójánál. Ugyancsak komoly hatása lesz a kormány rezsicsökkentő lépésének, amely önmagában 3 százalékos bruttó béremeléssel egyenértékű a legalacsonyabb keresetűek esetében - hangsúlyozta az elnök.

A Munkástanácsok bízik az érdekegyeztetési intézmények újjászervezésében, az Mt. esetében pedig a módosításban. Palkovics Imre szerint ugyanakkor jól vizsgázott a versenyszféra érdekegyeztetési fóruma.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke az évet értékelve kiemelte: idén arra törekedtek, hogy a hosszas harcok és tárgyalások árán újjáélesztett társadalmi párbeszéd intézményein keresztül, megpróbálják javítani a munkavállalók nehéz gazdasági és szociális helyzetét.

Hangsúlyozta: decemberben a bérmegállapodás keretében öt év után először sikerült olyan mértékű minimálbér-emelésben megegyezni, amely reálbér-növekedéssel is együtt jár.

Gaskó István hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a Liga folyamatosan tárgyal a kormánnyal többek között az egykulcsos személyi jövedelemadó helyett a progresszív adózás bevezetéséről, valamint a hon- és rendvédelmi szakszervezetek, valamint a közszférás szakszervezetek diszkriminatív helyzetének megszüntetéséről. A Liga Szakszervezetek 2010 decembere óta fennálló célja továbbá a sztrájktörvény korlátozó rendelkezéseinek visszavonatása a jogalkotóval - jelezte az elnök.

Az idei év az átmenet éve volt a Munka törvénykönyve szempontjából is, hiszen 2012 júliusától az új Mt. teljes hatályosulásáig - 2013. január 1-ig - átmeneti szabályok is bonyolították az átállást. 2013 ezért az új Mt. által okozott anomáliák figyeléséről és kiküszöböléséről is szól majd - mondta Gaskó István.

A Liga Tanács 2012-ben új stratégiát fogadott el, amely alapján egyrészről továbbra is törekszik az ágazatok egységesítésére, másrészt az országos munkáltatói szövetségekkel kötött stratégiai megállapodások segítségével nyitni kíván a kis- és középvállalkozások felé.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke kiemelte, hogy idén sem nőtt a közszféra több mint 650 ezer munkavállalójának bére, és jövőre sem fog. Úgy vélekedett, hogy 2011-hez képest a jogszabályi környezet romlott, mert "életbe lépett az új alaptörvény, amely azt a látszatot kelti, hogy amit a kormány csinál az törvényes", miközben ez egyáltalán nem így van - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy erre a legjobb példa az új Munka törvénykönyve.

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerint "elégtelent" érdemel a kormány az oktatás és a szakképzés, valamint a Munka törvénykönyve kapcsán hozott idei intézkedéseiért. Az elnök szerint a kabinet "szétverte a nyugdíjrendszert", elvette a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj lehetőségét, és nem hajlandó érdemben tárgyalni egy új változatról.

Az érdekképviselet vezetője kiemelte: a kormány érdekegyeztetői gyakorlata sem elfogadható, és "az utolsó pillanatokban született jövő évi bérmegállapodás" is csak elégséges eredmény. Székely Tamás a kormány és a szakszervezetek közötti párbeszédet minősíthetetlennek tartja, s úgy véli, ez nem az érdekvédelem hibája.

Az elnök hozzáfűzte: kiváló osztályzatot érdemelnek a középiskolások és felsőfokú hallgatók az elmúlt hetekben történtekért, azért az összefogásért, amely a szakszervezetek számára is példaértékű lehet.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. roxper 2012. december 30. 20:57
  „16.

  Írd át orbáncot Botkára és akkor tükröt állíthatsz magad elé! :P”
 • 20. florian72 2012. december 30. 19:48
  „17. veszettmajom 2012.12.30. 17:03

  .Ez csak személyes vélemény). "

  De nagyon igaz !”
 • 19. grafika88 2012. december 30. 17:34
  „Az igazság a cikk utolsó 3 sorában van ! Igaz minden szó !”
 • 18. lukrecia 2012. december 30. 17:07
  „12. deszkás. Nagy Sanyit kivonták a forgalomból mert ´"nem jól eladható termék lett"". A vállalkozásai jól működnek, persze nem mind1 melyik kormány van éppen hatalmon. Off shore számlái szintén védelmezik.
  Ha meg a máról van szó felejtsünk (megértelek,kínos erről beszélni) akkor az új szakszervezeti vezetők ne aggódj gyorsan kitanulják a szakmát. Lesz utánpótlás, a dolgozók védelmét ismét ellopják Magyarországon. De itt mit nem még a szelet is , nézd meg amikor jössz hazafelé Bécsből. :)) A magyar propellerek állnak az osztrákok forognak.”
 • 17. veszettmajom 2012. december 30. 17:03
  „Ezeknek ilyenkor jut eszükbe hogy kinyissák a szájukat amikor már bevezették a teljes rabszolgaságot? Gaskó (Júdás) meg jobban teszi ha meg se szólal. 30e ft-tal befogatta a MÁV-osok száját. Pedig milyen szép tömeget képvisel a MÁV. Na ha esetleg azok csatlakoztak volna még a diáktüntetéshez........ (szerintem ez lehetett a háttérben amikor megkapták a 30e-t, mert félnek a vezetők hogy esetleg egy országos méretű sztrájká alakult volna a diáktüntetés mávval, tanárokkal , stb-kel kiegészítve, amit már nehezen lehetett volna kezelni.Ez csak személyes vélemény). A "szakszervezetisek " meg már 15-20 éves késében vannak.”
 • 16. lukrecia 2012. december 30. 16:57
  „Paprika? egyszerű vagy mint a fa ék. Csak Orbánt tudod becsmérelni. Ő nem tud egy fórumon védekezni , ezért te mindennél következetesebb próbálsz lenni.”
 • 15. csopimama 2012. december 30. 15:38
  „Talán az elégedetlenségnek tetekben kellene hangotadni. Nem igazi ez a szakszervezet. Eladták a lelküket az ördögnek. Csak önös érdekeiket féltik.”
 • 14. papika56 2012. december 30. 15:05
  „ORBÁN...csak ORBÁNNAL egyeztet !”
 • 13. papika56 2012. december 30. 15:00
  „Glaskóval az élen ..mind milliós havi fizetést kap.Ők már régen nem a kisembereket képviselik !
  Az új MTkönyv :csak a munkáltatatóknak jóó, a dolgozóknak NEM !
  A munkáltatóknak JOGAI ..míg a dolgozóknak Kötelességei vannak !
  A munkáltató mindent megtehet ! A dolgozót dolgoztatja minbéren..napi 10--12 órát, túlóra nélkül, szabadnap..szabadság CSAK papiron !Betegség?? táppénz ..FELEJTSD EL !Bejelenteni ??--nem 8 órában ..hanem 4--v. max.6 órában.
  Szomszéd hölgy aki napi 10 órát dolgozott,szombat--vasárnap IS, kb. 6 évet egy vállalkozónál, most terhes lett, kiírta a doki..és most derült ki 6 év után ...hogy csak 4 órára volt bejelentve hívatalosan !!???”
 • 12. deszkás 2012. december 30. 14:11
  „LUKRÉCIA! Nagy Sándorra gondoltál aki egyik napról a másikra milliomossá vált aztán eltűnt. Egyébként a máról van szó nem a múltról.”
 • 11. Egyolvasó 2012. december 30. 13:41
  „5. pog 2012.12.30. 08:53

  Nem jól látod a dolgot, nézd a pozitív oldalát. A fidesz választási kampányában is ezt hirdette, ígérte, csak senki nem vette észre, Egymillió munkahelyet ígértek, viszont azt nem mondták, hogy csak ennyi munkahely lesz Magyarországon, és nem ennyi újat teremtenek. Igaz megszüntettek egy jó pár minisztériumot, de helyette háromszor annyi államtitkári hely jött létre, a sógor, koma, jó barát, és még egy tucat külföldön élő személy, aki nem ide adózik jól járt, de aki itt dolgozta betegre magát attól még az emberi méltóságát is elveszik.”
 • 10. szatyi 2012. december 30. 13:22
  „Nem most kellene elégedetlenkedni! Amikor tárgyalták, megszavazták akkor kellett volna hőbörögni!
  Most, hogy már életbe lép, olyan mint a veszett fejsze nyele!”
 • 9. TrombiFrédi 2012. december 30. 11:19
  „Csak azért "elégedetlenek", mert nem vették még észre, hogy ez is "a dolgozók érdekeit szolgálja", és "jobban járnak" a módosításokkal, mint korábban... ez a magasröptű magyarázat megy legalább egy évtizede oldaltól függetlenül, bármilyen érdekcsorbításról is legyen szó!!!”
 • 8. lukrecia 2012. december 30. 10:42
  „A magyar szakszervezetekre mindig is az elvtelenség, megalkuvás a politika és a munkaadó felé, kétszínűség volt jellemző. Kérdezhetnénk a szocializmus hozta ezt is? Igen: Míg Lengyelországban értek is valamit a szakszervezetek az összes többi volt szoc országban semmit. A dolgozókat a szakszervezetek verték át a legjobban és nem a kormányok. A Szakszervezeti vagyont is kimentették saját köreik számára.”
 • 7. Ronald01 2012. december 30. 10:18
  „nemkell hivatalosan dolgozni és nincs mit elvenni majd megnézheti magát a sok ingyenélő h mit hogyan kellett vna csinálni ezalatt a politikusokat is értem mert őkse csinálnak semmit vakarászáson és lopáson kívül ha törlik is a kommentet akk is ez a valóság”
 • 6. keletaru 2012. december 30. 09:22
  „Milyen szakszervezet ???????”
 • 5. pog 2012. december 30. 08:53
  „Nagy " szakszervezeti vezetőknél s lehetne vagyonosodási vizsgálatot végezni...egyébként örülni kéne még a meglévő munkahelyeknek...mert inkább fogy mint növekszik a munkahelyek száma..”
 • 4. kumisz 2012. december 30. 08:17
  „Ezek is csak a szájukat tépik. Ez nem szakszervezet.”
 • 3. X_Y 2012. december 30. 08:15
  „"egy nagyon szűk réteg jól él és nevetséges adót fizet."

  Nem adót fizet - költségtérítést kap...”
 • 2. zehn 2012. december 30. 08:02
  „Nagy lehet a baj, hiszen a megszólaló "szakszervezeti" vezetők immár behódolt,jól megfizetett semmirekellők. Képzeljük el mi lehet a valóság. Rabszolgatartó társadalom lettünk. Sokak kizsákmányolása árán, egy nagyon szűk réteg jól él és nevetséges adót fizet.”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így emelkednek a postai szolgáltatások árai januártól

A Magyar Posta Zrt. átlagosan az inflációnál kisebb mértékben emeli árait 2013. január elsejétől. Tovább olvasom