Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Elégedetlenek az emberek a közoktatással?

Az emberek nagyobb része elégedetlen a magyarországi közoktatás minőségével. Sokan nem tartják megfelelően felkészültnek a pedagógusokat és szükségesnek tartanák a tanárok gyakori, elsősorban pszichológiai továbbképzését - derül ki abból az internetes kutatásból, amelyet a diaktanito.hu és a doo.hu végzett áprilisban.
A válaszadók 85 százaléka nyilatkozta, hogy elégedetlen a közoktatás minőségével. A válaszadók csupán fele gondolja, hogy a pedagógusok kellően felkészültek, 85 százalékuk tartaná szükségesnek elsősorban pszichológiai továbbképzésüket.

A megkérdezettek fele gondolja úgy, hogy a tanárok fizetésének növelése hozzájárulna az oktatás minőségének javításában, 46 százalékuk szerint viszont nincs összefüggés a kettő között. A jelenlegi közoktatási módszereket a válaszadók 71 százaléka elavultnak tartja és háromnegyedük szerint szükséges, hogy gyermeke a közoktatás mellett magánoktatásban is gyakorolja a tananyagot.

A kérdőívre válaszolók 60 százaléka szerint az általános iskolai oktatás nem készíti fel megfelelően a diákokat a középiskolai felvételikhez.

Az iskolai erőszakról nyilatkozóknak csak a fele érzi, hogy gyermeke biztonságban van az iskolában.

A diaktanito.hu és a doo.hu április 6-a és 29-e között interneten végzett felmérését 2330-an töltötték ki. A válaszadók a közoktatás állapotáról, minőségéről, a pedagógusok felkészültségéről és kapcsolódó témákról mondtak véleményt.

A diaktanitok.hu egyetemre vagy főiskolára járó fiatalok közössége, akik tanulmányaik mellett tanítással is foglalkoznak. A doo.hu egy online oktatási portál.

Olvasóink írták

 • 4. FűzfaVessző 2009. május 05. 19:35
  „"Ezen nincs mit csodálkozni, de ettől függetlenül a gyakorlati életben ilyen tárgyi tudásra nem igazán van szükség."
  Csak azt kérem ne akarjuk felmenteni Őket, egy hortobágyi csikós nagy valószínűséggel tudta volna a választ.
  F.V.”
 • 3. nemecsekerno_007 2009. május 04. 11:08
  „2. achilleus 2009.05.04. 10:52

  Ezen nincs mit csodálkozni, de ettől függetlenül a gyakorlati életben ilyen tárgyi tudásra nem igazán van szükség. Illetve arra lenne szükség, hogy ezt és bármilyen más tudást gyorsan, praktikusan meg tudjanak tanulni az emberek. Persze ha az értelmezve olvasás sem megy, akkor nem tudom mi a francot várunk. Túl sok az információ amit be kéne biflázni, inkább az információk tengerén kellene megtanulni navigálni.
  No meg persze idegennyelven beszélgetni, számítógép kezelés, internethasználat (nem pornótöltésre) vizuális kultúra, zenei kultúra etc....

  Olyan "fogyasztókat" kellene nevelni akik eligazodnak a világban és tudják milyen a jó kávé és hogy kell kiszámolni a havi hiteltörlesztést, hogy ne vigye el a bank a lakást v. a kocsit. És még nagyon sok ilyet tudnék felsorolni.
  Kár, hogy ezt se tudjuk megoldani. :(”
 • 2. achilleus 2009. május 04. 10:52
  „És akkor egy illusztráció a fentiek alátámasztására /látlelet szellemi közállapotainkról/(a reklámnak számító neveket megváltoztattam): "Magyartanárnő: Fene a büdös pofájába Mátyás királynak!
  Ritkán látott tahók kerültek be az RÓKALYUKKLUB április 24-i adásának A SÉF című vetélkedőjébe. (...). A szellemi mélypont akkor következett, amikor egy anya és lánya azzal a kérdéssel szembesült, hogy vajon kit ábrázol a Fadrusz János által tervezett lovas szobor Kolozsvár főterén. A megadott válasz, amelynek elfogadásáról kellett dönteniük, ez volt: Mátyás király. A magyar nyelv- és irodalomtanári diplomával (!) rendelkező anyukának viszont fogalma sem volt róla, hogy Mátyásnak, Fadrusznak (és mondjuk egyáltalán a magyar történelemnek) valami köze lenne Kolozsvárhoz. A két amőba ennél a lehetséges változatnál maradt, majd remegve várták az ítéletet: jó-e a válasz, vagy sem? Bejött ugye az 50%, majd a műsorvezető megjegyezte: Mátyás Kolozsváron született! Ekkor a magyartanár anyuka így válaszolt: ,,Fene a büdös pofájába!" Mit is mondhatnánk (...). HMix - Bikád.hu”
 • 1. nemecsekerno_007 2009. május 04. 10:28
  „Készült egy szép vastag tanulmány az oktatás helyzetéről. Zöld könyvként is ismerhetik. Az oktatás finanszírozásától, a területi felosztáson át a tantervekig mindenre kitért. Szerintem jó alap lenne az oktatás átalakításához.

  Érdekes, hogy erre rájöttünk. Így 20 évvel a renszerváltás után. :) Villám Will. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi 2009: matek feladatok és megoldások

A matematika érettségi egyik legizgalmasabb pillanata alighanem a megoldások ellenőrzése. Teszteljen… Tovább olvasom