Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Elektronikus betegkartont vezettek be Újbudán

A XI. kerület 82 háziorvosa decembertől számítógépen keresztül követheti nyomon a betegek szakellátását. Tehát azt, hogy az újbudai Gyógyír nevű járóbeteg szakrendelőben milyen diagnózist állapítottak meg, milyen terápiát javasoltak, miyen gyógyszer írtak fel, ezt milyen adagolásban kell szedni.
Az országban egyedülálló informatikai rendszert szerdán mutatták be a nyilvánosságnak. A családorvos miután beutalja a betegét a szakrendelőbe gyakran semmilyen indormációt nem kap arról, hogy ott mit állapítottak meg - mondta a Független Hírügynökségnek Végh Ágnes az újbudai önkormányzat tulajdonában lévő Gyógyír Kht. ügyvezető igazgatója. A beteg ugyanis sokszor elfelejti visszavinni a leleteket, vagy vissza sem megy a háziorvoshoz. Sőt az is előfordul, hogy olyan ellátást vesz igénybe, amelyhez nem kell beutaló így a háziorvods nem is tud az ottani diagnózisokról. Ezek miatt például előfordul, hogy jóval többe kerül a gyógyítás, hiszen párhuzamos ellátást kaphat a beteg.

Az ügyvezető elmondta: az Újbudán bevezetett elektronikus betegdokumentációval tehát elkerülhető a felesleges gyógyszerelés, vagy indokolatlan diagnosztikus beavatkozások újbóli elrendelése. Így társadalombiztosítási megtakarításokat is eredményezhet - tette hozzá.

A XI. kerületi önkormányzat 2004-ben vette át a fővárostól a szakrendelőt, amely központi épületének felújítására 1 milliárd forintot költöttek. A Gyógyír XI. Egészségügyi Szolgáltató Kht. 214 ezer ember ellátásáért felelős, Újbudán kívül egyes szakmák tekintetében a XXII. kerület, - Törökbálint, Biatorbágy lakosainak egészségügyi ellátása is ehhez a járóbetegellátóhoz tartozik.

Olvasóink írták

  • 2. Emilio 2008. december 03. 19:27
    „Arra lennék kíváncsi, hogy vajon miként ismertetik a páciensekkel a jogaikat és hogyan felügyelhetik a különleges személyes adataik felhasználását. Például van-e ott egyáltalán adatvédelmi felelős és adatvédelmi szabályzat - vagy csak úgy bele a vakvilágba, folynak az adatok egyik helyről a másikra.”
  • 1. radenko 2008. december 03. 19:20
    „Elektronikus betegdokumentáció nagyszerű ötlet és megvalósulás. Erre kellene törekednie az OEP-nek, hogy sok ilyen legyen az országban. Csak dicséret illeti a megalkotókat és megvalósítókat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Étkezési jegyet loptak el egy oroszlányi óvodából

Több, mint egymillió forintnyi étkezési jegyet loptak el egy oroszlányi óvodából. A tolvaj az… Tovább olvasom