Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Élelmiszer-ellenőrzésekről

Az ünnepek előtti időszakban végzett élelmiszer-ellenőrzések újra bebizonyították, hogy a hazai termékek biztonságosabbak a fogyasztók számára, mint a külföldről érkezettek – mondta Süth Miklós főállatorvos pénteken.
Beszámolt arról, hogy az élelmiszer-biztonsági hatóságok az ünnepek előtti időszaktól csütörtökig országszerte 5630 kereskedelmi és előállító egységben 66 ezer élelmiszertételt vizsgáltak be, amelyekből 1592 esett kifogás alá. A január 5-ig tartó célellenőrzések során eddig 180 tonna nem megfelelő élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, a kivetett bírság értéke 68 millió forint volt. A hatóságok a hazai termékek vizsgálatakor átlagosan ötször kevesebb kifogásolható élelmiszert találtak, mint importáruk esetében. Az élelmiszerek „termékbiztonságát” együtt vizsgálták az ÁNTSZ, az állat-egészségügyi és a fogyasztóvédelmi hatóságok szakemberei. Az akció során november 20. óta a karácsony közeledtével egyre több tételt ellenőriztek. Csak a kereskedelmi egységeknél összesen 50.646 hazai tételt és 11.948 importárut vizsgáltak meg. A belföldről származó termékeknél 995, a külföldieknél 541 alkalommal emeltek kifogást a hatóságok.
A főállatorvos szerint a boltok nagysága alapján nem lehet trendekre következtetni az élelmiszerek biztonságát illetően. Nemcsak a kis és nagy üzletek esetében, hanem ugyanazon az üzletláncon belül is nagy eltérések mutatkoznak. Üzemekben november 20. óta csütörtökig országszerte 4070 tételt vizsgáltak be – 117 volt kifogásolható.
Az aktuális élelmiszer-biztonsági ügyeket kiemelve kifejtette: a törökbálinti M.E.G.A. Trade raktárában 583,58 tonna élelmiszert ellenőriztek, amelyből 29 tonnát átcímkézés gyanúja miatt további vizsgálatoknak vetnek alá. A fővárosban a XI. kerületben egy engedély nélküli raktárból 15 tonna, távol-keleti konyhához használt élelmiszer-alapanyagot semmisítenek meg, a XXIII.-ban egy hasonló tároló esetében 7,5 tonna tejterméket. Bács-Kiskun megyében tojás nélkül készült tojásport, Veszprém megyében aflatoxint tartalmazó dióbelet, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében avas pisztáciát, Fejér megyében két lejárati idővel is megjelölt virsliket, Heves megyében pedig szakhatósági engedély nélküli szaloncukrokat foglaltak le. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondok közepette

kosárlabda

A két ünnep között sem tétlenkednek az élvonalban szereplQ SEAT Foton… Tovább olvasom