Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Élelmiszer-ipari várakozás és aggódás

Egyáltalán nem véletlenül, éppen a BUH-Soproni Sörgyár volt a házigazdája annak a tapasztalatcserének, amelyet az ÉDOSZ megyei szövetsége szervezett az EU-csatlakozás előkészületeiről.
Az osztrák tulajdonban lévő egységben sok minden már a jövő májusától várható helyzetre utal, amit érdemes figyelembe venni más területeken is. A soproni rendezvényen jelen voltak a megye élelmiszer-ipari üzemeinek szakszervezeti vezetői, akik a május elsején esedékes belépés kapcsán főleg a bérek és szociális juttatások, valamint a foglalkoztatással és munkakörülményekkel kapcsolatos kérdéskörben tájékozódtak és cserélték ki gondolataikat.

Turi József, az ÉDOSZ megyei szövetségének titkára elmondta, hogy igen hasznos volt a házigazda cég vezérigazgatójával, Edmund Rauftllal a találkozás. A dinamikusan fejlődő sörgyárban a termelékenység növekedésével szigorúan összhangban növelték a béreket, mintegy 10,7 százalékkal, a pótlékokkal, s egyebekkel kiegészült jövedelmeket pedig 13,5 százalékkal idén.

Azt az üzemi szakszervezeti bizottság elnöke, Fiziker József is megerősítette, hogy minderre az érdekképviselettel együttműködve került sor. A szakszervezeti javaslatokat mindig meghallgatják, a cégvezetés korrekt módon viszonyult ezekhez.
Mindez ahhoz a meggyőződéshez vezet, hogy ahol működik a szakszervezet, ott megvan a lehetőség a munkavállalók bérének, munkakörülményeinek a javítására irányuló fellépésre.

A megye élelmiszeriparában idén átlagban 5–10 százalékos volt a bérfejlesztés, s ez az összipari átlag alatt marad. Ráadásul a munkahelyek száma drasztikusan csökkent, s ez részben a Ringánál beállt helyzetnek, másrészt a termelés korszerűsítését célzó fejlesztéseknek tudható be.

A jól megszerkesztett kollektív szerződés segíthet abban, hogy leépítések esetén a munkavállalók ne veszítsék el a létbiztonságot.
Az ÉDOSZ-ban indokoltnak tartanák, hogy a törvény által biztosított végkielégítés összegét (amely jelenleg 6 hónapra szól) duplájára emeljék és a nyugdíjba vonulók számára is biztosítsanak bizonyos mértékig végkielégítést.

A megye élelmiszeriparában a májusi uniós csatlakozást nagyfokú várakozás előzi meg, de ez nem mentes az aggódástól sem. A várakozások a remélt európai bérekre, s a munkakörülmények javulására vonatkoznak. Az aggódás a munkahelyek megmaradását, a versenyben maradás lehetőségét kérdőjelezi meg. Mindenképpen meg kell felelni a várható kihívásnak, s ebben a szakszervezet jelenléte támaszul szolgálhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A személyiség épülése – mi leszel, ha…

Egy élet három szakma – több ezer foglalkozás közül válogathat bárki a munkaerőpiacon. Sok… Tovább olvasom