Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Élelmiszer-kereskedelem: 130 milliárd forint adót csalnak el évente

Az élelmiszerek kereskedeleménél négy adóforintból egy nem folyik be a költségvetésbe, az ágazatban 130 milliárd forint adót csalnak el évente.
Az élelmiszerek kereskedeleménél négy adóforintból egy nem folyik be a költségvetésbe, az ágazatban 130 milliárd forint adót csalnak el évente - írta a Magyar Nemzet.

A lap hétfői számában az Ernst and Young adótanácsadó elemzését ismertetve azt írta: legalább 130 milliárdos veszteséget okoznak a zöldség-, a gyümölcs-, a hús- és a baromfitermékek, a növényolaj, a kávé, a cukor, a tej- és a malomipari cikkek jogsértő kereskedelmére szakosodott illegális körök.

Az adótanácsadó szakembere elmondta: a körhintacsalásnak nevezett áfa-csalási módszer egyik válfaja az "export módszer". Ebben a cégek EU-exportra veszik meg a terméket áfa-fizetés nélkül, azonban utóbb több cégen keresztül azt Magyarországon értékesítik. A másik típus az import módszer, amelyben EU-n kívüli országból hoznak be élelmiszert, ennek egy részét legálisan értékesítik, a másikat papíron az EU-n kívülre szállítják, miközben fiktív számlával belföldön adják el.

Az Ernst and Young becslése szerint az áfa-csalás költsége viszonylag magas, így egy 10 százalékos áfa-kulcsnál már nem érné meg a visszaélés. Amennyiben nincs mód az áfa mérséklésére, akkor a fordított adózás bevezetését javasolják legkésőbb a jövő év elejétől - áll a tanulmányban, amelyet az alapvető élelmiszerek gyártóit, forgalmazóit tömörítő érdekvédelmi szervezet megbízásából készítettek.

Olvasóink írták

 • 13. kalkutta 2012. szeptember 17. 16:32
  „Aprópénz a pártok és politikusok lopásaihoz képest.”
 • 12. macs 2012. szeptember 17. 12:58
  „7. keletaru,
  kérlek mondj egy példát, melyik bankot tőkésítették fel? Az OTP-re, az MFB-ra gondolsz?”
 • 11. macs 2012. szeptember 17. 12:55
  „1. KamuNeni,
  kérlek olvasd el figyelmesen a cikket! Nem az üzletekről van szó, hanem a nagykereskedelemről. Papíron ide-oda utaztatják, adják-veszik az árút, és minden tranzakciónál nyernek az ÁFÁ-n. Persze alacsonyabb ÁFÁ-nál ez már nem érné meg!
  Aztán kérlek nézz utána miért van Európa legmagasabb ÁFA kulcsa kis hazánkban! Hallottál már az 1 kulcsos adóról? Hallottál már arról, hogy 600 milliárdos lyuk van a költségvetésben? Hallottál már arról, hogy az elmúlt években 8-11%-os hozammal adtuk el az állampapírokat, ezt a hozamot valamiből ki kell fizetni?”
 • 10. 4kerék 2012. szeptember 17. 12:45
  „akkor emlejünk valami adót kérlek kormány, hogy az 1ft ne legyen hiány”
 • 9. 4kerék 2012. szeptember 17. 12:45
  „akkor emlejünk valami adót kérlek kormány, hogy az 1ft ne legyen hiány”
 • 8. Qllancs 2012. szeptember 17. 12:16
  „T. 5. ott a pont !!!
  Ezeknek semmi sem elég. A kormány kényszeríti rá az embereket a csalásokra. Mert minden megtermelt 100 ft ból --ezek 98 ft elvennének --57 fajta adó van !!
  SEHOL a VILÁGON NINCS ENNYI !!!!!
  Majd a képviselők...politikusok is adóznak ---majd akkor kérjék számon a kisembereket !!!!”
 • 7. keletaru 2012. szeptember 17. 12:08
  „Ezt a jelenlegi bürokráciát mennyibe is kerül fent tartani ? Költség térítés bemondásra mennyibe is kerül az nekünk ! Bankok feltőkésítése ?! Ugyan már ?! Ne engedjük már jobban széthúzni azt az országot !! Üdv Kuci”
 • 6. jozko 2012. szeptember 17. 12:07
  „Le kell dobni a potyautasokat a szekérről!
  Előbb utóbb /és félő, hogy rövidesen/ a szekér összeroskad, az a néhány gebe pedig, aki inaszakadtából húzza, vagy éhen döglik, vagy kitépi magát az istrángból és megy amerre lát!

  Nem azt mondom, hogy a lovak közé kell dobni a gyeplőt!
  Viszont túl sok a bakon a kocsis körül az ingyenélő,nekik semennyi pénz nem elég, jól élnek abból, hogy eladják az igavonók elől az abrakot - helyette ostorpattogtatással "bíztatják" a gebéket!
  Sokan megérdemelnék, hogy a hátukból hasítsanak ostorszíjat!

  Ami pedig a csalást illeti:
  nem különleges észkombájnok találják ki, általában nem alkalmaznak különösebben rafinált módszereket.
  Az "illetékesek" fele jogász / a Parlamentet is beleértve/: nem lenne nagy mutatvány elejét venni a csalás sorozatoknak- de sok pénzből sokfelé jut, kinek a szemét, kinek a fülét lehet vele befogni - vagy a kezét megkötni!
  Pedig hát jogállam lennénk!
  Az is vagyunk - tyúkperekben...
  Nem igen emlékszem, hogy címeres gazembereket vettek volna elő égbekiáltó gazemberségekért!
  Akkor miért is hagynák abba??”
 • 5. NP1 2012. szeptember 17. 12:01
  „Miértne?

  Tudod ott ahol a törvényhozás tagjai számla nélkül veszik föl a költségtérítésüket a kisember, kiscég adózási morálja fölött lándzsát törni hááááát ....”
 • 4. Kraivan 2012. szeptember 17. 10:49
  „szal ha levisszük az adót, akkor hiány lesz, mert úgyis kiskapuznak.
  Ha magasabb az adó, akik eddig kiskapuztak, most aktívabban kiskapuznak, és azért lesz hiány, mert a becsületes beledöglik.

  Sztem atomot a kárpát medencébe. Úgyse lesz jobb ezek szerint.”
 • 3. Miértne? 2012. szeptember 17. 09:53
  „Nekem meg más a véleményem. Abban igazad van, hogy az adók magasak.Miért is? Azért mert az egyre tátongó,költségvetési lyukakat be kell tömni valahogy. Magyarország,vállalkozások,magánemberek híresek abban, hogy megtalálnak minden kiskaput amit tudatosan vagy szakmai hozzáértés hiányában a jogalkotók létrehoznak. Rengeteg olyan embert ismerek aki 18 éves kora óta rokkantnyugdíjas volt-semmi baja nincs,maximum,hogy a semmittevéstől elhízott mint a disznó- és szipolyozzák az állami költségvetést. Nagyobb részben a Magyarországon működő cégek és itt élő állampolgárok tehetnek arról, hogy az adóink ilyen magasak.Valljuk be magunknak, hogy ez így van csak egyszerűbb az arctalan államot hibáztatni mindenért. Én már látom azt a tendenciát, hogy egy országot szinte a béka hátsófele alá nyomó szociális juttatások- melyek legalább 800 milliárd forintot visznek el a költségvetésből-csökkennek és az embereket így vagy úgy munkára próbálják kényszeríteni. Adót kell fizetni emberek, a világon mindenhol már legalább 2000 éve. Tudom, hogy ez a kérdés nem ilyen egyszerű de a személyes felelősségvállalásunk ebben a zsebbevágó témában óriási. Pont.”
 • 2. bambinaXX 2012. szeptember 17. 09:52
  „1. Egyetértek.”
 • 1. KamuNeni 2012. szeptember 17. 08:36
  „Hat igen. A magas adok sok csalssal jar es ugye ay papiron is soknak latszik. Torolnenek el es vinnenek lejjeb csomo adot akkor tobb penz jonne be es sokkal kevesebb csalas is lenne. Mint a report is mondja. 10%-os adokulcsnal mar nem erne meg adot csalni.

  Igazuk is van. Az Europai torvenyek szerint Teljesen legalis a cuccot egy alacsonyabb AFA-val rendelkezo EUropai orszagba bevitetni es onnan MO-ra mar nincs AFA. Ki is kell hasznlani ezt a lehetoseget minden cegnek es egyennek.
  MO-n az allami vezetok tudatlansagukkal tonkre tesznek minden vallalkozot es rengeteg csaladot. Adobol nincs tobb csak annyi amennyit az emberek/cegek keresnek es adoznak utanna, de a magas ado megszunteti a munkahelyeket igy nincs jovedelem se es aru sincs eladva. A bolt bezar es akkor az orszag is bezar mint ahogy a peldak tomkelege mar mutatja is hogy az orszag zarodik befele. Megy tonkre honaprol honapra, mert mar eves szinten nem lehet merni mivel felgyorsult a folyamat.

  A boltoknak meg szinten meg kell elni valahogy es miert ne csalnanak ha maskepp nem hagyjak oket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők jogaira és a nők elleni erőszakra

Demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra, illetve a nők jogaira civil… Tovább olvasom