Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Elemről megy

Jól érzi magát a múlt héten szívműtéten átesett Nagy Bandó András. A humoristát orfűi otthonában látogatta meg a Kisalföld.
Nagy Bandó András

Melyik házban lakik a Bandó? – érdeklődünk Orfű határában, s jön a válasz is: a kórházban. A humoros válasz ezúttal nem stimmel, ugyanis e hét első napján hazaengedték, s ahogy ő fogalmaz: „a művész úr elemről megy", pacemakerét ugyanis tartós elem vezényli. Megérkezésünk után Bandó bemutatja orfűi otthonát, s elérzékenyülve mesél a műtétről. Natália lánya időnként közbeszól: „Apa, ne legyél szentimentális!"

– Közhelyesnek tűnhet a kérdés, ezúttal azonban talán mégsem az. Hogy van?

– Nincs semmi fájdalmam, s ennek rettentően örülök. A sebemet sem érzem. Júlia, a feleségem és Nati, a lányom minden terhet levesznek rólam. Családon belül egy varázslás vette kezdetét, újraélednek apró dolgok. A lefekvés és felkelés utáni puszi, a beszélgetések. Lányomból valóságos kis nővérke lett, nem azt mondom, hogy új oldaláról ismertem meg, de bebizonyosodott, miért szeretjük ennyire.

– Van abban valami sorsszerűség, hogy néhány héttel ezelőtt jelent meg a könyve, amelyben az élet és a halál kérdéseit járja körbe, s most a valóságban is szembesült ezekkel.

– Azon gondolkodtam, mit tudhat előre az ember, megérezhet-e valamit? Nem a mostani állapotomban találtam ki azt, hogy ősztől leállok, kiteszem a stoptáblát, mert mindenből elegem van. Hogy nem vállalok fellépéseket, nem megyek a kabaréba. Nem azért, mintha a fellépés teher lenne, hanem azért, hogy kiküszöböljem a sok autózás okozta stresszt. Én most érzékeltem azt, honnan jöhetnek a támadások. Az elmúlt harminc évben megcsináltam tizenhatezer fellépést, utaztam másfél millió kilométert, ami nagyon jó, mert sok embert megnevettettem, s tele vagyok sikerélménnyel. Csak azok a másfél órás fellépések, amelyeket tűzzel végigcsinál az ember, tönkretehetik anélkül, hogy észrevenné. Szétéget és eléget, mert mindenkit magamhoz akarok kötni. A másik, amiket írtam, honnan éreztem meg? Például azt, hogy ha most egy betegség orvul elkapna s elvinne, nem lenne számomra annyira tragikus. Jobban bele tudnék abba nyugodni, hogy nem leszek. Egy hónapja még nem tudtam azt, hogy szívritmuszavaraim vannak, mégis ezek a gondolatok foglalkoztattak. Úgy vagyok most, mint Mario, aki délben kitette a táblát az üzletre, hogy a bolt zárva, mivel Mario megkereste délig azt, ami kell neki és elment a tengerre. Ha az ember erre nem képes, nem tudja a stoptáblát kitenni, akkor egy ördögi körbe kerül, amiből nem tud kiszállni. Márai Sándor mondta, hogy ha hetente egyszer egy napot nem szánsz arra, hogy ágyban maradjál, akkor ezek a napok összegyűlnek és nagyon sok időt töltesz az ágyban, mert a betegség odanyom. Ez egy óriási probléma Magyarországon. Az emberek nem tudják megkeresni azt a pénzt, ami a család eltartásához szükséges, ezért az apa vagy az anya meg akarja mutatni, hogy mégis képes rá. Ez a becsületbeli kényszer nagyon sok embert belehajszol a munkába. Aztán egy idő után azt veszed észre, hogy már nemcsak pénzt akarsz keresni, hanem a munkád mániákusává válsz.

– Sokakban felmerült a kérdés: hogy lett szívbeteg Bandó, aki egészségesen él, sportol, Orfűn csodálatos környezetben lakik, távol a főváros idegbajától?

– Az örömszerző munka is felőröl. A nyugalom baromi jót tesz, csakhogy a szív begyűjti az égetést. Nekem nem a szívemmel van baj, az sportos szív. A baj az, hogy a szív nem ad szikrát a motornak. Ezt tették most helyre. Mostantól egészséges vagyok, a szívem erős, csak külső vezénylésre, pacemaker csinálja meg, amit kell. Most már mondhatom azt, amit Hofi mondott: elemről megy a művész úr. Az elem hosszú életű, 10–12 évre szól, s azt kívánom magamnak, még háromszor cseréljenek bennem elemet. Belegondolni is rossz, mi van akkor, ha a szívem nem a műtőasztalon, hanem autóvezetés közben áll le. Erre mondják, rosszkor lettem volna rossz helyen. Mint ahogy most a Pécsi Szívcentrumban jókor voltam jó helyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkanélküliség: győri origó

A megyei munkaügyi központ győri kirendeltségéhez tartozik a megyei munkanélküliek csaknem fele. Ez… Tovább olvasom