Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Elemzők: nem csökken a munkanélküliség, de a foglalkoztatottság nőhet idén

A munkanélküliek száma az első negyedévben 509 ezer, a munkanélküliségi ráta a 15-74 éves korosztályban 11,8 százalék volt.
Nem várható a munkanélküliség csökkenése ebben az évben, a foglalkoztatottság viszont bővülhet, bár ennek mértékéről megoszlik az MTI által megkérdezett elemzők véleménye. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint már látszik a kormány munkahelyvédelmi és foglalkoztatást elősegítő intézkedéseinek hatása.

A Központi Statisztika Hivatal (KSH) pénteki közlése szerint az első negyedévben 3 millió 818 ezerre nőtt a 15-74 éves foglalkoztatottak száma, a 15-64 éves korosztály foglalkoztatási rátája 56,6 százalék volt, ami 0,9 százalékpontos javulás az egy évvel korábbihoz képest.

A munkanélküliek száma az első negyedévben 509 ezer, a munkanélküliségi ráta a 15-74 éves korosztályban 11,8 százalék volt.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője arra hívta fel a figyelmet: a foglalkoztatottságban 26 ezer fős bővülés volt az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor a munkanélküliek száma is emelkedett. Az elemző szerint az mindenképpen pozitív, hogy tovább nőtt a munkaerőpiacon megjelenők aránya. Magyarországon komoly probléma, hogy alacsony a munkaerőpiaci részvétel - tette hozzá.

Árnyoldala viszont ennek a folyamatnak a munkanélküliek létszámának növekedése - fogalmazott Árokszállási Zoltán. Kiemelte: a fiatal, 15-24 éves korosztályban a munkanélküliségi ráta már 30 százalék fölött van, a létszám több mint 13 ezer fővel emelkedett. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a felsőoktatásban a létszám lecsökkent, így a fiatalok munkanélküliként regisztrálva megjelentek a munkaerőpiacon.

A munkanélküliek létszáma akkor csökkenhetne, ha érdemben beindulna a gazdasági növekedés. Ez azonban Árokszállási Zoltán szerint ebben az évben még kétséges, idén nulla közeli növekedés várható, emiatt a munkanélküliségi ráta valószínűleg nem fog csökkenni.

A szakember szerint a foglalkoztatottság kissé emelkedhet az idén, de nem jelentős mértékben. A közmunkaprogram hatása kevésbé jelenik meg ebben az évben, a nagy növekedés tavaly volt - mutatott rá.

Suppan Gergely, a TakarékBank szenior elemzője szerint a várakozásoknál enyhén nagyobb mértékben, 11,8 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta január-március között a december-február között mért 11,6 százalékról, és kissé magasabb az egy évvel ezelőtti 11,7 százalékhoz képest.

A munkanélküliek száma 6,8 ezerrel nőtt az előző háromhavi átlaghoz, míg 4,6 ezerrel emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A foglalkoztatottak száma minimálisan bővült az előző háromhavi átlaghoz képest, de egy év alatt 26,4 ezerrel nőtt - emelte ki.

A szakember szerint a szezonális hatások, valamint a közmunkaprogramok növekedése miatt a következő hónapokban nagymértékben emelkedik a foglalkoztatás, míg lassabb mértékben csökkenhet a munkanélküliség. A nyár végére 10,3 százalékig süllyedhet a munkanélküliségi ráta - közölte.
A fokozatosan javuló növekedési kilátások hatására az elemző szerint az év második felétől javulhatnak a foglalkoztatási kilátások a versenyszférában is.

Suppan Gergely az idén összességében a tavalyival egyező, 10,9 százalékos átlagos munkanélküliségre számít, ami a jövő évben 10,7 százalékra csökkenhet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemeli: tovább növekedett a foglalkoztatottak összlétszáma az előző év azonos időszakához képest. A tárca szerint a továbbra is javuló foglalkoztatottsági adatok a kormány eddigi munkahelyvédelmi és foglalkoztatást elősegítő intézkedéseit igazolják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stratégiáról tárgyal szombaton az MSZP-választmány, Bajnai is ott lesz

Szó lesz a kampány tartalmi kérdéseiről,mert szerintük a Fidesz a rezsicsökkentéssel már megkezdte a… Tovább olvasom