Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Elemzők szerint még nem érdemes átváltani a devizahitelt

Most nem érdemes átváltani a meglévő devizahitelt forint alapúra. Most ugyanis csak nagyobb összegű hitelre lehetne átváltani, mint amennyit egykor felvett az adós. Ráadásul várhatóan a forintalapú hitelek kamatát is emelik hamarosan a bankok.
Júliusban a svájci frank átlagos árfolyama 143 forint volt. Ma 190 forint körüli összeget adtak érte. Vagyis néhány hónap alatt körülbelül 30 százalékot gyengült a forint a svájci frankhoz képest. Ez azt jelenti, ha valaki a nyár közepén vett fel 10 millió forintnyi lakáshitelt svájci frankban, annak az adóssága most 13 millió forint. Így ha ezt a hitelt most át akarja váltani forintalapúra, akkor 13 millió forintnyi adósságról kénytelen szerződni a korábban felvett 10 millió helyett.

Amennyiben viszont ezt a remélhetőleg átmeneti extrém árfolyamszinteket, tehát a megnövekedett törlesztőrészletes hónapokat áttudják vészelni, akkor semmiképp nem az lenne a legjobb döntés, hogy ebben a pillanatban váltsák át devizahiteleiket forintra - mondják a szakértők

Az elemzők ugyanis abban bíznak, hogy a pénzügyi válság csak átmeneti, és előbb-utóbb újra erősödni fog a forint. De hogy mikor, vagyis meddig kell magasabb törlesztőrészletet fizetni, azt senki nem meri megjósolni. Ráadásul a bankok hamarosan valószínűleg a forint alapú hitelek kamatát is emelni fogják, mivel 3 százalékkal nőtt a jegybanki alapkamat. Az is igaz, hogy a devizahitelek is drágulnak. Több bank már emelte a svájci frank alapú kölcsönök kamatát. Kérdés az, hogy ezt a korábban felvett hitelekre is kiterjesztik-e. Ezek ugyanis változó kamatozásúak. Vagyis általában 6 havonta változik a hitel kamata.

Olvasóink írták

  • 1. Igen? 2008. október 25. 12:52
    „Ezt is azok az elemzők mondják akik szerint a válság nem gyűrűzhetett be. Egyébként ha átváltják forint, akkor a bankok fogják vállalni az árfolyamkockázatot, ez pedig növekvő kezelési és egyéb költségekkel fog járni. Ki hiszi el, hogy a bankok nem hárítják át az esetleges veszteségüket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Bálint Ágnes

Bálint Ágnes József Attila-díjas író-szerkesztő-dramaturg 86 éves volt. Tévé-maci, Cicavízió, Mazsola, Kukori és Kotkoda, Frakk - csak néhány a számtalan televíziós munkái közül. Tovább olvasom