Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Élen járunk az uniós pályázatok kiírásában és kifizetésében

Hétfőn megjelentek a város-rehabilitációra kiírt uniós pályázatok, amelyek 64 milliárd forinttal segítik a települések fejlesztését a 2007-2008-as időszakban, a megyei jogú városok pedig további 29 milliárdot kaphatnak kiemelt projektjeikre.
Ebben az évben eddig összesen 1200 milliárd forintra írtak ki pályázatot, emellett a kormány 400 kiemelt projekt támogatásáról döntött, 1600 milliárd forint értékben. Így 2800 milliárd forintra számíthatnak a pályázók, ezzel Magyarország az élen jár az uniós országok között - mondta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter hétfőn, budapesti sajtóbeszélgetésén.

Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében 2007-2013 között összesen 270 milliárd forint támogatást kaphatnak a hazai települések város-rehabilitációra. A hétfőn megjelent első pályázati csomagban 64 milliárd forint jut a települések központjainak vagy leromlott állapotú lakóövezeteinek felújítására, a kulturális örökség védelmére, illetve a korszerű közösségi szolgáltatások megteremtésére. Emellett a megyei jogú városok 29 milliárd forintot nyerhetnek el kiemelt projektjeikre. Bajnai Gordon elmondta: a megyei jogú, illetve a közepes méretű városok esetében több évre szóló, integrált városfejlesztési stratégia meglétét várják el. A másik feltétel a magántőke bevonása a városfejlesztésbe.

A miniszter közölte: az összesítések szerint az I. Nemzeti fejlesztési terv kifizetései 79 százalékon vannak, ami jó arány az uniós országok között. A 2004-2006-os pályázati időszak eredményeképpen eddig 15600 projekthez fizettek ki 529 milliárd forintot. A pályázók összesen 709 milliárd forintot kötöttek le, így az önrészt is hozzávéve 1100 milliárd forintnyi fejlesztés valósul majd meg. A fejlesztések 55 ezer új munkahelyet teremtettek, és 163 ezer, korábban már meglévő munkahelyet érintettek.

Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében ebben az évben összesen 1200 milliárd forintra írtak ki pályázatot. A 400 kiemelt projektre jutó 1600 milliárd forinttal együtt ez összesen már 2800 milliárd - hangsúlyozta a miniszter. Az idén eddig 156 uniós kiírás jelent meg, ezekre 5900 pályázat érkezett. Az első nyertes, és sikeresen megvalósított projektek esetében a napokban megkezdődnek a kifizetések - mondta el Bajnai Gordon.

Olvasóink írták

  • 1. belfegor 2007. december 03. 19:21
    „A bajnainak azt kellett volna mondani élen járunk az eu pénzek lenyúlásában, amelyben a világbajnokságot inditottak volna az MSZP-SZDSZ lenne a világbajnok.
    De eljőn az az idő amikor mindenért vállalni kell a felelőséget így, vagy úgy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetezésben a sereghajtók között vagyunk az EU-ban

Az Európai Unió 27 tagállam között Magyarország a 23. helyet foglalja el a háztartások internetes… Tovább olvasom