Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Élenjárunk a csókban

Az első csók sok ember számára felejthetetlen élmény még akkor is, ha az a kapcsolat nem is volt oly jelentékeny, és később már az illető nevére sem emlékszik, akitől kapta. A csóknak is létezik ünnepe: július hatodika a világnapja.
Egy szenvedélyes színpadi csók
Egy érzéki csók úgy hat a szívre, mint száz méter futás: a percenkénti pulzusszámot százharminc fölé emeli, a légzési teljesítményt megötszörözi. Skaliczki László, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya bevallja: a keretedzéseken a „csókos módszert" még nem alkalmazta. A Pick Szeged egyetlen bajnoki aranyérmes mestere felvetésünkön azonban elgondolkozik, mivel a januári világbajnokság előtt minden jó ötletre vevő.

– A pályán, illetve ismerősök körében elcsattanó csóknak gesztusértéke, együtt húztuk a surranót jelentése van – magyarázza a kapitány.
Jó lenne, ha ebben a horrorisztikus világban a csók újra a virágkorát élné – véli Szalma Ibolya, a gyermekklinika pszichológusa. Hozzáteszi: a kisgyermekkorban az „asztal alatti" csókkal kezdődik a másik nem felé a szeretet kinyilvánítása, és a szerelem az öleléssel teljesedik ki. A kicsiknél mindehhez hatalmas bizalom kell.
Felnőttkorban van, aki igazán csak akkor érzi jól magát, ha kedvese mindig csókközelben van, de van, akinek a napi egy csók is sok. Mi, magyarok világviszonylatban is élenjárunk a csókolózásban. A hazai átlag: napi négy csók. Nagyon fontos, hogy ki az első partner. Mennyire jóízű az a csók. Van-e olyan lehelete a másiknak, ami nekem finom, és nem terhes.

– A testiségnek egy furcsa megnyilvánulása. Van, aki egy simogatást, egy puszit majdhogynem szexuális kilengésként él meg – vallja Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója.
A direktor szerint a színpadon a partner felpattanó ajakkal való megérintése a földi csóknak az égi mása. A színházi csókot egy hasonlattal szemlélteti: egykori humorista fenoménunktól, Hofi Gézától a töltőállomáson a benzinkutas megkérdezte: művész úr, maga otthon is olyan vicces, mint a színpadon? Mire Hofi: „Miért, amikor maga hazamegy, rögtön elkezd tankolni?" Persze olyan is megtörtént már, amikor a színpadi csók indított el egy partnerkapcsolatot, vagy éppen szakított meg.

A csók legyen természetes, személyiségből fakadó, ösztönösen jöjjön. Kovács Mihály, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője szerint teljes érzelmi odaadás nélkül nem létezik igazi csók.
– Családon belül kifejezi az egymáshoz tartozást, az odafigyelést. Nem is értem azokat a házastársakat, ahol ez nem szokás – mondja a romantikus alkatú rendőrkapitány, aki viccesen megjegyzi: a múzsa csókját nagyon hiányolja az életéből: évek óta egyetlen számot sem talált el a lottón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy vélekedik a VOLT Fesztiválról?

Tovább olvasom