Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

Éles harc a polgármesteri posztokért

Minden megyei városban több jelölt közül kerül ki a polgármester október 1-jén, a jelölési határidő már lejárt.

Győr-Moson-Sopron kilenc városában kilenccel több polgármesterjelölt közül választhatnak a polgárok az október 1-jei önkormányzati választáson, mint négy évvel ezelőtt. Akkor az indulók száma 30 volt, most 39. A nagyobb érdeklődés minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy két helyen nem indul a település jelenlegi első embere – Győrben Balogh József és Pannonhalmán Pánczél Benedek.

A jelöltséghez szükséges ajánlószelvényeket tegnap délután négy óráig lehetett leadni. Az Országos Választási Iroda internetes honlapjának (www.valasztas.hu) adatai és a lapunk telefonos körkérdésére kapott válaszok alapján a legnagyobb a tolongás Pannonhalmán, ahol hatan, valamint a megyeszékhelyen, Sopronban, Kapuváron, Csornán és Téten, ahol öten-öten méretik meg magukat.

A

legkisebb a választék Jánossomorján, ahol a hivatalban lévő városvezetőnek mindössze egy vetélytársa van. Azt már megszokhattuk, hogy a tízezer lelkesnél kisebb településeken az indulók többsége független, s ez a kisebb városok esetében is igaz. Két kivétel van: Fertődön Fülöp Géza polgármester a Fidesz–KDNP, Horváth Zoltán a Fertődért Egyesület színeiben indul. A parlamenti pártok közül a Magyar Szocialista Párt, a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt mind az öt nagyobb városban állított önálló vagy közös jelöltet, a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége háromban-háromban.
A megyeszékhelyen két, Sopronban, Csornán és Kapuváron egy-egy független polgármesterjelölt is indul.

A péntek délutáni végleges adatok szerint Győrben Borkai Zsolt (Fidesz–KDNP), Kovacsics Imre (független), Kun András (MSZP–SZDSZ), Schmidt Péter (független) és Szabó József (MDF) neve szerepel majd a szavazólapon.

Sopronban Fodor Tamás (Fidesz–KDNP), Friedl László Mihály (független), Nagy Tamás (MDF), Németh Árpád (Védegylet) és Walter Dezső (MSZP– SZDSZ) közül kerül ki az új vagy a régi-új polgármester.

Mosonmagyaróváron Csorba Dezső (KDNP–FKGP–MIÉP), Stipkovits Pál (MSZP) és Szabó Miklós (Fidesz–MDF) indul.

Kapuváron Biró Pétert (független), Hámori Györgyöt (Fidesz–KDNP–Fidelitas–Kapuvári Polgári Társaság–Vállalkozók Pártja), Horváth Árpádot (MSZP), Mészárosné Pölöskei Ritát (Kapuvárért Egyesület) és Nagy Istvánt (MIÉP) vette nyilvántartásba a helyi választási iroda.

Csornán Horváth Ernő (független), Kovács Tamás (Megyei Nyugdíjasok, Liberálisok Vidékért Egyesülete), Molnár Ferenc (Szülőföldünkért), Papp József (MSZP–SZDSZ) és Turi György (Fidesz–KDNP) száll ringbe.

Fertődön Fülöp Géza polgármestert (Fidesz–KDNP) Bujna Ferenc Péter (független) és Horváth Zoltán (Fertődért Egyesület) hívta ki.

Pannonhalmán Bagó Ferenc (független), Bertalan Péter Pál (független), Horváth Sándorné (független), Horváth Tamás (független), Tassy Andrásné (független) és Vörös Endre László (független) közül kerül ki a győztes.

Téten Baranyai Zoltán (független), Kováts Zsuzsanna Rozália (független), Rendes Róbertné (független), Stádel Katalin (független) és Szabó Ferenc (független) küzd meg a polgármesteri posztért.

Jánossomorján Fazekas Imrére (független) és Kurunczi Károly Tiborra (független) lehet voksolni.

A falvak választási adatai pénteken még nem voltak véglegesek. A délután négy órai állapot szerint a 173 községben 263 polgármesterjelölt és 1321 képviselőjelölt volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életem első önálló kiállítása

A soproni Gyermek- és Ifjúsági Központban szombattól szeptember 21-ig az Életem első önálló… Tovább olvasom