Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Élesen bírálta Gyurcsányt az MSZP választmánya

Többen, így a pártelnök, Mesterházy Attila is élesen bírálta Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform magatartását az MSZP szombati választmányi ülésén.
 A volt miniszterelnök kizárásáról nem döntöttek, elfogadtak viszont egy határozatot, amely kimondja: az MSZP nem vállal közösséget azokkal, akik vétenek a párt etikai normái ellen. A dokumentum a Demokratikus Koalíció feloszlatásának lehetőségét is felveti.

Hiller István korábbi MSZP-elnök arról beszélt, csak idő kérdése, hogy Gyurcsányék távozzanak a szocialista pártból. Bár az előzetes napirenden ez a kérdés nem szerepelt, az elmúlt napok nyilatkozatainak ismeretében várható volt, hogy a szombati választmányi tanácskozást a Gyurcsány-platform terveinek megvitatása uralja majd.

A szocialista belviták azután kerültek ismét a nyilvánosság elé, hogy a Demokratikus Koalíció javasolta: a listán parlamenti mandátumot szerzett MSZP-s politikusok adják vissza képviselői helyüket, hogy annak fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek. Mesterházy Attila válaszul rendkívüli frakcióülést hívott össze, és úgy értékelt: Gyurcsányék az MSZP-ből való távozásukat készítik elő, és ha így van, mielőbb menniük kell.

Az MTI úgy tudja, a választmányban többen rendkívül élesen bírálták, a párt szétverésének szándékával vádolták Gyurcsány Ferencet, aki egyébként nem vett részt az ülésen. Információk szerint több, a harmincas generációhoz tartozó politikus is azt vetette a volt kormányfő szemére, hogy miközben az MSZP megújításáról beszél, nem ad lehetőséget arra, hogy a pártelnökség - ahová több fiatal bekerült - megvalósítsa terveit, helyette a széthúzásra játszik.

A vita hevességéről szóló értesüléseket Simon Gábor választmányi elnök megerősítette. Szavai szerint a végül elfogadott határozatnál "radikálisabb" ötletek is előkerültek, Gyurcsányék kizárásának lehetőségéről viszont nem szavaztak. Hozzátette ugyanakkor, az uralkodó álláspont az volt, "ha úgy döntenek, hogy kilépnek az MSZP-ből, tegyék meg minél gyorsabban".

Elmondta: a nagy többséggel elfogadott határozat egyértelműsíti, hogy a választmány bizonyos esetekben feloszlathat, illetve megszüntethet platformokat. A párt alapszabálya ezt akkor teszi lehetővé, ha a platform programja és működése ellentétes az MSZP általános irányvonalával, vagy ha az a párt számára egyéb módon káros tevékenységet folytat. A határozat ezt úgy pontosítja: a választmány eljárhat az MSZP alapszabályával és etikai normáival ellentétesen viselkedő tömörüléssel szemben. Simon Gábor közlése szerint a határozat emellett rögzíti, hogy aki az MSZP-ben a többségi döntések megvalósulását akadályozza, vagy a párt működésével, megújulásával kapcsolatos kritikáit nem a belső fórumokon fogalmazza meg, "nem méltó a szocialista párt szolidaritására".

A dokumentum - nyilvánvalóan az esetleges pártszakadásra utalva - leszögezi, hogy az MSZP vagyona és infrastruktúrája "egy és oszthatatlan". A választmányi elnök megjegyezte, a határozat arra szólítja fel a szocialista képviselőket, hogy minden erejüket az Orbán-kormány leváltására összpontosítsák. Károsnak minősítettek minden olyan kezdeményezést, amely "eltereli a figyelmet az emberek problémáinak megoldásáról, az orbáni rendszer parlamenti diktatúrájának leváltásáról, a baloldali alternatívaállításról" - tette hozzá. Az ülésről távozóban Hiller István korábbi pártelnök, a szociáldemokrata platform vezetője újságíróknak azt mondta: úgy gondolja, Gyurcsányék ezt a döntést lélekben már meghozták, és csak idő kérdése, hogy távozásuk jogi értelemben is megtörténjen.

Hozzátette, aki szerint ez a szocialista párt darabokra hullását jelentené, "az vagy nem ismeri a helyzetet, vagy hazudik", az MSZP-ben működő hét platform közül ugyanis hat egységesen felzárkózik a pártelnök és az elnökség mögé. Az MTI kérdésére, hogy ha így látja, miért nem ösztönzik a Demokratikus Koalíció távozását, Hiller István úgy válaszolt: eredetileg diplomáciatörténész, így pontosan tudja, "mi az az udvariasság, amivel sürgetni kell őket, a döntést azonban a Demokratikus Koalíciónak kell meghoznia". "Én azt állítom, hogy ez a döntést lélekben már meghozták, aztán hogy ez jogi értelemben mikor következik be, tőlük függ" - fogalmazott.

A Demokratikus Koalíciót képviselő Varju László újságíróknak nyilatkozva elismerte, az ülésen a többség nem értett egyet az általuk megfogalmazott, például a parlamenti munka megújítását célzó javaslatokkal. Hangsúlyozta, a következő hetekben további indítványokat fognak tenni az MSZP átalakítására. Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy Gyurcsány Ferenc és támogatói 2014-ben ne az MSZP színeiben induljanak a választáson, úgy felelt: megvan ennek a lehetősége. Hogy így lesz-e, annak szerinte legkésőbb a szocialista párt jövő évi tisztújításáig el kell dőlnie

Olvasóink írták

 • 4. LukSzusz 2011. szeptember 24. 21:16
  „Figyelem,a gond az hogy a Táncsics alapítvány/MSZP pénzmosoda/ pénztárosa Gyurcsány,kb 1,5 milliárd Forint felett rendelkezik,ezért nem zavarják el az MSZP-ből.”
 • 3. LukSzusz 2011. szeptember 24. 21:05
  „MDF,SZDSZ,MSZP -kukába!!!!”
 • 2. csergemerge 2011. szeptember 24. 18:35
  „Élesen bírálta Gyurcsányt az MSZP választmánya...

  Pedig ő tud a legszebben táncolni!
  www.youtube.com/watch?v=rLsihMji9t4”
 • 1. igazságkereső 2011. szeptember 24. 17:31
  „Simon Gábor, Mesterházy és az összes többi MSZP-s segéderő nagyon jól elvolt a 2004-2010 közötti országkifosztó és bankok ügynöki szerepeit jól eljátszó és ennek következtében 1 millió nyomorultat termelő "játszmában! Ez a mostani megnyilatkozásuk körülbelül annyit ér, mint a mikor a gyilkos a bíróságon azt mondja:sajnálom, azaz akkor már semmit nem ér, csak azért mondja,mert menteni akarja saját bőrét! Ennyit az MSZP-s ömlengésekről, mely egy kicsit már unalmas, mert 2002-2010 között emelt fővel tüntettek el az országból több ezer milliárd forintot, 2006 őszén Gyurcsány és bandája rárontott saját nemzetére! A becstelen és még Ő játssza meg magát a többi hasonszőrű társaival együtt!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így választunk 2014-ben? - Kevesebb képviselő: 128 egyéni

A jelenleginél kisebb, 200 tagú Országgyűlésben 139 mandátuma lenne a Fidesz-KDNP-nek, 31 az… Tovább olvasom