Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Életfogytiglanira enyhítették a bolgár ápolónők ítéletét

Életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítette a líbiai legfelsőbb igazságügyi tanács az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos halálos ítéletét - közölték kedd este hivatalos líbiai forrásból.
Az elítéltek a büntetést saját országukban is letölthetik, miután Tripoli és Szófia között az 1980-as évek óta jogsegélyegyezmény van érvényben. A tanács arra nem tért ki, mi lesz a fogva tartottak közelebbi sorsa.

A hat egészségügyi dolgozót azzal a váddal ítélték több bírói fórumon is halálra, hogy az 1990-es években szándékosan HIV-vírussal fertőztek meg több mint 400 gyermeket Bengázi kórházában. Az áldozatok családjai előzőleg kedden bejelentették, hogy lemondanak a halálos ítéletről, miután megkapták gyermekenként az egymillió dolláros kárpótlást - közölte Idrisz Laga, a családok szóvivője. Az áldozatok száma mintegy 460, miután húsz gyermek édesanyja is elkapta a betegséget gyermekétől.

Krisztiana Valcseva, Nasszja Nenova, Valja Cserveniacska, Valentina Szirapulo, Sznezsána Dimitrova, valamint a palesztin Asraf Dzsuma al-Hadzsúdzs, aki júniusban bolgár állampolgárságot kapott - tagadja a terhére rótt bűncselekményt. Azt közölték, hogy kínzással csikarták ki belőlük a beismerő vallomást. A francia Luc Montagnier és az olasz Vittorio Collizi neves AIDS-specialisták szerint a kórházban uralkodó rossz higiéniai viszonyok okozták a tömeges fertőzést.

A vádlottak szombaton kegyelmi kérvényt nyújtottak be a legfelsőbb igazságügyi tanácshoz, és írásban kötelezték magukat, hogy nem indítanak kártérítési pert a líbiai állam ellen a börtönben töltött évek miatt.

"Hála istennek, hogy a halálos ítéletet enyhítették. Legalább azért megkönnyebbülhetünk, hogy nem végzik ki őket" - mondta Zdravko Georgiev, Krisztiana Valcseva férje egy rádióinterjúban. Harry Haralampiev, az egészségügyi dolgozók egyik védője elégedetlenségét fejezte ki az ítélet miatt, mondván, azt várta, hogy felmentik védenceit.

A líbiai Bengázi kórházában AIDS-vírussal megfertőződött gyerekek hozzátartozói kedden bejelentették: elállnak az ügyben elítélt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos halálos ítéletének követelésétől.

Az aláírt okmányt a családokkal tárgyaló Kadhafi Alapítványnak adták át, amely a közvetlenül az igazságügy-miniszter fennhatósága alá tartozó legfelsőbb igazságügyi tanácsnak továbbítja. A tanács kedd este döntött a halálra ítélt - 1999 óta fogva tartott - egészségügyi dolgozók ügyében. A testület módosíthatta vagy akár semmisnek nyilváníthatta a legfelsőbb bíróság döntését, amely július 11-én megerősítette a decemberben első fokon meghozott halálos ítéleteket.

A családok már vasárnap este közölték, hogy elfogadták az áldozatonkénti egymillió dolláros kárpótlást, de addig nem voltak hajlandók semmit aláírni, amíg a pénzt ténylegesen át nem utalták. Szóvivőjük közölte: az áldozatok száma mintegy 460, miután mintegy húsz anya is elkapta gyermekétől a betegséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maffiaellenes razzia Dél-Olaszországban

Az olasz csendőrség nagyszabású razziát kezdett a dél-itáliai Puglia régió közigazgatási székhelyén,… Tovább olvasom