Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Életfogytiglant kaptak első fokon a Baunok házaspár gyilkosai

Az ügyész az első- és a másodrendű vádlott esetében súlyosbításért, míg a harmadrendűnél enyhítésért fellebbezett.
Életfogytig tartó fegyházra ítélte csütörtökön első fokon a Szolnoki Törvényszék azt a három férfit, aki 2011 novemberében elrabolta és Újszász külterületén megölte a szolnoki Baunok István vállalkozót és gyermekorvos feleségét.

Az ügy első- és másodrendű vádlottja, az újszászi M. Béla és testvére, M. Tibor büntetéséből leghamarabb 40 év múlva bocsátható szabadlábra, míg a harmadrendű vádlott H. Szabolcs 25 év múlva szabadulhat. A gyilkosságot a testvérpár társtettesként, a harmadrendű vádlott bűnsegédként követte el.

A vádlottak - akiket egyenként csaknem kétmillió forint vagyonelkobzásra is ítéltek - az emberölésen kívül rablás, magánlaksértés, személyi szabadság megsértése és kifosztás bűntettét is elkövették.

A Baunok-per további három vádlottja - akik a gyilkosokkal üzleteltek, illetve elrejtőzésükben segédkeztek - közül a negyed- és az ötödrendű próbaidőre felfüggesztett börtönt, a hatodrendű pénzbüntetést kapott.

Pongrácz Zsolt tanácsvezető bíró a döntés rövid indoklásakor elmondta: az M. fivéreket azért nem ítélték tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre, mert büntetlen előéletűek. H. Szabolcs esetében a bíróság figyelembe vette, hogy a vádlott beismerő vallomást tett, és megbánást tanúsított.

Mészáros Béla elsőrendű, Mészáros Tibor másodrendű és Herczku Szabolcs harmadrendű vádlott (középen j-b, háttal) hallgatják az ítéletet az ellenük aljas indokból, több emberen, védekezésre képtelen sz
M. Béla elsőrendű, M. Tibor másodrendű és H. Szabolcs harmadrendű vádlott (középen j-b, háttal) hallgatják az ítéletet az ellenük aljas indokból, több emberen, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Szolnoki Törvényszék tárgyalótermében június 12-én.
Fotó: MTI/Mészáros János

Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott felmentésért fellebbezett. Balázsné Busku Terézia ügyész az első- és a másodrendű vádlott esetében súlyosbításért, míg a harmadrendűnél enyhítésért fellebbezett.

A vádirat szerint a férfiak anyagi gondjaik megoldását attól várták, hogy az egyikük által ismert és jómódúnak tartott szolnoki vállalkozótól több millió forintot szereznek. 2011. november 17-én a 60 éves Baunok Istvánt lakóházában keresték fel, és egy riasztópisztollyal megfenyegetve 60 millió forintot követeltek tőle.

Miután a sértettnek ennyi készpénze nem volt otthon, az összeget interneten akarták átutaltatni az egyik vádlott feleségének bankszámlájára. Baunok István azonban kiszaladt az épületből, és segítségért kiabált. A vádlottak a vállalkozót visszavitték a házba, majd 61 éves feleségével együtt Újszász külterületére vitték.

A település határában telefonon többször megpróbálták a pénzösszeget átutaltatni Baunok Istvánnal, de mivel a sértett nem tudta közölni a kódot, a bank visszautasította a kért tranzakciót. Ekkor a vádlottak úgy döntöttek, hogy a sértettek nem maradhatnak életben, mert azonnal a rendőrséghez fordulnának. Kezüket, lábukat összekötötték, szemüket, szájukat leragasztották, majd egy használaton kívüli kúthoz vitték őket. A kútnál az asszonyt a fején bántalmazták, és vérbelehelés következtében rövid idő alatt meghalt. Testét összekötötték a férjével, mindkettőjüket belelökték egy kútba, ott Baunok István megfulladt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Freedom House-jelentés: a demokratizálódás se nem teljes, se nem visszafordíthatatlan

A Freedom House nemzetközi jogvédő szervezet legújabb, Nations in Transit 2014 (Nemzetek… Tovább olvasom