Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Életműdíj a babások nagyasszonyának

Wiedra Berzsenyi Mónikának, a győri Zichy-palotában lévő babamúzeum „örökös anyjának” tevékenységét, kitartását és humánumát a minap életműdíjjal ismerték el.

Ha nem ismerném, azt is mondhatnám róla, hogy egy ezüsthajú dáma, aki megszelídít kicsit-nagyot. Wiedra Berzsenyi Mónikának, a győri Zichy-palotában lévő babamúzeum „örökös anyjának" tevékenységét, kitartását és humánumát a minap életműdíjjal ismerték el.

A Münchenben élő és gyakorta hazalátogató Mónikának nem kevesebb köszönhető, mint hogy a győri megyeszékhely Családi Intézete a hazai babák fellegvárává vált, s mára folyamatosan bővül azoknak a köre, akiknek kedvenc időtöltésükké vált a babázás.
Barangolunk a kiállítótermekben, babák és mackók között. Beszélgetünk, Mónikát hallgatni pedig élmény.

– A babás nemcsak játszik, alkot, de mindeközben megtanulja az élet dolgait, ezt bizonyítják az úgynevezett életképek – magyarázza a köztiszteletben álló asszony, aki tíz éve hetvennégy gyönyörű kézzel készített babáját adományozta a városnak. – Gyerekek és felnőttek is „megfertőződtek" e kórral és a mostani kiállítás is bizonyítja: fantasztikus kreativitás, ötlet jelenik meg az alkotások nyomán. Túlzás nélkül mondhatom, én is tanulhatok a gyerekektől, akik anyagban, formában nem ismernek határt.

Wiedra Berzsenyi Mónika tíz évvel ezelőtt hazánk több nagyvárosában is bemutatta kollekcióját, remélve, hogy a babázás, a babakészítés majdan Magyarországon is gyökeret ver. Nem volt konkrét elhatározása, de Győrre esett a választása, és nem véletlenül. Keglovich Ferencné, a Családi Intézet igazgatója megkereste és ígérte, hogy méltó helyre kerül féltve őrzött gyűjteménye.

Wiedra Berzsenyi Mónika alkotásai is megtekinthetők a X. Nemzetközi Babakiállítás és Országos Babakészítési Verseny tárlata keretében a győri Zichy-palotában (Liszt Ferenc utca 20., 96/320-289) május 25-ig, naponta délelőtt tíz és este hat óra között. Wiedra Berzsenyi Mónika eddigi munkáját életműdíjjal ismerték el. Egy újabb sorozatról álmodik. Az életműdíjas nagy álma, hogy megformálja történelmi nagyjainkat – babák alakjában. A II. Rákóczi Ferenc alakjáról mintázott történelmi babát már el is készítette.
– Boldog és elégedett ember vagyok, úgy érzem, a lehető legjobb helyre kerültek a babák – folytatja az életműdíjas alkotó. – Természetesen amíg idáig eljutottam, engem is ért baj és bánat. A soproni kiállításom előtt 51 darabos kollekciómat lopták el, akkor úgy éreztem, egy kicsit belehalok, hiszen hosszú évek munkája semmisült meg. Ám utólag azt gondolom, ha a jó Isten ezt nem teszi, nem látok újra munkához. A lányom, a családom biztatására nem adtam fel, s újrakezdtem mindent. Családi gondjaink, betegségünk sajnos akad bőven, ám a legnagyobb bajban is úgy vagyok vele: az esti csöndben megszűnik minden probléma, ha elkezdek babázni.

Mónika nagy álma, hogy megformálja történelmi nagyjainkat – babák alakjában.  A győri babaklubosok örökös tagja ma is mindannyiszor hasznos tanácsokkal látja el a Rába-parti város klubtagjait, akik közül sokan önálló és csoportos kiállításon is remekeltek. Bejárta Európát, ismeri az összes technikát. Életereje, akarata csodálatra méltó.
– Nincs kedvencem – árulja el a múzeumalapító. – Szeretem az összes babámat. Ha Győrbe jövök, megsimogatom őket a tekintetemmel, s ha már a túlvilágon leszek, akkor is lekacsintok rájuk. Fiúunokám van, annak a gyermeke is fiú, ők meg nem babáznak. Győrben otthonra találtak a babák, mindannyiszor hazavárnak, ami boldogsággal tölt el. Nyolcvanévesen pedig kell ennél több?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalna munkát Nyugat-Európában?

Tovább olvasom