Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Életműdíjat kapott Surda

Életműdíjat kapott Ljubisa Samardzic szerbiai színész, rendező és producer, akit a magyar közönség a Forró szél című népszerű tévésorozat Surdájaként ismerhetett meg. Samardzic több mint 150 filmben játszott, számos filmet rendezett és igazgatott, hatszor nyerte meg a Pulai Filmfesztivál fődíját, övé lett a velencei filmszemle díja is.
Leginkább mindenki a Forró Szél című tévésorozatból emlékszik rá
Életműdíjat kapott Ljubisa Samardzic szerbiai színész, rendező és producer, akit a magyar közönség a Forró szél című népszerű tévésorozat Surdájaként ismerhetett meg. Az Ivo Andric nevét viselő belgrádi akadémia életműdíját szerda este vette át Samardzic a Jugoszláv Filmmúzeumban, a belgrádi sajtó szerint a díjátadási ünnepségen megjelent a szerbiai színészvilág színe-java. Samardzic több mint 150 filmben játszott, számos filmet rendezett és igazgatott, hatszor nyerte meg a Pulai Filmfesztivál fődíját, övé lett a velencei filmszemle díja is. A magyar közönség egyebek mellett a Lódarázs, a Kakasdombi zsaru, a Szép az élet, az Ötödik támadás, az Amerre a vaddisznók járnak, a Neretvai Csata című filmekből ismerhette meg.

Leginkább azonban mindenki a Forró Szél című tévésorozatból emlékszik rá, ahol a Surdaként becézett Borivoje Surdilovic fodrászt alakított, akinek a forró helyzetekben mindig leesett a vérnyomása.

"Szinte lehetetlen misszióra vállalkozik az, aki olyan művészről akar beszélni, mint Samardzic, mert szerepeiről, producensi és rendezői vállalkozásairól, a kitüntetéseiről mindent tudunk. Egész életét a filmnek szentelte, és nélküle a hazai filmművészet elképzelhetetlen lenne" - ezekkel a szavakkal méltatta a díjátadáson a Radoslav Zelenovic, a filmmúzeum igazgatója a fiatalos mosolyú színészt, akinek csak deresedő haja árulkodik arról, hogy hetvenedik életévéhez közeledik.

Az ünnepségen Samardzic felolvasott egy részletet Ivo Andric Nobel-díjas író Elátkozott Udvar című híres regényéből, amely az ünnepelt szerint a Szerbiának állít metaforát azt firtatva, hogy "lehet-e szerelem török férfi és görög nő, vagyis muzulmán és pravoszláv között".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Tamás fogadóórája

Nagy Tamás, az MDF országgyűlési képviselőjelöltje pénteken délután fél négytől fogadóórát tart a… Tovább olvasom