Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Életműkötet Sánta Ferenc műveiből

Sánta Ferenc Kossuth-díjas író életművét összegző kétkötetes könyv jelent meg a Masszi Kiadónál. A könyvben Az ötödik pecsét, a Húsz óra, Az áruló, az Éjszaka, az Isten a szekéren és A szabadság küszöbén kapott helyet.
Az író 75. születésnapja alkalmából közreadott könyv bemutatóját kedden tartották Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Vasy Géza irodalomtörténész az ünnepségen arra utalt, hogy Sánta Ferenc írásainak jelentős része az 1950-es, 1960-as években keletkezett, így a középgeneráció számára is immár a történelem részét képezi.

Szavai szerint az 1950-es években a marxista szemléletű kritika helytelenítette, hogy örök erkölcsi törvények, úgy mint az igazság, a jóság és a szabadság fogalmazódnak meg az író műveiben, s mint hozzátette, az életmű bizonyult időt állóbbnak.

Sánta Ferenc a bemutatón arról beszélt, hogy a nemzeti irodalom nagykorúságát a próza magasrendű művelése, minőségi és mennyiségi súlya jelzi.
Mint hozzátette: nagyon fontos tudni ezt a magyar irodalom szeretőinek és művelőinek egyaránt, hiszen ez a legjobb út, amely egyfelől önismerethez, másfelől a világirodalomhoz vezet.

Sánta Ferenc annak a véleményének is hangot adott, hogy az íróknak a szabadságért és az igazságért kell gondolkodniuk. Utalt arra, hogy a szabad ember a világ legkötöttebb embere, hiszen mindig az erkölcsi törvények szerint kell cselekednie, nem követhet el olyat, ami megsérti mások szabadságát.

Szavai szerint, ez a szabad ember van a legnagyobb veszélyben a világban, mivel napjainkat a pénz és a gátlástalanság uralja.
Mint hozzátette: a szolidaritás legalább annyira fontos, mint az összes többi erkölcsi törvény, hiszen szolidárisnak kell lenni embertársaink iránt.

Amelyik társadalomban ez a tendencia nem uralkodik, s kommunikációs eszközei nem ezt a nézetet terjesztik, az erkölcstelen - vélekedett.
- Magam az erkölcsi törvények jegyében próbáltam írni, és ezt tartom az irodalom feladatának - fogalmazta meg hitvallását.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csökkentette az alapkamatot az MNB

A Monetáris Tanács nem változtatta meg a jegybanki alapkamat 9 százalékos mértékét hétfői ülésén. Tovább olvasom