Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Elfogadta a kormány a jövő évi adócsomagot

Elfogadta a kormány a 2010-es adócsomagot - közölte Oszkó Péter pénzügyminiszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Jövő évtől bevezetnék a vagyonadót.
A 30 és 50 millió forint közötti ingatlanok esetében az adó mértéke 0,35 százalék, efölött pedig 0,5 százalék lenne. Az új, központi adót az AHEH szedné be, önbevallás alapján. A pénzügyminiszter ismertette azt is: 2010-től a személyi jövedelemadó alsó sávhatárát 5 millió forintra emelnék, így az adózók több mint 90 százaléka az alsó kulcs szerint fog adózni. Az adókulcsok a jelenlegi 18, illetve 36 százalékról 17, illetve 32 százalékra módosulnak. Így egy átlagkeresetű munkavállalónál havonta nettó 15 ezer forint többlet marad.

A jövő évtől bevezetné a kormány a vagyonadót, amely a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokra, illetve a nagy értékű autókra, vízi és légiközlekedési eszközökre terjed ki. A vagyonadó az ingatlanok esetében kiegészítené a jelenleg meglévő helyi ingatlanadót - mondta a pénzügyminiszter. A 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok esetében 50 millió forintig 0,35 százalék adót kellene fizetni, efölött pedig 0,5 százalékot. A vagyonadóból levonható lenne az önkormányzatok által kivetett adó. Az új teher központi adó lesz, az APEH szedi be önbevallás alapján. A vagyonadó a pénzügyminiszter szerint 200-250 ezer lakóingatlant érint majd.

Az ingatlan értékének megállapítását értékövezeti besorolással segítik. A nagycsaládosok, a nyugdíjasok és a munkanélküliek mentességet, illetve kedvezményeket kapnak. Oszkó Péter elmondta: az ingatlanadó jelenleg helyi adó Magyarországon, a lakások 45 százaléka után, évente átlagosan 15 ezer forintot fizetnek a tulajdonosok az önkormányzatoknak.

A kormány már az idén olyan személyi jövedelemadó-csökkentést kezdett, amelynek eredményeképpen több mint egymillió ember zsebében 36 ezer forinttal több marad. Az szja sávhatára ugyanis 1,7 millió forintról 1,9 millióra nő. A pénzügyminiszter közölte: ennél lényegesen nagyobb átalakítást szeretnének tenni jövőre. 2010-től a sávhatárt 5 millió forintra emelnék, így az adózók több mint 90 százaléka az alsó kulcs szerint fog adózni. Az adókulcsok a jelenlegi 18, illetve 36 százalékról 17, illetve 32 százalékra módosulnak.

A minimálbért keresők is többet vihetnek haza jövőre, ebben a sávban csaknem 1200 forint lesz a havi nettó bértöbblet. Ám minél inkább közelít valakinek a jövedelme az átlagbérhez, annál nagyobb lesz a növekedés - mondta a pénzügyminiszter. A bruttó 200 ezer forintos átlagbérnél havonta nettóban körülbelül 15 ezer forint lesz a többlet. Az átlagkeresettel rendelkezők így évente egy-másfél havi nettó bérüknek megfelelő összegű többletre számíthatnak. Oszkó Péter kifejtette: ezzel a kormány azt szeretné elérni, hogy a munkavállalóknak érdemes legyen dolgozni.

A pénzügyminiszter utalt arra: a foglalkoztatás ösztönzése érdekében már idén elkezdte a kormány a munkáltatói járulékterhek csökkentését. Július 1-jétől a minimálbér kétszereséig eső sávban mérséklik a járulékot, jövő év január 1-jétől azonban az 5 százalékpontos járulékcsökkentés minden jövedelemre kiterjed majd. A vállalkozások helyzetét akarják azzal könnyíteni, hogy olcsóbb legyen munkavállalókat foglalkoztatni, így a kormány arra számít, hogy a munkahelyek száma is nő majd. Megszüntetik a tételes egészségügyi hozzájárulást, illetve megszűnik a vállalkozások különadója.

A pénzügyminiszter kifejtette: szigorúan fellépnek majd azokkal a vállalkozásokkal szemben, amelyek megpróbálják elkerülni az adóterheket. Lépéseket tesznek "adóparadicsomokba menekített" jövedelmek megadóztatására. Az egyszerűsítés jegyében szeretnének minél több, nehezen adminisztrálható, sok terhet jelentő kis adótól megszabadulni. A kormány átalakítja az illetékek rendszerét. Az illeték általános mértéke 4 százalék lesz, a lakások esetében pedig 2 és 4 százalék.

Olvasóink írták

 • 8. vona 2009. május 23. 17:38
  „Rohadjanak meg! Komcsi g......k!”
 • 7. floridaimagyar 2009. május 23. 03:27
  „Ma beszeltem haverokkal a barban es adokrol beszeltunk. amikor mondtam nekik a 25%-os AFA-t, a borravaloadot, meg hogy ilyesmik vannak azt hittek hogy a Holdrol jottem, es kerdezgettek hogy ki talal ki ilyen hulyesegeket....”
 • 6. Power 2009. május 22. 13:08
  „Remélem, hogy az országnyomorító Gyurcsány-Bajnai duó és társaik 2010-ben már bíróság elé kerülnek.”
 • 5. Pupets 2009. május 22. 04:58
  „Kedves Flexsnake!
  Nyilván Te a 300 ezresek táborába tartozol és elégedett vagy!Örülök,hogy e szép hazában vannak akik jól érzik magukat! Annyira szeretném már én is!”
 • 4. Power 2009. május 21. 20:56
  „Flexi!
  Te is mesélhetnél, mondjuk arról, hogy a liberális SZDSZ miért viszi vissza a választópolgárokat a szocializmusba? Úgy látom, hogy most nem jönnek majd értem, hogy még nem voltam szavazni? :)”
 • 3. flexsnake 2009. május 21. 20:37
  „2. most kinek estimesézel?

  1. úgy jön ki hogy keresel 100at másik keres 300at és annak az átlaga pont 200 :p”
 • 2. Power 2009. május 21. 20:33
  „Jönnek mennek a csomagok, a kormány felelősségre vonása elmaradt, csak a hatalomhoz való merev ragaszkodás maradt a régi.
  Az MSZP-SZDSZ koalíció bizalmatlansági indítvánnyal haveri/üzleti/párt alapon megválasztotta a miniszterelnököt, a miniszterelnök megválasztotta a munkatársait, a miniszterek az államtitkárokat, stb.

  Egyedül a választópolgár nem választhat, ő fizethet mások hülyesége miatt. Most a farok csóválja a kutyát!”
 • 1. Pupets 2009. május 21. 19:29
  „Szóval a mai átlagkereset bruttó 200 ezer forint? Hol? Miből jött ez ki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebukott a cigarettacsempész mentős

Több mint ötmillió forint értékű csempészcigarettát foglaltak le egy Miskolc környékén dolgozó… Tovább olvasom