Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Elfogadta az Országgyűlés az új alaptörvényt

Elfogadta Magyarország új, 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét hétfőn az Országgyűlés.
Harrach: a magyar történelem nagy pillanata az új alkotmány

A magyar történelem nagy pillanatának nevezte az új alaptörvény elfogadását hétfőn a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője az MTI-nek.

Harrach Péter úgy fogalmazott: az alkotmány megalkotásának folyamata szép és nagy munka volt, "élmény volt számunkra". Legalább ilyen élményt jelentett az a történelmi pillanat, amikor elfogadta a parlament az új alaptörvényt - tette hozzá.

Kár, hogy ezt az örömöt némileg megrontotta a folyamatban és a szavazásban részt nem vevő két párt, és a voksoláskor a Jobbik viselkedése - mondta Harrach Péter.

A KDNP frakcióvezetője szerint mindez elrontani ugyanakkor nem tudta az örömöt, hiszen ez egy nagy pillanata a történelemnek. Mindenki, aki ebben részt vett úgy érezte, hogy "a gyermekeink, unokáink számára is hosszú évtizedekre szólt ez az alkotmányozás, és része annak a jövőépítésnek, amire vállalkoztunk" - emelte ki a kereszténydemokrata politikus.

Elfogadta az Országgyűlés az új alaptörvényt. Fotó: MTI (galéria)

Lázár szerint minden magyar büszke lehet az új alaptörvényre

A Fidesz frakcióvezetője szerint minden magyar büszke lehet az Országgyűlésben hétfőn elfogadott új alkotmányra, amely 2012. január 1-jén lép hatályba.

Lázár János a parlamenti szavazás után tartott sajtótájékoztatóján - utalva a nemzeti konzultációra - úgy fogalmazott: valószínűleg még nem született olyan törvény Magyarországon, amelyről több mint nyolcmillió választót kérdeztek volna meg.

A politikus kérdésre szólt arról is, hogy minden magyar választópolgárnak meg kell kapnia az alkotmány teljes szövegét.

Megszavazták

Az új alkotmányra 262-en szavaztak igennel, 44-en nemmel, egy képviselő pedig tartózkodott. Igennel voksoltak a Fidesz és a KDNP képviselői, valamint a független Pősze Lajos. Nemmel szavazott a Jobbik-frakció és két független képviselő, Ivády Gábor és Szili Katalin. Tartózkodott a szintén független Molnár Oszkár. Az alkotmányozásban nem, így a szavazáson sem vett részt az MSZP és az LMP.

A szavazás eredményét vastaps fogadta a kormánypárti padsorokból. A jobbikos képviselők "Áruló nem leszek!" feliratot formáztak betűkből.

Kövér László házelnök a döntés után mondott beszédében úgy fogalmazott: "történelmi pillanatnak lehettünk részesei az imént, amikor a Tisztelt Ház elfogadta Magyarország új alaptörvényét. Ezzel lezárta azt az előkészítő szakaszt is magában foglaló 11 hónapos folyamatot, amellyel létrehoztuk az alaptörvény szövegét. Lezárta az átmenetiség 1989. október 23-a óta számított több mint két évtizedét, és lezárta az elmúlt 67 évet is, legalábbis amennyiben azt alkotmányos tekintetben a legitim alkotmány érvényesülésének hiányával írjuk le".

Az Országgyűlés elnöke szerint Magyarország új alaptörvénye visszakapcsolja a jogalkotást a történeti alkotmány folyamatába. "A múltunkból, a hagyományainkból építkezik, de a jövőt is szem előtt tartva a jelen problémáira keres és tartalmaz válaszokat" - mondta.

Az új alaptörvény a nemzeti érdekekből indul ki, de azok érvényesítését a XXI. század együttműködő Európájában tartja lehetségesnek - hangsúlyozta.

Megszavazták Fotó: MTI (galéria)

Mint fogalmazott, az új alkotmány magyar, de mint a magyar nemzet ezer esztendeje, befogadó; egyenjogú államalkotó közösségeknek tekinti a velünk élő nemzetiségeket.

"Az új alaptörvény történelmünk és civilizációnk alapjaként fogadja el a kereszténységet, biztosítva ugyanakkor mindenki számára a lelkiismereti szabadságot" - mondta Kövér László, emlékeztetve, hogy az elfogadott alkotmány az Európai Unió alapjogi chartájára épít, az emberi és polgári jogokat eszerint állapítja meg.

"Ez az alaptörvény legitim, nemzeti, nem kirekesztő, ellenben integráló, hagyománytisztelő, de jövőbe tekintő, tiszteletreméltó alkotás" - zárta szavait a házelnök, aki úgy fogalmazott, "a gondviselő kegyelmének tekintem, hogy részese lehettem ennek a folyamatnak".

A képviselők ezt követően elénekelték a Himnuszt.

A voksoláson jelen volt mások mellett Schmitt Pál köztársasági elnök, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamint a konzultációs és tanácsadó testület több tagja, így Boross Péter volt kormányfő, Pozsgay Imre, a Németh-kormány egykori államminisztere és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő.

Jobbik: a rendőrök tegyenek különbséget bűn és bűn között!

Bertha Szilvia (Jobbik) belügyminiszterhez intézett kérdésében arra tett javaslatot, hogy a rendőrség szűkös erőforrásai miatt társadalmi károsság alapján tegyen különbséget a bűncselekmények között. Az ellenzéki képviselő úgy gondolja, a rendőrségnek elsősorban az emberek számára valódi kárt okozó cselekmények megakadályozására kellene figyelnie. Bertha Szilvia szerint ez a rendőrök társadalmi megbecsültségét is javítaná, hiszen - mint mondta - a lakosság jelenleg közellenségként tekint a hatóság embereire.

Pintér Sándor válaszában kijelentette: a rendőrség feladata a törvények betartása, illetve betartatása, és eközben nem tehet különbséget bűn és bűn között. A belügyminiszter szerint a rendőrök helyesen járnak el akkor, amikor például a tilos jelzésen áthaladókat is megbüntetik.
Kiemelte: a korábbi évekkel ellentétben az idén már nem a rendőrség bevételeit növelik a rendőrök által kiszabott büntetések, így már nem lehet azt mondani, hogy a rendőrség célja lenne a költségvetés bevételeinek növelése.

Az új alkotmányról szavaz az Országgyűlés. Fotó: MTI (galéria)

Fidesz: mit tervez a kormány a szociálpolitika területén?

Lakatosné Sira Magdolna (Fidesz) kérdésében az után érdeklődött, hogy a kormány miként tervezi a szociálpolitika megújítását. Mint mondta, a magyarországi szociálpolitika az elmúlt két évtizedben leginkább a társadalmi problémákat megelőzni nem tudó, "pénznyelő intézményként" tűnt fel.

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: a kormány még dolgozik a kormánypárti képviselő által felvetett szociálpolitikai problémákon. A kabinet a nemzeti szociálpolitikai koncepcióban a rászorulók számára kifizetett támogatások és szolgáltatások összehangolását tűzte ki célul, ami a segélyezési rendszer hatékonyabbá válását eredményezheti - fűzte hozzá.

A kormány képviselője aláhúzta továbbá, hogy a kormány 2013-től be kívánja vezetni a szociális számlát, amellyel személyre bonthatóan nyomon követhetővé válik a szociális támogatások kifizetése.

LMP: a kormány mikor lép fel a szálló por csökkentése érdekében?

Jávor Benedek (LMP) azt a kérdést tette fel a környezetvédelemért felelős államtitkár számára, hogy a kormány mikor lép fel érdemben az "emberi életeket veszélyeztető" szálló por mennyiségének csökkentése érdekében.

Az ellenzéki politikus egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a városokban élők élete áltagosan egy évvel rövidül meg a szálló por magas koncentrációja miatt. Az LMP a helyzet megoldása érdekében a közösségi közlekedés fejlesztését, a kilométer arányos útdíj bevezetését, valamint kerékpár-, illetve gyalogosbarát városok kialakítását javasolja - fűzte hozzá az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke.

Illés Zoltán válaszában arra figyelmeztette Jávor Benedeket, hogy ne használja a szálló por kifejezést az elsősorban járművekből származó, "szilárd szemcse méretű anyagokra", mivel az - mint mondta - félrevezetheti a lakosságot.

A környezetvédelemért felelős államtitkár azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány jelenleg egyeztetéseket folytat ezen anyagok egészségkárosító hatásának csökkentése érdekében.

Szemétszállítási díjat fizettetne a szólólapokkal hirdető multikkal a Jobbik

Korondi Miklós (Jobbik) kérdésében arra tett javaslatot, hogy a lakosság számára nemkívánatos módon postaládákba dobott szórólapokkal hirdető multinacionális cégek is járuljanak hozzá a társasházak szemétszállítási díjainak törlesztéséhez.

Illés Zoltán válaszában úgy fogalmazott, a kormány célja, hogy a lakosság a jövőben csak azon hulladék után fizessen, amelyet nem szelektíven gyűjtenek. A papír alapú szórólapok visszaszorítását pedig az erre vonatkozó termékdíj növelésével kívánja elérni a kabinet - fűzte hozzá.

Jobbik: távozzon a hajdúhadházi rendőrkapitány

Kulcsár Gergely (Jobbik) azonnali kérdésében azzzal fordult a belügyminiszterhez, hogy meddig maradhat a hajdúhadházi rendőrkapitány a helyén, mivel a Jobbik szerint a rendőri vezető utasítására a hétvégén őrizetbe vettek "öt békésen sétálgató és aláírásokat gyűjtő" állampolgárt, majd nem engedték be egy rendőrségi épületbe a Jobbik országgyűlési képviselőjét.

Pintér Sándor válaszában leszögezte: nem történt semmilyen törvénysértés a rendőrség részéről, az őrizetbe vett emberek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez köthetők, akik megfélemlítették a hajdúhadházi emberek egy részét. A rendőrség előbb felhívta a figyelmüket erre, majd figyelmeztette őket és csak ezután vette őrizetbe az állampolgárokat - mondta.

Az új alkotmányról szavaz az Országgyűlés. Fotó: MTI (galéria)

LMP: tudja-e a kormány miért tiltakoznak a munkavállalók?

Kaufer Virág és Scheiring Gábor LMP-s képviselők azt kérdezték a kormánytól, hogy tudják-e miért tiltakozik az elmúlt hetekben szinte az összes munkavállalói érdekképviselet a kormány intézkedései ellen?

Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára válaszában leszögezte: a legnagyobb tiltakozás az európai megszorítások ellen szólt, azonban "Magyarországon ilyenek nincsenek". A másik jelentős megmozdulás pedig a hétvégén zajlott a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen, de a kormány szerint "ahhoz, hogy kikerüljünk abból a gazdasági helyzetből amiben vagyunk, abból az adósságból, ahhoz minden magyar emberre szükség van, mindenki, aki dolgozni képes, az dolgozzon." Cséfalvay Zoltán szerint ez a helyes út, egyetlen nyugdíjkorhatár van és mindenkinek lehet találni a végzettségének megfelelő munkát, ahol használni tudja tudását.

Országgyűlési krónika 1 rész

Az alkotmányozásról és a közbiztonságról volt szó hétfőn a parlamentben a napirend előtti felszólalásokban.

LMP: visszametszik a parlament ellenőrző szerepét

Schiffer András LMP-s frakcióvezető szerint a kormánypárti alkotmánytervezet "visszametszi" a parlament ellenőrző szerepét azzal, hogy csökkenti az ombudsman befolyását, az egyszerű parlamenti képviselőt is megfosztja attól, hogy Alkotmánybírósághoz forduljon, és kiüresíti az alkotmányvédelem intézményét.

Összegzése szerint kiszolgáltatják az önkormányzatokat, könnyítik a köztisztviselők elbocsátását, a tavalyi médiatörvénnyel bevezették a cenzúrát az írott sajtó felett, "visszametszik" a népszavazás jogát. A Fidesz lamperthi útra tévedt, amikor furfangos módon próbálják a gyülekezés szabadságát korlátozni - mondta.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára válaszában azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság olyan funkciókat kapott, amelyekkel nőtt a jogköre. Az ombudsmanok esetében a helyetteseket is kétharmaddal kell majd megválasztani, s azt, hogy egy ombudsman legyen, ő maga is kérte korábban - sorolta.

Az, hogy nem vettek részt az alkotmányozásban, ismerethiányt okozott - értékelte a parlamenti államtitkár, aki - egy mai magyar zeneszám szövegét idézve - azt mondta, sajnálja, hogy az LMP és az MSZP ezen a hétvégén is összenőtt, "mint két kicsi legó".

Jobbik: nincs Magyarországon közbiztonság

A Jobbik első embere, Vona Gábor azt mondta, Magyarországon nem közbiztonság, hanem közbizonytalanság van. Az ellenzéki politikus úgy látja, helytelen irányt vett a közbiztonságért folytatott harc, s nem látható, hogy a rendőrségbe vetett társadalmi bizalom helyre állt volna. Utalt a Jobbik korábbi, a csendőrségről szóló javaslatára, és azt mondta: szükség volna a magántulajdon és az élet védelmét a polgárok szempontjából is erősíteni. Az 1800 új rendőrből az emberek csak 1800 traffipaxost látnak - jegyezte meg. Szerinte három csapást kapott a múlt héten Pintér Sándor: egyet Hajdúhadházról, ahol a polgárőrség mellett kezdtek aláírást gyűjteni, a másodikat azzal, hogy az előállított személyeket a bíróság felmentette, s a harmadik csapás a rendvédelmiek tüntetése volt. Eltelt egy év, két hét alatt biztonságot ígértek, nemhogy biztonság nincs, de a rendet garantáló szervezetek körében is bizonytalanság van - összegzett, hozzátéve: a konzekvenciákat a belügyi tárca vezetőjének le kellene vonnia.

Pintér Sándor belügyminiszter válaszában azt mondta, hogy rend lesz, akkor is, ha ez sokaknak, illetve egyeseknek egyéni politikai érdekektől vezérelve nem tetszik, vagy nem szeretnék.

Leszögezte: nem szeretnének félkatonai szervezeteket látni, olyanokat, amelyek az állam erőszak-monopóliumát megkérdőjelezik.

Hozzátette, nagyon rossz állapotban vették át a rendőrséget, hiányos és bizonytalan állományt kaptak. A bizonytalanságot szétoszlatták, és megkezdték az állomány pótlását, még 1800 főt vesznek fel idén az eddig felvett 1800 mellett. Ha rendet szeretnének, s ezt kérik számon, akkor miért csinálnak rendetlenséget? - tette fel a kérdést, és azt javasolta, hogy mielőtt a csendőrségről beszélnének, nézzék meg honnan alakult, mi a története.

Az új alkotmányról szavaz az Országgyűlés. Fotó: MTI (galéria)

Fidesz: húszéves ígéret beváltására kerül sor

Lázár János azt mondta, hogy Magyarország fontos állomáshoz érkezik, egy húszéves ígéretet váltanak be az új alkotmány megalkotásával.

Nagy tartozása a rendszerváltó magyaroknak, és a politikai szereplőknek, akik részt vettek a politikai élet formálásában, s ezt az adósságot próbálják törleszteni - fogalmazott a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

Sajnálatának adott hangot, hogy az LMP ebben nem vett részt, és ugyanazt a politikát folytatták, mint a szocialisták. Ez utóbbin nem kell csodálkozni, hiszen abban érdekeltek, hogy ne változzon semmi ebben az országban - jegyezte meg. Önök, akik azzal a programmal jöttek, hogy változzon meg az ország, a saját választóikat csapták be - fordult Schiffer Andráshoz, és azt mondta: az elmúlt húsz év "szétrohadt, korrupt és tolvajlásra épülő rendszerét mentegetik a parlament keretei között és nem akarnak valódi változást".

A Jobbiktól azt kérdezte, hogy tiszta lelkiismerettel hogyan szavaznak. Ha nem tartózkodnak legalább, akkor a jelenlegi állapotok konzerválásában érdekeltek - mondta. A Jobbik ezt ígérte a választóknak? - kérdezte.

Lázár János leszögezte: az országot nem lehet megváltoztatni új alkotmány nélkül. Az új alaptörvény olyan értékeket tartalmaz, mint a munka, a szolidaritás, az önvédelem joga, és olyan értékeket amelyeket biztonságot, fejlődést, és előrelépést jelent ennek az országnak.

Az MSZP padsorai a felszólalások alatt üresek voltak, az ellenzéki párt képviselői budapesti részországgyűlésükön vesznek részt. Az ülés kezdete előtt Varju László országgyűlési képviselő minden szocialista politikus helyére egy, az alkotmányozáshoz kapcsolódó idézetet tartalmazó lapot helyezett el, ezt azonban a teremszolgák összegyűjtötték, mert nem kapcsolódott a napirendhez.

Korábban írtuk

Az Országgyűlés ma fogadhatja el a kormánypártok által előterjesztett alkotmányjavaslatot, amelyhez a parlamenti képviselők kétharmadának igen szavazatára lesz szükség. Az MSZP és az LMP várhatóan nem vesz részt a határozathozatalon; a Jobbik korábban azt közölte, hogy nem szavazza meg az új alaptörvényt.

A parlament egynapos ülésén az alkotmánytervezet záróvitájára is sor kerülhet, ha érvényes, zárószavazás előtti módosító javaslatok kerülnek a Ház elé. A képviselők ez esetben a kora délutáni órákban szavazhatnak az elfogadása esetén jövőre életbe lépő új alaptörvényről.

A kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-KDNP által benyújtott javaslat parlamenti vitája március 22-én,Kövér László házelnök előterjesztői felszólalásával kezdődött.

A Magyarország alaptörvénye című javaslat összesen négy ülésnapon át tartó általános vitájában Szili Katalin volt házelnök, független képviselő alkotmányjavaslatához is hozzászólhattak a képviselők, de azt végül nem bocsátotta részletes vitára a Ház, így arról később szavazni sem lehetett. Az MSZP és az LMP mindvégig távol maradt az alkotmányozás parlamenti szakaszától.

A kormánypárti alkotmányjavaslathoz a vita alatt több mint 150 módosító javaslatot nyújtott be a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője. Az Országgyűlés - a változtatásokról szóló, április 1-jén és 4-én tartott részletes vita után - egyebek mellett az önvédelemhez való jog, illetve a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztés alaptörvénybe emeléséről döntött. A képviselők az április 11-i szavazáson elvetették például a kiskorúak után járó szavazati jog megadását, továbbá azt is, hogy az alkotmány végén feltüntessék az igennel szavazó képviselők nevét.

Az új alaptörvényt mai napi elfogadása esetén Schmitt Pál köztársasági elnök várhatóan április 25-én, húsvéthétfőn, ünnepélyes keretek között írja alá.

Olvasóink írták

257 hozzászólás
 • 257. gkovacs 2011. április 27. 17:23
  „254. rosenrot
  ""Egyedülálló nyelvünk" megóvásáról is szó van. Számomra nem világos, hogy mitől egyedülállóbb a mi nyelvünk mint másoké. Azt meg nem tartom megóvásnak, hogy évszázadokkal ezelőtti kifejezéseket erőszakolunk rá a jelenre. Minden nyelv él és fejlődik (előre és nem hátra)."

  Talán arról lehet szó, hogy az arab és kínai nyelvek mellett kicsiny hazánk nyelve az egyik LEGŐSIBB nyelv a világon. MInden nyelv fejlődik, de más nyelvek majmolása (pl. angol) nem fejlődés, hanem visszalépés, mivel a jelenlegi angol nyelv sokkal fiatalabb ősi és dallamos nyelvünknél. Nyelvünk szerkezete a latinnal vetekszik, és gazdagságában messze felülmúlja azt. A Vatikánon kívül a latint holt nyelvnek tekintik, míg a mi nyelvünk nagyon is élő! Pont ezért kell rá vigyáznunk. Ezért kell egyedülállókról beszélnünk és nem szinglikről, ezért kell a kábítószer kereskedőket letartóztatni, nem a drogdílereket, ezért kellenek vállalatvezetők és nem menedzserek. Én a merevlevezre mentek, nem a harddrájvra, és ami tetszik, az tetszik, de sohasem fogom lájkolni!
  Széchenyi:" Nyelvében él a nemzet!"”
 • 256. jmkrisz 2011. április 20. 14:42
  „248. queenmargareth 2011.04.19. 18:57 -re

  Annyira pörögnek az események, és röpködnek az újítások. "Bevezetünk, megszavazunk,...... "
  Nem kizárt, hogy mire letelik a 4 év, már új törvény lesz erre is: " A kormányzati ciklust határozatlan időre, de minimum 16 évre emeltük. Magyarázat (hogy azért megehető legyen): A cél a választásokkal járó költségek megtakarítása."”
 • 255. ferdzso 2011. április 20. 09:28
  „A magzatnak, a fogantatása pillanatától joga van az élethez. "Magyarul": Az abortusz bűncselekmény. Következmény: Több lesz a meddőséggel, vagy halállal végződő "zug" terhesség elhajtás, több lesz az árvaházba adott gyermek, megnő a cigányság lélekszáma, (eddig is nagyobb volt a születési arány), több lesz a szegénysorban tengődő, "kényszerből eltartott" gyermek, akit az "utca" nevel, megnő a megvetett leányanyák száma, akik egy "ballépés" miatt kerültek erre a sorsra,több lesz a kényszerből történt rossz házasság, a "véletlen baba" miatt. Hát ennyire jó törvény ez!”
 • 254. rosenrot 2011. április 20. 08:54
  „A nemzeti hitvallással kapcsolatban:
  "Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét. Becsüljük országunk különböző vallási hagyományait."
  Tehát a kereszténység a nemzetmegtartó erő a többi vallás meg csak úgy van.
  "Egyedülálló nyelvünk" megóvásáról is szó van. Számomra nem világos, hogy mitől egyedülállóbb a mi nyelvünk mint másoké. Azt meg nem tartom megóvásnak, hogy évszázadokkal ezelőtti kifejezéseket erőszakolunk rá a jelenre. Minden nyelv él és fejlődik (előre és nem hátra).
  "Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát"
  Királyságban ez rendben is van.
  "Mi, a 2010.április 25-én megválasztott Országgyűlés képviselői, Isten és ember előtti felelősségünk tudatában,
  Magyarország első, egységes Alaptörvényét a fentiek szerint állapítjuk meg."
  Mitől is lett olyan egységes ez az alaptörvény???”
 • 253. rosenrot 2011. április 20. 07:55
  „249. tol-nak:
  Az új alkotmány szerint kötelességem dolgozni, de neki nem kötelessége munkahelyet biztosítani.
  XI. Cikk
  (1) Mindenkinek joga van a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához, valamint a vállalkozáshoz.
  Képességeinek és lehetőségeinek megfelelő munkavégzésével mindenki köteles hozzájárulni a közösség
  gyarapodásához.
  (2) Magyarország törekszik arra, hogy megteremtse annak feltételeit, hogy minden munkaképes ember, aki dolgozni
  akar, dolgozhasson.”
 • 252. h65535 2011. április 19. 23:26
  „nézve a parlamenti képeket.. a fidesz soraiban sok vén szar ül... akik egykoron ugyanolyan komcsik voltak mint orbán (kisz és egyebek)”
 • 251. h65535 2011. április 19. 23:22
  „büszke lehet nagyon magára dakota viktor, hogy rákosi nyomdokaiba lépett! SZÉGYEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 250. queenmargareth 2011. április 19. 21:09
  „pont?:)hmmmmm aláírásokkal volt gond x-et tett SP tvtorna pali, ja és a demokrácia.........igen ez elég kamu”
 • 249. tol 2011. április 19. 20:28
  „olvastátok az új alkotmányt? Melyik pontjával nem értetek egyet?”
 • 248. queenmargareth 2011. április 19. 18:57
  „A fidesz nem veszi észre, mert bugyuták a poltikához és emberismerethez:pont Gyurcsány malmára hajtják a vizet. Több az érdeklődő és visszakívánó, mint valaha is volt. Ezért viszont hálás vagyok a fidesznek:mármint azért, hogy saját csapdájukba estek, még akkor is, ha kispistát segítik előre.Éljen a Fidesz!!!!”
 • 247. cyt 2011. április 19. 15:04
  „241. dowan 2011.04.19. 12:46 --- egyetértek. Egyébként meg mindenkinek meg kellene néznie "Az ügynökök a paradicsomba menneik" c. filmet. Pianissimo ugyan, de minden benne van, ami a "rendszerváltásnál" történt. Hát ezért állunk mi most ott, ahol vagyunk.”
 • 246. Stufff 2011. április 19. 14:26
  „Akik ezt a tákolmányt csinálták,- 20 évvel ezelőtt ők is jól át voltak itatva coci szellemmel.
  Akivel te is akkor együtt vitted a zászlót,mint baloldali érzelmű,- most szemrehányást teszel neki?
  Miért teheted ezt meg, mert narancsot ettél?”
 • 245. Stufff 2011. április 19. 14:05
  „Ennyi örömöd legyen az életben!”
 • 244. wg62 2011. április 19. 14:01
  „Én örülök az új alkotmánynak, mert a régit átitatta a szoci szellem.

  A bal oldal érzelműeknek meg ugysem tetszik semmi sem, ha a Fidesz keze is benne van.”
 • 243. vassmazsola 2011. április 19. 13:22
  „SZÉGYEN!!!!! EZEK NEM MAGYAR EMBEREK!!!!”
 • 242. Stufff 2011. április 19. 13:18
  „Kár itt az időt pocsékolni, ezen itt ugyse tudunk változtatni.
  Nálunk is végigsöpört egy "cunami",- van aki túléli, van aki nem. Érdekel ez valakit?
  Fel lett ajánlva: akinek nem tetszik el lehet menni.
  Akik itt éljeneznek azoknak biztos jól szalad a szekér! Aki alákerül az meg igy járt. Mehet a "levesbe".
  De engedjék már meg,- hogy nekem ne az mondja már meg, aki a szekéren ül, hogy én hogy érezzem magam a szekér alatt mankóval, gyógyszer nélkül, munka nélkül, nyugdij nélkül.”
 • 241. dowan 2011. április 19. 12:46
  „Valahol olvastam egy hozzászólást, lehet hogy itt .. pont ennél a témánál,
  mégpedig azt, hogy addig amíg a környezetünkben levő országok rendszerváltása a nép akarata és küzdelme volt addig itthon csak a politikai elit nevezte át és egy kicsit bolondította meg egy két fűszerrel a paprikákrumplit, hogy -EUkonform - "pusztapörkölt" legyen belőle.
  És a probléma onnan gyökerezik, hogy az emberek akkor még nem értek meg a váltásra, vagy nem is igazán akarták.
  Szerintem utóbbi, mert azért akkoriban nem tudtunk annyira az államadósságról, nekem pl csak az jött le hogy minden évben voltam úttörőtáborban, a szüleimmel lemehettünk május elseján és jót virsliztünk és vursliztunk.
  Addig amíg az emberek élete kiszámítható és "rendezettnek" mondható addig nem is biztos hogy akar változtatni, és nem is igazán érdekli a politika.
  Minél jobban érdekli az embereket a politika, annál nagyobb a politikai elit elleni bizalmatlanság, és nagy valószínűséggel maga a megélhetés is jóval nehezebb, mint amikor nem érdekli az embereket a politika.
  Jelen esetben ránk szakadt a nagy szabadság, melynek nem szabadság hanem szabadosság lett az eredménye.
  Remélem, hogy ezt az alkotmányt jóvá / "élhetővé" teszik a honatyák, és a ráépülő törvények is az ország javát fogják szolgálni.
  De addig amíg az 5 alapérték nincs benne a gyerekek nevelésében soha semmi sem fog változni.
  A 50-éves körüliek a szocializmushoz szocializálódtak, jöhetnek a nagy jobboldali és nemzettudatos szövegekkel, de akkor is a jó öreg szoci "Majd én megmondom mi a jó, és neked kuss" elven kommunikálnak (természetesen mély főhajtás a kivételeknek), a 20-30 éves korosztály pedig a bizonytalan ideológiába szocializálódott. Nem tud igazából azonosulni semmivel, nincs meg benne az igazi összetartó erő. a fiatalabb korosztály pedig az überliberális szocializáltságú, de azt sem jól művelte, mivel a liberalizmus jegyében nyomja a vakert hogy fogadjuk el hogy ő jobboldali szegmensen áll, és joga van a szabad véleménynyilvánításra, de ezzel szemben mindenki aki nem az ő nótáját fújja, az komcsi libcsi (hajrá cukivagyok :) ).
  Ezeknek a fiataloknak csak nagyon kevésnek van "hazatudata", illetve "közösségtudata" ők főleg individualista szemléletet vallanak.”
 • 240. dowan 2011. április 19. 12:29
  „237. cyt 2011.04.19. 11:43
  Most idézzem a teljes szöveget ?
  "XVI. cikk
  (4) A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni."
  így jó ?”
 • 239. harcsabajusz 2011. április 19. 12:22
  „Magyarországrta ultrakonzervatív alkotmányt eröltet rá a fidesz, ami szellemében hasonló a késő kádárista alkotmányhoz. EGy párt érzi magát felkentnek ahhoz, hogy a társadalom nevében kreáljon az érdekének megfelelő alaptörvényt. Ugyanígy működött negyven éven át a rendszer, csak akkor emeszempének hívták, most meg fidesznek az uralkodó pártot. Társadalmi párbeszéd nélkül, a hatalom erejével eröltetik ránk az ósdi rendszert, amivel az EU-ba fel se vennének bennünket. Orbán és baráti körének érdekei fogják ezentúl meghatározni életünk keretét. Csak remélni tudjuk, hogy az ideiglenes orbán-passzus nem fog hosszú idöt megélni, és belátható idön belül a józan ész diadalmaskodni fog az eszement hataloméhség fölött. Addig meg féllábon is kibírjuk...”
 • 238. achilleus 2011. április 19. 11:48
  „219. dowan 2011.04.19. 09:33
  "jelen esetben sem kellett volna ezt megtenni... pontosítok. nem így.
  hanem úgy hogy komoly előkészítő munka, és egy olyan kommunikáció, melyben azt is közlik, hogy mely törvényeket szeretnék / kell megváltoztatni és hogyan."

  --- én is ezt tartottam volna helyesnek, 2014-ben pedig kampányolhatnának azzal, hogy 2/3-ad esetén az alkotmány ezen és ezen pontját változtatják, mégpedig így és így. Ami a népszavazást illeti, például ez a fórum is jól mutatja, hogy észérvek helyett, csak dühös indulatok vannak.”
257 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországot méltatta az ENSZ főtitkár

Magyarországra látogatott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki az államfővel és a miniszterelnökkel is folytatott megbeszéléseket. Tovább olvasom