Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Elfogadták a 2010-es költségvetést

A szavazás után Bajnai Gordon miniszterelnök gratulált Oszkó Péter pénzügyminiszternek.
Az Országgyűlés 201 igen, 179 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül elfogadta a 2010-es költségvetést, amely 3,8 százalékos hiánnyal, 0,6 százalékos GDP-csökkenéssel és 3,9 százalékos inflációval számol. A jövő évi büdzsére egyetlen szocialista képviselő, Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester szavazott nemmel.

A szavazás után Bajnai Gordon miniszterelnök gratulált Oszkó Péter pénzügyminiszternek.

Warvasovszky Tihaméren kívül szintén nemmel voksolt négy szabad demokrata képviselő - Béki Gabriella, Gulyás József, Ikvai-Szabó Imre és Velkey Gábor -, 13 független képviselő, valamint a Fidesz-KDNP frakciószövetség összes jelenlévő tagja.

A büdzsé elfogadását 187 szocialista és 13 szabad demokrata képviselő, valamint a független Császár Antal támogatta.

A "válságköltségvetés" 150 milliárd forinttal csökkenti jövőre a minisztériumok által felhasználható forrásokat, 40 milliárd forinttal a MÁV-támogatását, és hozzávetőleg 70 milliárd forintot von el az önkormányzatoktól, biztosítja a forrást a távhőáfa-csökkentéshez, miközben csupán a rendőrség és az Út a munkához program kap plusz támogatást.

A büdzsét "rekordgyorsasággal" alkotta meg a kormány: a szokásosnál három héttel hamarabb nyújtották be, és december vége helyett novemberben fogadták el.

A kormány menet közben módosította a makropályát, de ez már nem érintette a büdzsé tételeit. Jövőre a korábban tervezett 0,9 helyett 0,6 százalékkal csökken a GDP, az infláció pedig 4,1 helyett jövőre 3,9 százalék lesz.

Az elfogadott büdzsé 2010-ben 12.662,680 milliárd forint bevétellel, 13.533,026 milliárd forint kiadás mellett 870.346,2 millió forint hiánnyal számol; a kormány a büdzsé vitája alatt végig tartani tudta a "kőbe vésett" 3,8 százalékos hiánycélt.

Jövőre az Egészségbiztosítási Alap bevételi főösszege 1.376,095 milliárd forint, míg kiadása 1.445,503 milliárd forint, a tervezethez képest 18 millió forinttal nagyobb, 69.408,3 millió forintos hiányt vár az alapban a kabinet.

A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlege nullszaldós, mivel a bevételi főösszeg azonos a kiadási főösszeggel, azaz 2.934,401 milliárd forint.

A büdzsé a júniusban meghozott, jövőre életbe lépő adóváltoztatásokkal csökkenti az összadóterhet, és hozzávetőleg 700 milliárd forintot csoportosít át a munkát terhelő adók irányából a fogyasztást és a vagyont terhelő adók irányába; a kormány úgy számol, hogy 2010-ben 400 milliárd forinttal kevesebb folyik be az adóbevételekből az állam kasszájába a gazdasági visszaesés, a vállalkozások veszteségessége és a fogyasztás visszaesése miatt.

A költségvetés 18 milliárd forintos fedezetet biztosít jövőre ahhoz, hogy a távhő-áfa az 5 százalékos kulcsba kerüljön.

A költségvetés jelentős megtakarításokat is tartalmaz, ezek egy részéről szintén júniusban hoztak törvényt, ide tartozik egyebek között a nyugdíjrendszer átalakítása, a 13. havi nyugdíj, a közszféra 13. havi bérének megszüntetése, a lakásépítési támogatás, a táppénzkiadások átalakítása, a gáz- és távhőtámogatás fokozatos kivezetése.

A központi költségvetés, azaz a minisztériumok - amelyekben továbbra is életben van a létszámstop - jövőre körülbelül 150 milliárddal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, mint idén; de megmarad az Út a munkához program és 13 milliárd forintos plusz támogatást kap, a rendőrség pedig kétmilliárd forintos többletforráshoz jut.

A közösségi közlekedés 40 milliárd forinttal kap kevesebbet 2010-ben, 29 és fél vonalon megszűnik a vasúti közlekedés; az önkormányzatok pedig nettó 70 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapnak.

Bár a kormány 120 milliárdos önkormányzati forráskivonást jelzett az IMF-nek nyáron küldött szándéknyilatkozatban, az MSZP-vel való egyeztetésekben végül ez az összeg nettó 85 milliárd forint lett, végül pedig - a gyermekétkezetés normatívájáról szóló megegyezés miatt, amely 17 milliárdba "került" - 70 milliárd forintra csökkent, amelyből 50 milliárd forintot tesz ki a kizárólag hazai forrásokból álló fejlesztések leállítása.

A Magyar Televízió (MTV) jövőre - az elfogadott költségvetés szerint - nem kap egy fillér céltámogatást sem, szemben az idei 9,4 milliárddal forinttal.

A 2010-es költségvetés 98,6 milliárd forintos stabilitási tartalékot tartalmaz - ez mintegy 20 milliárd forinttal több, mint az eredeti előterjesztésben volt -, az általános céltartalék 57,3 milliárd forint lesz jövőre, ez 10 milliárd forinttal lett több az eredeti elképzeléshez képest, a kamatkockázati tartalék 50 milliárd forintot tesz ki jövőre.

A céltartalék 33 milliárd forint lesz - ez az összeg az eredeti előterjesztésben 125 milliárd forinttal szerepelt -, ennek rovására könyvelték el a különféle, a parlamenti vita során lezajlott megállapodásokat, közte a gyermekétkeztetés eredeti normatívájának megtartását, a kórházak finanszírozását, illetve ez nyújtott fedezetet a jövő évi távhőáfa-csökkentéshez is.

A büdzsé egyetlen nyitott tétele a vagyonadó maradt, mert az Alkotmánybíróság csak jövőre dönt arról, hogy ez a lépés összhangban van-e az alaptörvénnyel.

A kormány a vita egésze alatt azt hangsúlyozta, hogy a szigorú költségvetési gazdálkodással már a válság utáni időszakra készül, a több száz javaslatból nem támogatott egyetlen Fidesz-KDNP-s indítványt sem.

A Fidesz jelezte: ha kormányra kerül, visszavonja, átdolgozza a 2010-es büdzsét.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. kitudja1989 2009. december 03. 22:00
  „Valaki tudna segiteni, hogy honnan tudnám megnézni a RÁT -ra vonatkozó módosításokat
  Nagyon kiváncsi lennék ha egy családban a férjnek és feleségnek , sincs munkahelye akkor hogy fog ez működni. Ha az egyikük közcélként lesz foglalkoztatva az azt jelenti hogy akkor a másikójuk akkor sem igényelhet RÁT-ot. Szerintem az ilyen dolgokat munkahely teremtéssel kellene megoldani, akkor el tudnának menni az emberek dolgozni.”
 • 34. dvoje 2009. december 01. 11:56
  „Meddig lesz ez a kizsákmányoló brigád ott a parlamentben? Szinte nincs olyan ember lassan M.o gon aki dolgozna!
  A munkanélküliek fogják eltartani az országot?? "Lendületben az ország!""! Röhögnöm kell,ez a lendület??Nincs termelésünk,kiárúltunk mindent,nincs aki dolgozna! NEM VAGYOK NAGY PÉNZÜGYI SZAKEMBER,DE AZT TUDOM H VAN KIADÁS MEG BEVÉTEL OLDAL!iTT NAGY BAJ VAN NEM?”
 • 33. valoperes_zugugyved 2009. december 01. 10:27
  „Az Új Magyar Gárda levelesládájából: "Röhög a fél évfolyam" - Egy jogászhallgató levele
  2009-12-01 10:06

  * Olvasóinktól
  * Aktuális
  * Friss hírek

  * Küldje el ismerősének!

  Én egy elsőéves egyetemista lány vagyok, idén szeptemberben kezdtem a jogi egyetemet. Elöljáróban hozzátenném, engem a politika hidegen hagy, pontosabban eddig hidegen hagyott, ezt a pályát a jog iránti érdeklődésem miatt választottam.

  Ami miatt billentyűzetet ragadtam, az az új jogszabály, amelyet mind a köznyelv, mind az egyetemi szakzsargon lex Gárda gúnynévvel illet. Ugyanis ezen a rendeleten röhög a fél évfolyam.

  Az új kormányrendelet szövegét megvizsgáltuk évfolyamtársainkkal és felsőbb évesekkel, aztán szörnyülködtünk. Mindnyájan egyetértettünk abban, hogy ha valaki jogot alkot, akkor minél pontosabban kell fogalmazni, a lehető legkevesebb bizonytalanságot kell meghagyni a megalkotandó jogszabály szövegében. Ugyanis ezt írja elő a jogalkotási törvény.

  A lex Gárda ,,light" júliusi bevezetésekor még nem törődtünk ezzel az új rendelettel, azonban most, hogy még a csapból is gárdaruha folyik, azt is górcső alá vettük. Már ez kiverte a biztosítékot többünknél: ,,feloszlatott társadalmi szervezet bírói döntésben jogellenesnek nyilvánított tevékenysége". Vajon az eljáró rendőrnek fejében van az összes, ismétlem, az összes feloszlatott társadalmi szervezet feloszlatásáról szóló ítélet? Egy közrendőr meglehetősen alacsony szintű jogi képzést kap, így a rendelet alkalmazásakor olyan ítéleteket kell kapásból ismernie, amin sokkal magasabb képzettségű jogászok (ügyészek, bírák) hónapokig, több alkalommal évekig agyalnak. Ez képtelenség, kivéve akkor, ha - mint alaposan feltételezhető módon jelen esetben is - a jogszabályt kimondottan egy egyesületre hegyezték ki. Ez viszont a jog előtti egyenlőség alkotmányos alapelvével ellentétes.

  A lex Gárda második tényállása szintén abszurd: mi minősül feloszlatott társadalmi szervezet működésének? Hiszen feloszlatták, tehát nem működik, de a szervezet tagjait nem végezték ki! Tehát azok az emberi kapcsolatok, amelyek a szervezeten belül kialakultak és a jogon túl vannak, nem szűntek meg. Az eljáró rendőr hogyan fogja megkülönböztetni, hogy ha mondjuk tíz ember elmegy vért adni vagy a gátakra homokzsákot pakolni, akkor azt természetes személy minőségükben vagy ,,feloszlatott társadalmi szervezetként" teszik? És ha a rendőr az önkényes joggyakorlás híve, és úgy ítéli meg, hogy szervezetként teszik, akkor mit tesz? Kitépi a véradó vénájából a tűt? Kötelezi, hogy a gárdista lebontsa a felépített gátat? Vissza kell vennie a rászoruló részére adott adományt? Esetleg tilos lesz megemlékeznie egy nemzeti ünnepen? Ezek mind szintén alkotmányos alapjogot, az egyesülési szabadság jogát korlátozzák, ami viszont csak törvénnyel szabályozható, rendelettel nem.

  A legtöbb vitát azonban a ruharendelet váltotta ki. Az az érv győzött szakmai körökben, hogy az öltözködés nem minősíthető szervezeti tevékenységnek, hanem állásfoglalásnak, illetve ahogy az általunk is elemzett Gárda-ítélet is fogalmaz, véleménynek tekintendő. Nekem édesapám sztorija jutott eszembe: fiatal mérnökként kedvelték őt mindenütt, de amikor a közismert babos kendőben ment Beatrice-koncertre, akkor kapott ő a Kádár-kolbászból! Azaz alaposan meggumibotozták! Mivel maga a Gárda-ítélet is nemzetközi jogra hivatkozik, így egyetemista társaim szerint rendkívül veszélyes a nemzetközi joggal szembe menő jogszabály hatályba léptetése és alkalmazása! Hiszen egy esetleges bukta az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt rendkívül sokat árthat az ország megítélésének. Nem beszélve a jogtalan előállítások miatt fizetendő kártérítésekről!

  Már említettem, eddig hidegen hagyott a politika. Azonban az a szakmai tudatlanság, amit a rendelet megalkotói és alkalmazói tanúsítanak, felháborít! A Magyar Gárda körül százszor képzettebb jogászok tevékenykednek mint a kormány körül! Ezért a mai naptól én is csatlakozom az Önök által indított engedetlenségi mozgalomhoz! Én is fekete nadrágot, fehér blúzt fogok viselni, kabátomra pedig kitűzöm az Árpád-pajzsot. És minden tudásommal küzdeni fogok a szakmai analfabéták ellen!

  Üdvözlettel”
 • 32. valoperes_zugugyved 2009. december 01. 10:13
  „rotátor,ti csináltatok az elsöböl utolsot !”
 • 31. valoperes_zugugyved 2009. december 01. 10:12
  „reggel a pártkeltében hazudozott oszkovics. szemrebbenés nélkül. meddig még elvtársak?áprilisig?”
 • 30. achilleus 2009. december 01. 09:46
  „Ez a disznó banda azzal ismeri be a bűneit, ha tagadja.”
 • 29. achilleus 2009. december 01. 09:45
  „27. hozzászólás KaszaOne 2009.12.01. 08:06
  Dehát Bajnai elvtárs kijelentette, hogy nincsenek csontvázak a szekrénybe.
  ----Ezek szerint vannak. Legalább 9 az ő "lelkén????" szárad. Pofátlan hazudozó.”
 • 28. achilleus 2009. december 01. 09:38
  „13. hozzászólás harcsabajusz 2009.11.30. 20:33
  Érthetetlen ez a hozzáállás. Ki az - szerinted - aki az előtted hozzászólók közül, úgymond felül a Fidesz ígérgetéseinek? Én például nem. Ugyanakkor világosan kell látni, hogy az ország nem magától jutott a jelenlegi állapotába, amelyből nehéz lesz szabadulni. De ugye nem gondolod komolyan, hogy majd azok fogják megoldani a helyzetet, akik okozták? (mellesleg nem is először a történelemben). Ezek közgazdasági analfabéták! Mindig addig rohasztják az állapotokat, hogy utána megmentő szerepben tetszeleghessenek. Amúgy a Fidesz 1998-ban 2 éves közalkalmazotti bérbefagyasztással kezdte, szemben az MSZP-vel, amelyik 2002-ben 50%-os béremeléssel, 13. havi nyugdíjjal, 19 ezer forintos egyszeri nyugdíjkompenzációval ...”
 • 27. KaszaOne 2009. december 01. 08:06
  „Az új költségvetés gerince, a nép teljes kisemmizése, és a maradék hónapokban, minden lehetséges pénz lenyúlása. Az országot romba döntő vörösek utolsó döfése a társadalom szegényeinek, és szent hazánknak. Gordon gratulált Oszkónak, de vajon miért? És elmondom. Azért mert Oszkó programja ugyan olyan módon fogja gyilkolni, öngyilkosságba hajszolni a Magyar embereket, ahogyan a Libás hajszolta öngyilkosságba a termelőket. Most már a csaló pénzügyminiszterünk is méltó lesz a kiváló Magyargyilkos címre.”
 • 26. horvathi 2009. december 01. 01:13
  „Akkor már csak egy kis műfelháborodás szükséges a parlamenti nagykoalíció Fidesz frakciója részéről és utána nyugodtan el lehet vonulni valamelyik osztrák síparadicsomba, esteleg valamelyik egzotikus trópusi szigetre telelni a képviselőinknek.

  Hogy közben itthon éhendöglenek a választóik? Mit érdekli az őket! Tisztelet a kivételnek számító Wittner Máriának és Molnár Oszkár (Edelény) képviselőknek!

  Adjon az Isten szebb jövőt!”
 • 25. franzvon 2009. november 30. 22:09
  „-Én Artúr vagyok a britek királya!!!!!!!!!!!!!
  -............................................
  ......................................................
  ............................................................és ki ..... az ott melletted???”
 • 24. rozator 2009. november 30. 21:45
  „Na , jövőre jön a Kánaán!!! Meg a nem hazudós.”
 • 23. KovácsPistike 2009. november 30. 21:37
  „Mikor lesz itt valódi rendszerváltás?
  A muter már a szegfűt sem szereti, a fater meg nem győz takarítani a galambok után.

  Az IMF lélegeztető készülékén lógunk levegő után kapkodva.

  "Enyhítjük a válságot, enyhítjük a terheket" (MSZP)
  "Ma már nyugodt szívvel mondom,: kemények voltunk a válsággal szemben, de szolidárisak azokkal, akik támogatásra, a közösség védelmére szorulnak - még ebben a nehéz időszakban is." (Lendvai Ildikó)

  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"
  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  "10 tuskó 3,2 millióért"”
 • 22. Johnson 2009. november 30. 21:35
  „aki manapság nem jól látja a dolgokat,és utcára mer menni,az megkapja a viperával az attackot,vagy netán még sörétes puskából is kaphat egy szemkilövést!”
 • 21. TrombiFrédi 2009. november 30. 21:12
  „Ha több pénz nem is, de más szemlélet mód talán lesz?! 2X100nap"jópofizós osztogatásért" talán nem áldoznak be 7 évet, ráadásul az "osztogatás"gyümölcseit az azt követő megszorítások degradálták, felemésztették!!!”
 • 20. Johnson 2009. november 30. 21:08
  „Bajnai Úr! Ön akkor gratuláljon valakinek,ha majd több millió ember választotta meg önt,mert még a főnöke is jól elqurta a sorsunkat,önt 200 valahányan tették meg min.elnöknek,én nem tekintem önt min.elnöknek,meg semminek sem!”
 • 19. Rozsdás 2009. november 30. 21:06
  „"Mi okozza Magyarország gazdasági gyengeségeit? Hogyan lehetett ilyen rövid idő alatt ennyit visszalépni? Miért következett be a kormányzat drámai hibasorozata? Miért megyünk rossz irányba? A mai helyzet kialakulása mindenki számára ismerős.

  Valóban mindenkivel előfordul, hogy ismeretlen cél felé haladva térkép nélkül eltéved, és szidja magát, hogy a tájékozódáshoz nem hozott magával segédeszközt, egy jó térképet. Ilyen esetekben azonban előbb-utóbb csak célba érünk, mert megkérdezzük a jó útirányt, kiigazítjuk a tévedéseket, és még térkép nélkül is - bár nehezebben és több idő alatt, kifáradva és megéhezve - eltalálunk kitűzött célunkhoz. Mennyivel nehezebb azonban annak a helyzete, aki rendelkezik ugyan térképpel, azt követve próbál az ismeretlen helyre odatalálni - csakhogy ez a térkép hibás, minden máshol van rajta, mint a valóságban! Ekkor tényleg nehéz dolgunk lenne, mert bízva a térképben esélyünk sincs a sikerre. A hibás térkép téves jelzéseit használva bizonyosan nem jutunk el célunkhoz, mert a helyes irányba biztosan nem megyünk: a rossz térképhez ragaszkodva mindenhová máshová eljuthatunk, csak éppen kitűzött célunkhoz nem.

  Így van ez a neoliberális politikával és gazdasági elmélettel is. Egy olyan térképet ad a jólét és gazdasági fejlettség felé utazóknak, amellyel nem lehet célba érni, mert a térkép hibás: minden máshol van rajta, mint a valóságban. A térkép ugyanis nem egy valóságos világot ír le, hanem egy soha és sehol nem létezett elméleti gazdaságot. A neoliberális elmélet térképe valójában nem egy közös nagy utazáshoz készült térkép, hanem egy ideális nem létező gazdaság tájairól készült leírás. Érdekes módon azonban vannak, akik mégis jól olvasnak erről a térképről: ők a már meggazdagodott befektetők. Ha velük együtt olvassuk a térképet, akkor furcsa mód jól működik, mert a globális befektető könnyedén odatalál a térképen megjelölt kincshez. A neoliberális térkép tehát használhatatlan annak, aki még a gazdagsághoz és fejlettséghez vezető utazás elején tart, tehát az országok és családok döntő többségének, de jól használható azon kevesek számára, akik már révbe értek: akik már korábban meggazdagodva most máshol fektetik be a pénzüket.

  A neoliberális politika 10 téves alapelve és az erre épülő politika buktatói:

  Első alapelv:

  A piaci vállalkozás mindenekfelett áll.

  A neoliberális politika lényege a piaci vállalkozás elsősége. A gazdaság legfontosabb szabályozási helye a piac, és ennek legfontosabb szereplője a piaci vállalkozás. Akkor működik jól a gazdaság, ha a piacon jelen lévő minden szereplő a vállalatok logikája szerint működik. Ennek lényege a lehető legkisebb költséggel a lehető legnagyobb nyereség elérése. Ha egy piaci szereplő nem piaci módon működik, tehát jelen van a piacon, de működése nem profit elven alapszik, akkor ezt a szereplőt ki kell szorítani a piacról, mert ott idegen, csak kárt okoz.

  A piacon vannak ilyen szereplők. Az állam, mint a legnagyobb piaci szereplő, nem piaci logika szerint működik, mert az egész társadalom jóléte, a rend, a stabilitás, a biztonság, a szabadság, a közjó és az igazságosság értékei vezérlik működésében. Miután az állam nem piaci logika szerint működik, ezért a minél kevesebb és gyengébb állam a kívánatos. A közösségek, önkormányzatok és családok sem piaci logika szerint működnek, tehát piaci jelenlétüket a vállalkozások érdekének kell alárendelni. Nem szabad nekik beleszólást engedni a piac működésébe, érdekeiket és értékeiket mindig és mindenben a vállalatok gazdasági érdekének, tehát a profit érdekének kell alárendelni.

  Első tévedés:

  A piacon jelen lévő szereplők, tehát az állam, a vállalkozások, a közösségek és az egyének közül egyik sem mindenható. A nem piaci logika szerint működő gazdasági és piaci szereplők kialakulása nem véletlen hiba, nem történelmi tévedés, hanem a fejlett piac működéséhez elengedhetetlen feltétel. A neoliberális elmélet és politika logikai bukfence, hogy nem ismeri el a profit elvtől eltérő működést a piacon, miközben ott működik fejlett piac, és ott sikeresek a vállalkozások, ahol eredményes az állam és erősek a közösségek. Az egyének és családok is a profit elvtől eltérő módon működnek, ráadásul a piaci vállalkozások számára a legfontosabb piaci szereplők, mert profitot végső soron csak a fogyasztóként fellépő egyénektől és családoktól remélhet a vállalkozás. Minél fejlettebb egy gazdaság, annál erősebbek azok a szereplők, amelyek nem a profit elven működnek, és ez aligha alakulhatott volna így, ha ez káros lenne a piaci vállalkozások számára.

  Második alapelv:

  A piac önszabályozó.

  A piac a kereslet-kínálat törvénye alapján saját magát szabályozza egy ,,láthatatlan kéz" segítségével, ezért működésébe nem szükséges, sőt nem is szabad kívülről beavatkozni. A piaci vállalkozások versenyeznek egymással az erőforrásokért és a piacokért, a verseny során automatikusan egyensúly jön létre a kereslet és a kínálat között. Ha egy erőforrás - munkaerő, nyersanyag, energia, pénz, tudás - kereslete nagyobb, mint kínálata, akkor megemelkedik az ára, ez csökkenti keresletét és az új beruházások révén nő majd a kínálat: a piac önszabályozó módon beállítja az egyensúlyt az adott erőforrás esetében.

  Második tévedés:

  A piac csak akkor lehetne önszabályozó, ha a ,,láthatatlan kéz" mögött egy láthatatlan fej irányítaná, amely képes lenne mindig jó döntéseket hozni. A piacnak nincs ilyen irányító központja, de ha lenne, akkor sem tölthetné be tökéletesen a szerepét, mert a helyes döntésekhez nélkülözhetetlen információk sehol sem állnak rendelkezésre. A piac lényege éppen az utólagos korrekció, ami feltételezi, hogy a piac hajlamos először rossz döntést hozni, majd - ha ennek feltételei fennállnak - kijavítja működését. A kereslet és kínálat soha, egyetlen áru esetében sem esik egybe: nincs tökéletes piaci egyensúly. Egyensúlyi árak sem léteznek, ahogy világpiaci árak sem: a kereslet, kínálat, költségkülönbségek, a humán erőforrás sajátosságai, az állami szabályozás, az adott közösségek értékrendje és egy sor más tényező együtt alakítja az árakat.

  A piacnak szüksége van segítségre, ezt az államtól kapja meg: az állami szabályozás nélkül a piac utólagos önkorrekciója pusztító módon, válságok révén történne: ahogy azt a gazdaságtörténet nagy termelési és pénzügyi válságainál láttuk. Minél nagyobbak és fejlettebbek a piacok, annál erősebb és fejlettebb állami eszköztárat kell alkalmazni a piac tökéletlen működésének kiegészítésére.

  Harmadik alapelv:

  A pénz mindent jól mér.

  A vállalkozások döntéseiket árak segítségével hozzák meg. Minden erőforrásnak és árunak olyan lesz az ára a piacon, amely megbízhatóan méri értékét. Ha nem így lenne, akkor a vállalkozások nem lennének képesek jó döntésekre, mert a felhasznált erőforrások vagy a piacra vitt végtermék árának eltérése a valódi értéktől pazarláshoz vezetne. Ez ellentmondana a piac önszabályozás révén történő tökéletes működés elvének.

  Harmadik tévedés:

  A pénz a legfontosabb erőforrásokat nem, vagy rosszul méri. A természeti kincseket nem a piac, nem a vállalkozások hozták létre, hanem készen és ingyen állnak rendelkezésre. A levegő, a tiszta víz, a természeti környezet vagy az ásványkincsek és energiahordozók nem piaci működés következtében állnak rendelkezésre, hanem ,,adottságok". Ezek árát a vállalkozások és a piac nem képes mérni, mert a kalkuláció nem épülhet a költségek, tehát a létrehozásukhoz szükséges tőke és munka beszámítására, hiszen ilyen költségek nem léptek fel. Ezeknek az ,,adottságoknak" a piac szempontjából nincsenek költségei, tehát áruk sincs. A társadalom szempontjából már van ára annak, ha a levegő, talaj, élőhely szennyezetté válik, ha elfogynak a természeti kincsek, vagy, ha szűkössé válnak a vízkészletek. A társadalom nevében fellépő állam már kalkulációt végez a vállalkozások által ,,adottságként" felhasznált erőforrásokra, és árat rendel hozzájuk. Ezek nem piaci, hanem társadalmi árak: az adott természeti erőforrás társadalmi megújítása, illetve megvédése az ár legfontosabb költségtényezője.

  A piaci vállalkozások az emberi erőforrásokat is ,,adottságként" kezelik, ezek árát pénzben mérik, annak ellenére, hogy előállításukhoz nem járultak hozzá. Egy gazdaság munkaerejének minőségét a keresetek szintje fejezi ki, ezt a piac állítja be, de a munkaerő minőségét meghatározó beruházásokat a piac már nem vállalja magára. A gyermekvállalás, a nevelés, az értékminták átadása, a szorgalom, erkölcs és megbízhatóság, a tudás és szakértelem nem piaci vállalkozások keretei között alakul ki, hanem döntő mértékben családi keretek között. A család működése nem a profit elven, nem piaci alapelveken nyugszik, hanem a szeretet és összetartozás érzésein. A piac tehát olyan erőforrásokat is használ, amelyeknél nem merülnek fel költségek, de pénzben méri értéküket. Ha a tőke és a munka jövedelemből való részesedését kell beállítani, akkor a piaci vállalkozás érdeke az lesz, hogy azt a tényezőt jutalmazza, amelyik neki pénzbe került. A tőke költsége teljes mértékben a vállalkozás költsége, de a munka teljes költsége közül csak a munkabér. A családok, közösségek és az állam költségeit a vállalkozás már igyekszik nem beszámítani. Ezeknek a költségeknek a fedezésére a vállalkozások adót fizetnek, de ez csak a költségek kisebb részét fedezi, például a családok nem piacelvű működését egyáltalában nem téríti meg. Ha az állam nem szorítja rá a vállalkozásokat a teljes humán költség megfizetésére a munkabérben, akkor a piaci vállalkozás oldalán luxusprofit, a társadalmi közösségek oldalán hiány keletkezik.

  A neoliberalizmus elvein nyugvó kormányzás nem ismeri el ezeket a költségeket, elfogadja a piaci vállalkozások luxusprofitját, ezzel a közösségeknél és családoknál hiányokat halmoz fel. Ennek következménye a magyar társadalom közös intézményei elleni azon támadás, amely minden neoliberális politika azonnal felismerhető jellemzője.

  Negyedik alapelv:

  A magántulajdon mindenhol jobb, mint a közösségi tulajdon.

  A gazdasági döntéseket közvetlenül vagy közvetve a tulajdonosok hozzák, ezért ha egy gazdaság hatékonyan kíván működni - verseny esetén automatikusan erre kényszerül -, akkor minden erőforrás és árutermelés felett magántulajdonosoknak kell rendelkezniük. Az állam, az önkormányzat vagy a többi közösség azért nem lehetnek tulajdonosok, mert nem képesek jó döntésekre. Erre azért nem képesek, mert nem profit elven működnek.

  Negyedik tévedés:

  Az erőforrások jelentős része, ráadásul a legfontosabb része olyan közösségek keretei között jön létre, amelyek nem profit elven működnek. Ha itt a profit elvet követnék, akkor a piacgazdaság legfontosabb erőforrása, a munkára és együttműködésre képes, képzett és motivált munkaerő nem állna rendelkezésre. A képzett és motivált munkaerő a modern piacgazdaság szűk keresztmetszete, ezért egyre fontosabb a közösségek működése. Ezen alapul a társadalmi köztulajdon egyre nagyobb súlya a fejlett piacgazdaságokban. Az amerikai nyugdíjpénztárak és nyugdíjbiztosítók ma az amerikai gazdaság legnagyobb tulajdonosai, ezek nem magántulajdonban, hanem közösségi tulajdonban állnak. Az oktatás és egészségügy intézményrendszerének legnagyobb része köztulajdonban van az Európai Unió fejlett országaiban. Ez nem véletlen, hanem annak felismerése, hogy a köztulajdonra épülő közösségi intézmény nem kényszerül olyan működésre, ami a profit elven alapszik.

  A profit elven alapuló működés a rövid távú, kizárólag pénzben kifejezhető haszonra irányul, a nem profit elvű, hanem közösségi érdeket kifejező működés a hosszú távú társadalmi hasznot célozza.

  A piaci vállalkozások azért kísérlik megszerezni ezeket a közösségi intézményeket, mert a társadalom egyre több pénzt bocsát ezek rendelkezésére, de ezt éppen azért teszi, mert nem profit elven, hanem a társadalmi haszon hosszú távú elvén alapszik működésük. A piaci vállalkozások nem azért akarják megszerezni a társadalmi közintézményeket, mert azokat jobban tudják működtetni, hanem azért, mert rosszabbul, tehát több pénzt tud belőlük kivenni.

  Ötödik alapelv:

  A piaci versenyben mindig a jobb győz.

  A neoliberális politika a versenyen alapul. A profit elven alapuló gazdasági szereplők versenyben állnak egymással, a verseny során mindenki legjobb tudása szerint a legjobb döntéseket hozza meg, és végül az győz, aki a jobb döntéseket hozta, tehát, aki a legjobb volt. Verseny és piac összetartoznak, ha piac van, akkor verseny is van, tehát a piac mindig a legjobbat jutalmazza. Ebből következik, ha egy vállalkozás sikeres, akkor az csak a piaci versenyben elért eredményes működése alapján lehetett sikeres, így mindenki megérdemli gazdagságát, aki gazdag, és mindenki megérdemli szegénységét, aki szegény. Ettől csak akkor van eltérés, ha egy külső tényező beavatkozik a piac önszabályozó működésébe. Ilyen beavatkozásra csak az állam kezében vannak eszközök, tehát meg kell akadályozni, hogy az állam megerősödjön, illetve el kell venni az államtól azokat az eszközöket, amelyekkel piaci beavatkozásra képes.

  Ötödik tévedés:

  A neoliberális felfogás automatikusan adottnak veszi a versenyt, és azt is feltételezi, hogy a verseny mindig tökéletesen működik. Ha így lenne, akkor igaz lenne a tétel, de ez hamis feltételezés. A piaci vállalkozás profit elven nyugvó működése azt jelenti, hogy érdeke a korlátlan bővülés, tehát a korlátlan terjeszkedés. A működés alapelve a mohóság és a hódítás, tehát a korlátlan piacszerzés. Ebből ered, hogy kivétel nélkül minden piaci vállalkozás ellensége a versenynek, mert adott piacon teljes befolyás megszerzésére törekszik. Minden piaci vállalkozás születésétől fogva monopólium szeretne lenni, és ennek érdekében minden lehetséges eszközt megragad. A monopólium, és egy piac egyedüli vagy megállapodás alapján felosztott birtoklása azonban ellentétes a piac versenyre épülő működésével.

  A piacon erős és gyenge szereplők versenyeznek, az erősek jobb helyzetben vannak a monopol szerep megszerzésére, mint a gyengébbek. A piaci működés során mindig létrejönnek ilyen piacot irányító, és a versenyt korlátozó, vagy egyenesen kizáró helyzetek, mert az erős piaci szereplők rendre legyőzik a gyengébbeket. Egyetlen gazdasági szereplőnek van ereje arra, hogy meggátolja az ilyen versenyt korlátozó és kizáró helyzetek kialakulását, és ez az állam, a kormányzat. Azonban, ha egy kormány nem védi a piaci versenyt, akkor ott automatikusan monopol helyzetek jönnek létre. Nem a verseny a piac természetes állapota, hanem a verseny hiánya, mert minden piaci szereplő a verseny kizárására törekszik. A legnagyobb és legbiztosabb profitot nem a hatékony vállalati működéssel lehet elérni, hanem a verseny és a versenytársak kizárásával.

  A versenyben tehát csak akkor győz a jobb, ha valóban van verseny, ha ezt sikerül korlátozni vagy kizárni, akkor nem a jobb, hanem az erősebb győz. Ez azonban sem a piacnak, sem az államnak nem jó, és egyaránt rossz a gazdaságnak és a társadalomnak.

  Hatodik alapelv:

  Az infláció és a munkanélküliség között fordított összefüggés áll fenn.

  A neoliberális közgazdasági felfogás szerint a munkanélküliség csökkenése esetén a fogyasztói árak emelkedése gyorsul, mert a több munkahely miatt megnő a kereslet, és ez megbontja a kereslet-kínálat egyensúlyát. Ezért, ha a korábbinál gyorsabban nőnek az árak, akkor szűkíteni kell a pénzkínálatot, ezzel hűteni kell a gazdaságot, mert ez növeli a munkanélküliséget, és így helyreáll az egyensúly. Hasonló a helyzet akkor, amikor a korábbihoz képest magasabb a bérek és keresetek emelkedése egy gazdaságban, mert ez növeli a keresletet, így inflációs nyomást hoz, ennek következtében gyorsítja az árak emelkedését. Ennek az elvnek finomított változata, hogy egy gazdaságban a bérek nem nőhetnek gyorsabban, mint az adott időszakban a termelékenység növekedése.

  Hatodik tévedés:

  A fejlett piacgazdaságokban az elmúlt évtizedben sorra dőltek meg a neoliberális közgazdasági felfogás tételei: ez a tétel is elbukott. Az infláció nem nőtt, amikor nőtt a foglalkoztatás, csökkent a munkanélküliség vagy emelkedtek bérek, mert az importverseny letörte az árakat. Nőtt ellenben az infláció akkor, amikor nőtt a munkanélküliség, csökkent a foglalkoztatás, és akkor is, amikor csökkentek a reálkeresetek. Egy sor fejlett piacgazdaságban a gazdasági visszaesés egyszerre hozott magasabb árakat és magasabb munkanélküliséget.

  A finomított tétel sem állja meg a helyét, mert a keresetek emelkedésének sem szükséges adott évben a termelékenység növekedésével lépést tartani. Ennek oka az, hogy nem csupán az éves növekedési ütemeket, de az induló szinteket is figyelembe kell venni. Magyarországon például az egy főre eső GDP terén az uniós átlag 60 százaléka körül vagyunk, de az egy főre eső reálkeresetben csak 40 százalékon: ez egy pozitív termelékenységi tartalékra utal, tehát a reálkeresetek emelkedése még sokáig jogosan haladná meg a termelékenységi szint növekedését.

  A kormány azonban egy hibás neoliberális tétel alapján mindent megtesz a reálkeresetek csökkentésére, ahelyett, hogy az életszínvonal emeléséért tenne meg mindent.

  Hetedik alapelv:

  Az egészségügyet, oktatást és a kultúrát is piaci elvre kell helyezni. A neoliberális felfogás szerint áru és áru között nincs különbség a piac szempontjából. Ami csere keretében egyik szereplőtől a másikhoz kerül, az nem önellátás, hanem piaci kereskedelmi ügylet. Ez az egészségügyre, oktatásra és a kultúrára egyaránt igaz. Ha nem önmagát gyógyítja, oktatja vagy szórakoztatja valaki, és külső költségek lépnek fel, akkor ennek a piaci kereskedelem és verseny alapján kell történni. A verseny ezeknek a szolgáltatásoknak az esetében is a kereslet-kínálat törvényén keresztül eléri a költségekkel való hatékony gazdálkodást, még abban az esetben is, ha a profit elv nem, vagy csak részlegesen működik. Ebből kiindulva ezeket a társadalmi szolgáltatásokat piacosítani kell.

  Hetedik tévedés:

  Az egészségügy, az oktatás és a kultúra más minőségű áru, mint a fogkefe vagy a szappan. Nem minden áru egyforma, tehát nem szabad minden áru előállítását célzó tevékenységet piacosítani. Vannak olyan közszolgáltatások, amelyeknél nem a fogyasztó választ és dönt, hanem az eladó: ilyen az egészségügy, az oktatás és a kultúra. Az orvos dönt egy egészségügyi szolgáltatás szükségességéről, és nem a beteg, annak ellenére, hogy a beteg fordul orvoshoz, és a beteg dönt arról, hogy az orvos által szükségesnek tartott beavatkozást igénybe veszi-e vagy sem. Ez nem fordul elő a többi valóban piaci áru esetében, ott a fogyasztó dönt arról, hogy mire van szüksége, és arról is, hogy vásárol-e vagy sem. Ha ez a két döntés elválik egymástól - az igényre és a vásárlásra vonatkozó döntés -, akkor már nincs szó piaci döntésről, mert a kereslet és a kínálat, az eladó és a vásárló szerepei keverednek egymással. Az orvos nem a profit elv alapján hozza meg a döntését, és a beteg sem nyereséget kíván elérni, tehát a kiindulópontban sem lehet piaci működést feltételezni. Az oktatás és a kultúra jelentős részére is hasonló összefüggések állnak fenn.

  A kormány piacosítani kívánja ezeket a közszolgáltatásokat, ezzel a profit elvre, a versenyre és a kereslet-kínálat törvényére kívánja bízni ezeknek a közjavaknak az elosztását. Az egészség, a képzettség és a kulturális szint azonban olyan közjavak, amelyek elosztásában vétek a piaci elveket követni, mert sem előállításuk, sem elfogyasztásuk nem követi a piaci logikát.

  Nyolcadik alapelv:

  A fejlődésbeli különbségeket a politikának nem kell figyelembe vennie.

  A neoliberális nézetrendszer minden helyzetre egyetlen megoldást talál jónak: a piacot, a profit elven való működést. A fejletlen és fejlett gazdaságra, a kezdő kisvállalkozóra és a globális cégre, a családra és az üzleti vállalkozásra, az egészségügyre és a bankszektorra azonos politikát javasol. Ennek lényege, hogy az állam tartsa magát távol a gazdaságtól, és azt bízza a piac működésére. Az állam annak ellenére ne avatkozzon be a gazdaságba, hogy a gazdasági szereplők különböző fejlettségi szinten állnak. Ne védje a gyengébbet az erősebbel szemben, és ne támogassa a kicsit a naggyal szemben, mert a piaci verseny majd a legjobbat hozza ki győztesnek. A neoliberális felfogás nem ismeri el jogosnak és helyesnek azt az állami beavatkozást sem, amelyet a fejletlenebb piacgazdaságok kormányai végeznek a hazai gazdasági szereplők megerősítésére.

  Nyolcadik tévedés:

  A mai fejlett piacgazdaságok úgy alakultak ki, hogy a korabeli államok jelentős segítséget nyújtottak a piaci vállalkozások megerősödéséhez. Ez történt az angolszász országokban és a fejlett európai piacgazdaságok esetében. Történelmileg és erkölcsileg helytelen a fenti álláspont, mert nem ismeri el az időbeli és fejlettségbeli különbségeket. Kettős mércével mér, mert elfelejti, hogyan lett gazdag, de felrója másoknak azokat az állami támogatási politikákat, amelyeket ma már nem alkalmaz, mert nincs már rá szüksége.

  A magyar kormány is ezt a neoliberális alapelvet követi, amikor nem tartja jogosnak a hazai tulajdonú kisvállalkozások feltőkésítési igényét, vagy akkor, amikor nem tartja szükségesnek a közbeszerzéseknél a kisebb hazai tulajdonú cégek pozitív megkülönböztetését. Ezzel szemben az Európai Unió éppen azért ad vissza nem térítendő pénzügyi támogatást fejletlenebb tagjainak, hogy gyorsítsa felzárkózásukat.

  Kilencedik alapelv:

  A tőke az olcsó munkaerőt keresi.

  A neoliberális felfogás szerint a tőke megy a munkához, és a tőkebefektetések egyik országból döntően azért mennek másik országba, mert ott alacsonyabbak a költségek, közöttük is elsősorban a bérköltségek. Ebből kiindulva minél hosszabb ideig fenn kell tartani egy fejlődő vagy felzárkózó ország alacsony bérszintjét, mert ezzel lehet a legtöbb külföldi tőkebefektetésre szert tenni.

  Kilencedik tévedés:

  A tőke valóban a piacok és erőforrások felé áramlik, de döntően nem az olcsó bérköltségű munkaerőt keresi, hanem a magas termelékenységgel dolgozó, képzett és ezért magas bérű munkaerőt. A globális tőkeáramlás háromnegyed része a legfejlettebb országok között kerül befektetésre, alapvetően a fejlett humán és fizikai infrastruktúra vonzza, az erős kereslet, tehát a minőségi tényezők. A tőke az utóbbi két évtizedben zömében már a magas bérű munkaerőt keresi, mert az a jó munkaerő, illetve az ilyen piac kereslete bővül gyorsan, és ad átlagon felüli megtérülést. Hibás tehát minden olyan kormányzati politika, amely az alacsony magyar bérszint fenntartásával kíván több külföldi tőkét vonzani. A gyorsan emelkedő életszínvonal és a gyorsan bővülő belső piac kedvez a tőkevonzásnak, természetesen csak akkor, ha ez nem adósságnövekedésből, hanem valódi teljesítménytöbbletből ered.

  Tizedik alapelv:

  Minél nyitottabb egy gazdaság, annál jobb.

  Egy gazdaság nyitottságát az jelzi, hogy gazdasági teljesítményéből mennyi megy külső és mennyi a belső piacra. A neoliberális nézetrendszer szerint a gazdasági nyitottság önmagában érték, minél nyitottabb egy gazdaság, annál fejlettebb. Nagy országoknál természetesen nem lehet azonos a nyitottság, mint a kisebbeknél, de hasonló nagyságnál a nyitottabb a jobb.

  Tizedik tévedés:

  Egy ország külkereskedelmének gazdasági teljesítményhez mért nagysága nem jelzi a fejlettség magas vagy alacsony szintjét. Magas lehet a nyitottság egy fejletlen ország esetében, és kicsi lehet az export aránya fejlett piacgazdaságnál. A gazdaság nyitottságát két tényező határozza meg: a belső piac fejlettsége és az export nagysága. Magyarország az egyik legnyitottabb EUgazdaság, de ez nem azért van így, mert versenytársaihoz képest nagy az export, hanem azért, mert kicsi a belső piac. A nyitottság nálunk nem a fejlettség, hanem a félig fejlettség jele. Jellemző ennek a neoliberális tételnek az érvénytelenségére, hogy az új EU-tagállamok közül Szlovénia a legzártabb, a legkevésbé nyitott gazdaság, mégis egyedül Szlovénia volt képes csatlakozni az eurózónához. Szlovéniában a legmagasabb az életszínvonal, ott a legnagyobb az egy főre eső gazdasági teljesítmény, tehát ott a legerősebb a belső piac."”
 • 18. valoperes_zugugyved 2009. november 30. 21:04
  „szdsz frakcio is megszunt.ideje volt. a gusztustalankopasz majd ritkabban rikácsol. :D”
 • 17. bespin 2009. november 30. 20:48
  „13. Az általad favorizált "csapatnak" miért nem mondtad el ezeket a nagyívű okosságaidat 2002-ben és 2006-ban? Nem állnánk nyakig a sz@rban, nem az ún. gazdasági világválságra kellett volna kenni a balhét , hanem cselekedni, tenni kell, amikor ott az idő.”
 • 16. hazám 2009. november 30. 20:45
  „Az új kormánynak nem lesz több pénze, csak, ha elszámoltatja az egész bandát! Zárolja az összes bankszámlájukat külföldön is. Mindjárt meglesz a hiányzó pénz!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 éves fiú a H1N1 újabb magyarországi áldozatai között

Az édesanya szerint fia halálának nem volt köze az vírushoz. A karcagi kórházban hunyt el. Tovább olvasom