Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Elfogadták a jövő évi adótörvényeket

Részben eltörlik a haláladóként emlegetett örökösödési illetéket, és 15 százalékos adót vetnek ki jövőre a képviselők költségtérítése után. A zárószavazáson két fideszes és egy KDNP-s képviselő is az "igen" gombot nyomta meg. Végleges, hogy jövőre megnyírbálják a 13. havi nyugdíjat.
Megszavazta az Országgyűlés hétfő este a jövő évi adótörvényeket. Részben eltörlik a haláladóként emlegetett örökösödési illetéket, és 15 százalékos adót vetnek ki jövőre a képviselők költségtérítése után. A zárószavazáson két fideszes és egy KDNP-s képviselő is az "igen" gombot nyomta meg. A szabad demokraták, ahogy ígérték, egységesen nemmel voksoltak, az MDF-frakció viszont nem volt egységes ezen a zárószavazáson.

A jövőben 20 millió forintig egyenes ági leszármazott esetén megszüntetik az örökösödési illetéket és a módosítás vonatkozik a még el nem bírált esetekre is. A módosítás értelmében nem csak ingatlanokra, hanem állampapírokra is érvényes lesz az adómentesség 20 millió forintig.

2009-től 15 százalékos adó terheli a parlamenti képviselők költségtérítését, a szállásköltségek kivételével.

Jövőre kedvezményt kaphat az, aki hazahozza az úgynevezett offshore vagyonát külföldről. Az adott összeg 75 százalékával lehet csökkenteni az osztalékadó-alapot, ha a hazahozott pénz felét állampapírba teszi az ügyfél.

A cégautók adója a módosítás szerint vagyoni típusú adó lesz - 1600 köbcentiméter hengertérfogat alatt 7 ezer, afelett 15 ezer forintot kell megfizetni havonta. A megkülönböztető jelzést használó, karitatív célra, háziorvosi ellátáshoz vagy halott szállításhoz használt személygépkocsik után viszont nem kell leróni ezt a terhet.

A zárószavazáson 198 képviselő nyomta meg az "igen" és 181 a "nem" gombot, tartózkodás nem volt.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője hétfő délután azt mondta újságíróknak azt mondta: egységesen megszavazzák a jövő évi adótörvényeket, mert abban szerepel az MDF által régóta szorgalmazott részleges eltörlése a haláladónak, illetve a képviselői költségtérítés megadóztatása is. Az MDF végül csak részben tett így: Csáky András, Hock Zoltán és Katona Kálmán nemmel szavazott, a többi MDF-es viszont igennel, köztük Lengyel Zoltán egykori fideszes politikus is.

Kóka János szabad demokrata frakcióvezető előzetesen azt nyilatkozta, hogy a liberálisok egységesen nemmel szavaznak a 2009-es adótörvényekre, mert a csomag nem segíti a vállalkozásokat és a növekedést, valamint egy olyan intézkedést sem tartalmaz, ami jobb helyzetbe hozná az országot. Az SZDSZ-nél végül egységesen nemmel szavaztak.

A zárószavazáson a Fideszből Horváth János és Hörcsik Richárd, valamint a KDNP-ből Molnár Béla is az "igen" gombot nyomta meg. Szintén támogatta a jövő évi adótörvényeket a független Császár Antal, valamint Gyenesei István önkormányzati miniszter, szintén független parlamenti képviselő.

Nemmel szavazott ezenkívül három független képviselő: Almássy Kornél, Tóth András és Vas János.

Végleges, hogy jövőre megnyírbálják a 13. havi nyugdíjat

208 igen,168 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta hétfőn az Országgyűlés a 2009-es költségvetést megalapozó egyes törvények módosítását, ezzel biztossá vált, hogy jövőre korlátozzák a 13. havi nyugdíjat, valamint a családi pótlék is csak szeptembertől emelkedik az inflációt követő mértékben.

A képviselők 166 igen, 209 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elutasították azt a Fidesz-KDNP-s közös módosító indítványt, amely változatlanul hagyta volna a 13. havi nyugdíjat. A hétfői szavazás értelmében jövőre csak azok kapnak 13. havi illetményt, akik betöltötték a 62. életévüket, és legfeljebb évi 80 ezer forint lesz a 13. havi nyugdíj összege.

Szintén az elfogadott költségvetést megalapozó törvényekben szerepel a családi pótlék emelésének módosítása: eszerint jövőre csak szeptembertől emelkedik a családi pótlék és csak az inflációnak megfelelő mértékben.

Vizsgálóbizottságot állítanak fel a lehallgatási ügyben

Önálló parlamenti bizottság vizsgálja majd az "árnyék-titkosszolgálati botrány" körülményeit és az ügy kezelésének ellentmondásait, problémáit - így döntött hétfőn a parlament. A testület felállítását a szabad demokrata Gulyás József kezdeményezte. A vizsgálóbizottságnak 12 tagja lesz, és saját maga határozza majd meg eljárási rendjét, valamint vizsgálati módszereit.

A testület megpróbálna választ találni például arra, pontosan mire irányult az UD Zrt. tevékenysége, mekkora hálózatot épített ki, milyen eszközökkel, mire használta azt. Kérdés az is, hogyan jutott Dávid Ibolya a hangfelvételhez vagy, hogy történt-e megelőző intézkedés a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, illetve más szerveknél megelőző intézkedés azért, hogy bizalmas adatok ne kerüljenek nyilvánosságra az ügyben.

A Btk.-ban is megjelenik a bejegyzett élettársi kapcsolat és az ide kapcsolódó bigámia büntetése

Bűncselekményt követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik azt, aki úgy köt majd bejegyzett élettársi kapcsolatot, hogy közben még házas. Ugyanilyen büntetést rendel el a következő évtől a törvény akkor is, ha valaki bejegyzett élettársi kapcsolatban él, és eközben valaki mással köt ugyanilyen kapcsolatot vagy házasságot - egyebek mellett ezt tartalmazza a büntető törvénykönyv hétfőn megszavazott módosítása.

Olvasóink írták

 • 17. KolompárRómeó 2008. december 03. 07:09
  „16. hozzászólás ginevra 2008.12.02. 17:56:

  En is napi 12-14 orakat dolgozom, a fomegrendelo mellett 2-3 maszekot csinalok. Most mar vallalkozokent. Persze, hogy jobban jarok, kulonben nem valasztottam volna. De vallalkozo es vallalkozo kozott is van kulonbseg.”
 • 16. ginevra 2008. december 02. 17:56
  „KolompárRómeó 2008.12.02. 07:04 Nem voltam, de attól a gyomrom fordul fel a sok magát sajnáltató ügyeskedőtől akinek fogalma nincs mit jelent lehúzni 12-14 órát és én még nem panaszkodhatom a munkámra mint közgazdász. Sajnos látom a számlagyűjtögető mindent leíró csak adózni ne kelljen réteget.

  Horton 2008.12.02. 09:43 8 éve nem voltam táppénzen! Sajnos az elmúlt 20 év a szabályok kijátszásáról a kiskapukról szól, elnézést kérek attól az 5 %-tól aki tisztességesen vállalkozik.

  bespin 2008.12.02. 08:24 Az hogy én honnan és miért járok dolgozni az legyen az én dolgom és problémám, a példa arra utalt volna, hogy másnak is vannak költségei a munkájához kapcsolódóan és mégse érdekel senkit, hogy az adózott jövedelméből fizeti.”
 • 15. Horton 2008. december 02. 09:43
  „10. és 11. !

  Foggalmatok sincs a vállalkozói életről, de ki lehet próbálni......
  Nem a "fukszos" vállalkozókkal kell összehasonlítani azokat, akik fagyban, esőben, hóban, hőségben, 20 méter magasban stb. güriznek, nincs fizetett szabadság, táppénz, meg minden lófasz, ami egy " alkalmazottnak jár.....
  Gondolkozzatok, ha van mivel, mielőtt ítélkeztek......
  Én ismerem mind a két oldalt, úgyhogy szerintem ne szóljatok egy szót sem, és örüljetek, hogy luk van a s......”
 • 14. bespin 2008. december 02. 08:24
  „Kedves 10. és 11. fröcsögő ökör!
  Alkalmazottként dolgozom egy cégnél, bejelentve, minden jövedelem adózva és tb. befizetve.
  2005-ben az alkalmazotti szja-m közelebb volt a hatszázezerhez, mint az 500-hoz + csöngettem az egyéni vállalkozásom után is a tb.-t,adót. Mivel 13 éve egyéni vállalkozásom is van egyértelműen elszámolom a költségeimet, szerszám, tisztítószer, telephely kltsg., üzemanyag. Az autóm nem cégautó, hanem magán, de lehetőségem van törvényileg arra , hogy az APEH üza. norma plusz 9 ft/km költséget elszámoljak. Eddig stimmt????
  Mint privát ember kifizettem az autóm új árát,Áfáját,regadóját, satöbbijét, de nincs lehetőségem arra, hogy a kis vállalkozásomhoz cégautót vegyek, akkor hogy oldjam meg a mobilitást, ha nem a saját autómmal? Nem audi és nem tíz miska volt az ára.De ugyanolyan adótörvények vonatkoznak rám is , mint azokra akik tényleg a kibúvókat keresik a cégautó kérdésben.
  Nekem igen is fáj az évi több tízezer forint kifizetése a semmiért, hiszem a vállalkozásom után befizetett tb.-ből sem kapok VIP szobát,se két betegágyat, se jobb utat az országban a befizetett autókra kirótt adókból.
  Higgyétek el nagyon sokan vannak, akik igen is vállalkoznak azért is , ha csak a villanyszámlát fedezi a nettó bevétel.
  Egyébként mindenkinek seggig ér a keze és ki lehet próbálni, hogyan lehet ma Mo.-on vállalkozni!Ez a mondat Nevetőnek szólt.
  Ginevra: te pedig megérdemled ha ennyi eszed van, hogy 30 km-t autózol, hiszen van tömegközlekedés is. Ha tényleg az időbeosztásod ilyen akkor így jártál!

  ui.: ja és nem vagyok áfa körös mielőtt áfa csaló is lennék!
  Lehet anyázni!”
 • 13. KolompárRómeó 2008. december 02. 07:04
  „10. hozzászólás Nevető 2008.12.02. 00:07
  11. hozzászólás ginevra 2008.12.02. 05:58

  Voltatok ti valaha vallalkozok? Ha nem, akkor nem kene okoskodni. Gratulalok.”
 • 12. belabacsi 2008. december 02. 06:23
  „hát kire fogsz? szeteyre?lendvaira? hillerre?szekeresre??kokara?hornra?fodorra??horvath agicara??”
 • 11. ginevra 2008. december 02. 05:58
  „Teljesen egyetértek nevetővel!

  Aki nem bír vállalkozóként annyit kitermelni, hogy befizesse amit kiró az állam, akkor csukjon be és menjen robotolni, mint (sajnos) olyan kevesen ebben az országban. Én 30 km dolgozom a munkahelyemtől, saját kocsival járok a munkaidőbeosztásom miatt, hol kapok én erre bármilyen kedvezményt, hja 9 ft/km röhögnöm kell, kinek fogyaszt 900Ft/100 km az autója, és ha véletlen szervizelni kell, akkor így jártam, na erről ennyit. Ne sírjon az összes trükköző szája, végre viselhetné más is a közterheket nem csak a tisztességesen dolgozókat kellene nyomorgatni.”
 • 10. Nevető 2008. december 02. 00:07
  „Kedves Bespin és a drágalátos többiek, akik hozzá hasonlóan be kell csöngessék a kis , jobb esetben, 84 ezret.

  De sajnálom is azt a kis 84 lepedőt... Ugyanis, kezdjük ott a sztorit, Hogy van adott esetben anyuka, aki bír venni autócskát. Persze, hogy vállalkozó és cégtulajdonos. Vesz egy full extrás kis dudút. Majd jön a kis hadd ne nevezem meg, milyen kis csélcsap pi...a kislánykája, akinek tellik az 5.5 millás kis autócskájára is a cég nevére, saját használatra ilyen, olyan adóleírásokkal, nullázásokkal, meg a cég fizeti a család összes autócskáját... Kicsit, azért felrántja a bőrt, azon a bizonyoson, hogy mit le nem tud írni adónól, akinek cége van, majd sajnálkozik, hogy jajj istenem de rosszul is megy a cégnek. Így rohadt könnyű elvillogni abban a ganéhalomban, ami a cég nevén fut és nem kell érte egy árva buznyákot sem nagyon fizetni, mert kiügyeskedjük és a kkor még vigyorogva hozzá is van téve: Háát, ügyesen csináljuk... Azt a francokat! Mocskos adócsalásos frászkarikát! Azt! Meg a drága cégeknél a minimálbérre dolgozik az összes alkalmazott, a többi zsebből zsebbe, meg vesszük az adójóváíráshoz a tonnányi fiktív számlákat...

  NA, NE SAJNÁLKOZZUNK MÁR ANNYIRA, KEDVES VÁLLALKOZÓK!!!!! Ha meg nem megy annyira jól, hogy nincs meg az a 84 pénzecske, hát be kell csukni! Én, mint állampolgár, szimpla dolgozó, becselütesen fizetem az autóm összes csavarját az elsőtől az utolsóig és seholsem tudok egy millimétert sem leírni belőle! Én, ne háborogjak? Ne is rajtam akarjanak még több adót beszedni, mert tőlem, már hova? Van ott a vállalkozókon elég bőr! Van ott a merciken,bmw-ken, terepjárókon át elég jármű, amit én egész holtomig tartó munkámmal nem bírnék összekersni, összespórolni meg pláne! Ja és, ha ezekre az autókra van havi kb 55 ezertől induló törlesztőre cash, akkor nehogy ne legyn már 7 ezer még plusszba!!!!!!!!!!!!!!!!!! És tartozzanak ide a fullextrás 4-5-6-7 milliós autók is!

  Ugye-ugye! Ti a havi hét ezerért sírtok, hogy jajj istenem, hogy is fizessem ki a zsír új cégesautómat, amit leírogatok itt-ott az adóból, én meg lassan nem tudok enni adni a családnak! Kapjatok már észbe. miért is ríttok!!!!”
 • 9. trainman 2008. december 01. 23:56
  „Fegyverbe!Fegyverbe!”
 • 8. homer 2008. december 01. 23:26
  „Tisztelt belabacsi!
  Van szerencsém(?) többek között a Jobbik vezetőit is elég jól (személyesen is) ismerni, ezért sajnálattal azt kell mondanom, hogy nem fogok rájuk szavani!”
 • 7. belabacsi 2008. december 01. 22:14
  „szegedifiu,ugy lesz!”
 • 6. belabacsi 2008. december 01. 22:14
  „homer nyiljon mar fel a szemed:csak egy ut van: a jobbik ! en akkor fordultam el tölük amikor ov nyilatkozott a hirtvnek,emigyen: "én ha hatalomra kerülök akkor azt szeretném ha az ellenzék erös lenne!" ez nonszensz én azt szeretném ha ezek egyáltalán nem jutnának be a parlamentbe! ov,én se szavazok rád többet./igaz rég volt/”
 • 5. bespin 2008. december 01. 21:30
  „szegedifiú!
  A többi szavahihető és igazmondó???

  Bocs a szavaimért , de nagyon ki vagyok akadva.
  Rohadt gané banda mind egy szálig!Vazzeg, csöngessek be évi 84 ezer forintot még pluszban, mert 198 köcsög igennel szavazott. Kifizettem a kiba...tt autóm, ebből 386 ezer ft volt regadó,vagyonszerzési illeték, +Áfa, benzin önköltsége kb. 110 ft, zöldkártya, forgalmi,törzskönyv, önkormányzatnak is kell gépjármű adó stb.
  Mi a nagy büdös lóf@szt kapok ebből vissza?????????? Szét kell zavarni ezt a bandát most már tényleg.......”
 • 4. szegedifiú 2008. december 01. 21:10
  „Ibolyka is balra hajolt. Annyira nem volt gerinces, hogy ő is szavazzon, csak kiadta az utasítást! Remélem 2010-ben az MDF is eltűnik a parlamentből - a hazudozó, szavahitetlen SZDSZ-szel együtt!”
 • 3. Mathiasking 2008. december 01. 20:11
  „nem zárják ki, de büntetést fizetnek annyi bizonyos. Egyébként a szocik kilóra vették a szavazatokat most is.”
 • 2. homer 2008. december 01. 20:05
  „Ha ezt a három embert nem zárják ki a fideszből és a kdnpből 3 napon belül soha többé nem szavazok rájuk..”
 • 1. bespin 2008. december 01. 20:05
  „Az örökösödési illeték eltörlését üdvözlöm, de a cégautóadóért a hónalj mankós, bárcabitorló, kapca rongyba tekert lábú, rohadt gané, szemétláda .............
  ...........tovább is van mondjam még?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világszenzáció: középkori freskót tártak fel magyar régészek

Major Balázs régész, történész, arabista vezetésével a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió (SHAM)… Tovább olvasom