Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Elfogadták a közös európai energiapolitika programját

Az Európai Parlament el fogja utasítani az Unió 2007 és 2013 közötti keretköltségvetését, ha a tagállamok nem hajlandók emelni annak összegét - jelentette ki Josep Borrell, a testület elnöke a brüsszeli uniós csúcsértekezleten.
A keretköltségvetést heves viták után tavaly decemberben fogadták el a tagállamok állam- és kormányfői, de ahhoz, hogy életbe léphessen, szükség van az Európai Parlament jóváhagyására is.

Az Európai Parlament a decemberi megállapodásban szereplő több mint 860 milliárd eurót 12 milliárd euróval szeretné bővíteni, a tagállamok azonban csak másfél-kétmilliárdos növelést hagynának jóvá.

Az Európai Unió csúcsértekezletén csütörtökön este az állam- és kormányfők elfogadták a bizottság programját a közös energiapolitika kidolgozására.

Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso és a soros uniós elnök, Schüssel osztrák kancellár a közös sajtóértekezleten úgy értékelte, hogy végre megvan a politikai akarat a közösségi cselekvési programra egy olyan létfontosságú területen, mint az energia. Persze, egyelőre csak elvi egyetértésről van szó, a részletek kidolgozása még hátravan, és a tagállamok szempontjai eltérőek.

Ausztria vagy Svédország például hallani sem akar atomenergiáról, miközben az a francia vagy a belga energiapolitika alapja. A közép-európai országok szeretnék csökkenteni függőségüket az orosz gáztól, miközben a Moszkvával különleges kapcsolatokat ápoló berlini kormány inkább az orosz szállításokra alapozná a német gázellátást.

A csúcs másik fő témája az Unió világszínvonalú versenyképessége, vagy inkább versenyképtelensége. Érvényesíteni kellene a 460 milliós belső piac előnyeit, lehetővé tenni a nemzetközi vállalategyesüléseket - hangoztatják az elvi nyilatkozatok. A valóságban azonban inkább a nemzeti monopóliumok védelme érvényesül, megmentjük a nemzeti óriásvállalatot, amely világviszonylatban törpe.

Az elvek és a gyakorlat ellentmondását jól illusztrálja a csúcs egyik anekdotikus eleme: amikor az Európai Vállalkozói Szövetség francia elnöke közölte, hogy beszédét az üzleti világ nyelvén, vagyis angolul mondja el, Chirac francia államfő sértve érezve nemzeti önérzetét, elhagyta az üléstermet. Hát itt tartunk 2006-ban, amikor az Unió elvben közös célokat deklarál, de a gyakorlatban a nemzeti érdekek, vagy inkább az érzelmek érvényesülnek.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mint a borsó meg a héja

Ugyanannak a pulóvernek a női és a férfi változatát vették egymásnak, egymástól függetlenül, meglepetésképp. Ugyanúgy esznek, azaz csak addig tartják a kést a jobb, a villát a bal kezükben, míg összevágják a húst, aztán megcserélik azokat. Feldmann Genovéva és Flohe Róbert több hasonlóságukat jelző dolgot is fel tudna sorolni. Úgy összeillenek, mint a borsó meg a héja. Tovább olvasom