Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Elfogadták a munka törvénykönyve tervezetét

A kormány szerdán elfogadta az új Munka törvénykönyve (Mt.) tervezetét, amely egyértelműen javítja a versenyképességet, és helyzetbe hozza a kis- és közepes vállalkozásokat - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő.
Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón úgy fogalmazott: a kormány által elfogadott tervezet "99 százalékban" megfelel annak a verziónak, amely az elmúlt hetek egyeztetései során kialakult.

A maradék egy százalékról azt mondta: a kollektív "lábban", vagyis a szakszervezeteket érintő szabályozásban vannak még véleménykülönbségek, de itt is van még lehetőség további javaslatokat, véleményeket megfogalmazni.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a törvénykönyvben szerepel a védett kor intézménye, marad a 20 nap alapszabadság és a plusz 10 nap pótszabadság, a munkavállalók ráadásul az eddigi öt helyett hét nappal rendelkezhetnek szabadon. A munkavállaló kérésére legalább 14 napot egybefüggően kell kiadni - fűzte hozzá Czomba Sándor.

A védett korral kapcsolatban kifejtette: a jelenlegi, Európai Unióban jellemző szabályozás szerint a nyugdíjkorhatár előtt öt évvel csak különösen indokolt esetben lehet valakit elbocsátani, azonban a bírói gyakorlat mutatja, hogy például egy csoportos létszámleépítés is ilyen indokolt esetnek számít, vagyis a jelenleg hatályos védettség meglehetősen esetleges.

Az új magyar szabályozás szerint ugyanakkor erősebb lesz a védettség, csak lényeges kötelezettségszegés, illetve szándékos vagy súlyos gondtalanság esetén lehet elbocsátani a védett munkavállalót.

Hozzáfűzte: azt is próbálják kezelni, hogy ezzel kapcsolatban ne legyenek visszaélések, például valakit ne 6 évvel a nyugdíjkorhatár előtt bocsássanak el, vagy a kisgyermekes szülőt is felvegyék.

Az államtitkár a túlmunkáról elmondta: az eddigi szabályozással szemben 200 helyett 250 óra túlmunkát lehet kikötni munkaszerződésben, 300 órát pedig a kollektív szerződésben, erről munkaadói és munkavállalói konszenzus született.

Hangsúlyozta, hogy az új Munka törvénykönyvének nem célja a munkavállalók jövedelmének csökkentése. A műszakpótlékokról elmondta: az éjszakai műszakpótlék nem változik, vita a délutániról volt. Utóbbinál három lehetősége van a munkáltatónak: átalányban fizetik ki, vagy az alapbérbe építik be, vagy egységesen 30 százalék a műszakpótlék (este 6 órától másnap reggel 6-ig, vagyis nem választják szét a délutáni és az éjszakai pótlékot).

Az átalánnyal kapcsolatban azt mondta: ha műszakba vesznek fel egy munkavállalót, akkor szerződésben rögzíthetik, hogy műszakpótlékkal veszik fel, vagy átalányban állapítják meg az adott összeget, és akkor nem kell a műszakpótlékkal foglalkozni.

Czomba Sándor beszélt arról is, hogy kollektív szerződés kötésére a szakszervezetek jogosultak, egy munkáltatónál pedig egy kollektív szerződés köthető, ezenkívül szűkül azoknak a szakszervezeti tisztségviselőknek a köre, akik védettséget élveznek.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az új tervezetben egyértelművé teszik, hogy a magánélet nem ellenőrizhető, a munkáltatónak arra sincs lehetősége, hogy terhességi tesztet végeztessen munkavállalójával.

Czomba Sándor szerint az új Munka törvénykönyve segít abban, hogy 2020-ra egymillióval többen dolgozzanak Magyarországon. Egy új kódex megalkotására többek között azért van szükség, mert a mostani szabályozás nem segített abban, hogy a foglalkoztatottak száma "kitörjön" a 3.700.000 és 4 millió közötti szintről.

Emlékeztetett arra, hogy az utóbb időben számos egyeztetés volt a törvénykönyvről, és a több mint 300 javaslat jelentős részét be is építették a tervezetbe.

Olvasóink írták

 • 14. Nagyapo 2011. október 21. 19:21
  „Udvozlet mindenkinek a kanaanban!
  Egy olyan orszagban elek amit Mo.-on rabszolgatarto tarsadalomnak hivnak,es itt is valsag van! A szomszedom otthagyta a munkahelyet egy nagy aruhazlancnal, miutan ketsegbeesett es kerdezte tolem mit csinaljon,en mondtam neki inditson takarito vallalkozast,de elotte nezzen korul erdemes-e es hogyan fog mukodni.Azt mondja sinen van a dolog,ugy tunik menni fog.Most kapaszkodjatok meg:Most kezdte a vallalkozast 2011 oktobereben,es eloszor 2013 tavaszan kell neki adot fizetni,addig nem!! a kovetkezo:En egy beruhazasi cegnek dolgozom es a kotelezo 39 ora utan a tuloradij+50%,ejszakai muszakban es Vasarnap 100%! Jobb itt rabszolganak lenni mint Mo.-on szabad Magyarnak,mert ahol akenyer ott a Haza! Mi a velemenyetek?”
 • 13. töpike 2011. október 21. 19:16
  „5.JABBA Természetesen a tíz évre gondoltam.”
 • 12. töpike 2011. október 21. 19:10
  „5.JABBA. Emlékeztetnélek,hogy a választási kampányban , csak egymillió munkahelyről beszéltek, tíz szóba se került.”
 • 11. Larsson 2011. október 20. 19:58
  „11.

  És még a sokkal kevesebb nettódból fizetheted az ingatlanadót, hogy az önkormányzat ki tudja világítani az utcákat!”
 • 10. W666W 2011. október 20. 18:56
  „Elkezdtem számolni egy kicsit ha valamit rosszul számoltam javítsatok ki légyszives
  Megszünik az adójóváírásom az minusz 12.100 Ft, a müszakpótlékom / éjszakás / erösen függöben van mert nálunk 30% plusz kapunk 40% kompenzációt de ha így marad akkor a kompenzációnak löttek az ujabb Minusz 6.000 Ft...Mindeközben nem emeltek Bért ...16% os adó a plusz 4.000 kb....
  Tehát ha minden így marad az MINUSZ 14.100 FT TIZENNÉGYEZER-SZÁZ !!!!!!

  Ezt hogyan is akarja a kormányunk ás nemzetünk VIKTORJA a nagy népi bölcs megmentö kompenzálni ???? mindeközben ugye folyamatosan emelkedik a benzin az Áfa is emelkedett chipsadó lett kell ugye fizetnem a kocsi után kötelezö felelösségbiztosítást ami ugye 30% kal emelkedik várhatóan.....

  Akkor miért is Jó ez a Munka törvénykönyve NEKEM ??????

  Azért mert keresek Bruttó 120.000 ft -ot ?????

  magyar tulajdonosú cégnél dolgozom és amióta magyar a tulaj gyakorlatilag Minden pluszt elvett mert akkorra a válság hogy egyszerüen nem tud bért emelni..Ja hogy 2010-ben a válság alatt 58,4 MILLIÁRD volt a bevételünk ??? az semmit sem ér mert nem maradt nyereség..:-(((((

  köszönjük kedves kormány köszönjük..”
 • 9. balihoho 2011. október 20. 17:04
  „Rabszolga törvény! Ettől még nem lesz több, és vonzóbb munkahely!”
 • 8. Larsson 2011. október 20. 16:53
  „Kevesebb nettóért sokkal több meló, micsoda munkamorál lesz ebben az országban, aki teheti még most meneküljön!”
 • 7. Lutetia 2011. október 20. 16:19
  „"szándékos vagy súlyos gondtalanság esetén "
  Na, ilyesmitől mostanában nem kell tartani... :)
  Egyre több a szótévesztés az MTI közleményeiben. Sokszor az az érzésem, a tudósító nem is érti, amit ír. Mit szól ehhez Schmitt Pál?”
 • 6. Szabadszombat 2011. október 20. 14:58
  „4. Lajos 2011.10.20. 13:19

  A Szívás még csak most kezdődik!

  http://www.origo.hu/itthon/20111020-a-kormany-adotervei-es-az-onkormanyzatok.html”
 • 5. JABBA 2011. október 20. 14:45
  „Most akkor lesz 10 év alatt 1 millió munkahely, vagy sem? Mert O. V. letett erről, de viszont Czomba Sándor meg az ellenkezőjét állítja. <moderálva>”
 • 4. Lajos 2011. október 20. 13:19
  „nesze neked állampolgár 2012 a mega szívás éve lesz természetesen nem kormányzati kommunikáció szempontjából mert szerintük most sincsennek megszorítások amikor 20%-kal drágultak az élelmiszerek, jövöre a munkaválllók akik "pótlékos" munkahelyen dolgoznak 10-20% kereset csökkenést kénytelenek elszenvedni a pótlék megvonás miatt. HURRÁ Nesze neked magyar nép! MOst OV a népnének osztja a sallert, meg a kokikat nem az EU.nak”
 • 3. Zka 2011. október 20. 13:08
  „A kisvállalkozásokat az hozná helyzetbe, ha a haszon és a nettó bér között nem húzódna kb 80-90% közötti mértékű teljes adóterhelés, ha nem kéne könyvelőt tartani, aki kiigazodik a felesleges bürokrációban és még sorolhatnám.”
 • 2. elekesani 2011. október 20. 12:49
  „Nem derül ki a cikkből hogy a túlmunka 250, illetve 300 óra havi vagy éves szinten van meghatározva, mert ha ez havi akkor tényleg itt a saját hazában a rabszolga rendszer, ugyanis a ledolgozott KB 180 óra +300 óra nem semmi. Rabszolgatartás! Persze mire ki kellene fizetni a dolgozót már rég a cég is megszűnik, a szabadidő kiadása is csak ámítás, mivel az éves rendes szabadságot is csak kiírják, és nem kiadják. És tényleg hogy lesz így több munkahely ??? Át van ez egyáltalán gondolva, vagy tényleg a Kínai szocialistának csúfolt rendszer a példakép?? Ezután gyerekeket is dolgoztatunk tálán még ütleggel is? Csak azért mert bizonyos politikusunknak az a véleménye hogy mert Kína a versenytárs!? ,és az ő és druszái gazdasági érdeke ezt kívánja! Tényleg megsemmisül minden jog ami a köznép érdekeit is figyelembe veszi? GRATULÁLOK a FIDESZ szavazóinak, úgysem lehet a honatyákat visszahívni, az adatok meg ugyanúgy hamisítva vannak, vagy még jobban mint előtte. A lényeg nekik menjen a szekér!”
 • 1. deszkás 2011. október 20. 12:08
  „Ha többet kell dolgoznia attól hogy lesz több munkahely? Szerintem pont forditva van. Ez olyan több a 25 mint a 27.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: nem a bulvármédiát, hanem az áldozatokat kell segíteni

A párt szerint a büntetésüket töltő személyek által a média számára értékesített történetekből… Tovább olvasom