Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Elfogadták a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát

Az Országgyűlés egyhangúlag elfogadta hétfőn a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát. Az erről szóló előterjesztésre 326 képviselő szavazott igennel, ellenszavazat nem volt, és senki sem tartózkodott.
A stratégiában egyebek mellett az szerepel, hogy Magyarország 2020-ig 18 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és növeli a megújuló energiaforrások arányát.

Az Európai Bizottság januári javaslata szerint a 27 uniós tagállamnak együttesen 20 százalékkal kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Ez azonban országonként változik, Magyarországnak 18 százalékos csökkentést írtak elő. Itthon most a felhasznált energia 4,5 százaléka származik megújuló forrásból, az európai és a magyar stratégia értelmében ezt 13 százalékra kell növelni, ugyancsak 2020-ig.

A javaslat előterjesztője, a környezetvédelmi és vízügyi miniszter korábban a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra való megfelelő reagálást a legfontosabb belpolitikai kérdésnek nevezte. Fodor Gábor kutatókra hivatkozva azt mondta, hogy 1-2 fokos átlaghőmérséklet-emelkedés várható, ami később állatfajok kihalásához, és a növényzet átalakulásához vezethet, elszaporodhatnak a kórokozók is.

A tudósok azt jósolják: probléma lesz a vízhiány is, és az ezzel járó népvándorlások. Magyarországon sok a folyóvíz, így itt inkább a hirtelen megjelenő árvizek okozhatnak majd gondot, ha nem teszünk ellene - tette hozzá.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hétfő esti közleménye szerint a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia megvalósításához sok pénzre van szükség. 2008 és 2013 között a Környezet és Energia Operatív Program keretében 110 milliárd forint használható fel energiahatékonysági fejlesztésekre, és megújuló energiát felhasználó beruházásokhoz. A Zöld Beruházási Rendszer is évi több milliárd forintot biztosít klímavédelmi beruházásokhoz - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

  • 2. matriné 2008. március 18. 11:15
    „Ha ez az országvezetés és e parlament marad a cél kitüzés végéig, akkor az országunk lakósainak csupán fele lesz képes egy jót szellennteni! Így könnyü a gázok kibocsájtását szabályozni!”
  • 1. Kért Elek 2008. március 17. 20:03
    „Fodor úr! Ezt nem lesz nehéz teljesíteni, hamarabb is mint 2020, ilyen adózás mellett örülhetünk ha még lesz kedve bárkinek itt munkahelyet teremteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejezték budapesti demonstrációjukat a fuvarozók

Hétfőn 17 órakor befejezték fővárosi demonstrációjukat a fuvarozók az 56-osok terén, régi nevén a… Tovább olvasom