Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Elfogadták Debrecen 2010-es költségvetését

Elfogadta Debrecen 2010-es költségvetését csütörtökön a város közgyűlése; a 45,9 milliárd forintos kiadási főösszegű költségvetés 2,7 milliárd forintos hiánnyal és ugyanekkora hitelfelvétellel számol, így a város hitelállománya 21 milliárd forint marad.
Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere az ülésen elmondta: az ország és az önkormányzatok számára is nehéz év lesz az idei. Debrecen számára a központi támogatás mintegy 2,5 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyi tavaly volt. A polgármester kiemelte, hogy nem lehetett más cél a büdzsé tervezésekor, mint a működőképesség fenntartása és a szolgáltatások színvonalesésének megakadályozása.

Közlése szerint nagy a bizonytalanság az idei "furcsa költségvetés" tarthatóságát illetően, hiszen egy kormányváltás után nem lehet tudni, mivel kell szembesülniük a második félévet illetően, valamint a kedvezőtlen piaci helyzet miatt nem lehet tudni, teljesül-e a város ingatlaneladásokból remélt bevétele. A kiszámíthatóság érdekében így nem indítanak nagy volumenű beruházásokat - tette hozzá.

Papp László, a többségi Fidesz-frakció vezetője a költségvetési vitában úgy fogalmazott: az idei lesz az elmúlt 12 év legnehezebbje, amelyben főleg uniós forrásokra fognak támaszkodni. A frakcióvezető az EU-forrásokból építendő beruházások közül kiemelte a 2-es villamos projektjét, a 300 millió forintos útfelújítási programot és a közbiztonsági programot, amelynek keretében kiépül az egységes városi térfigyelő rendszer első modulja.

Zsiros Zsolt, az MSZP frakcióvezetője azért nem tartotta támogathatónak a költségvetést, mert az szerinte egyértelműen tarthatatlan. A bevételi oldal felültervezett, míg a kiadási alultervezett, elsősorban az ingatlaneladások kétes sikeressége miatt, ami már tavaly is felborította a költségvetést - hangoztatta.

A szocialisták mellett az MDF képviselője, Turi Gábor is bírálta a nagyberuházásokat és a kétséges ingatlaneladásokat.

Az MSZP-frakción kívül az MDF-es és az SZDSZ városatyák sem támogatták a költségvetést, amelyet a Fidesz-többségű közgyűlés 32 szavazattal, 16 voks ellenében fogadott el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pontosítaná a sztrájktörvényt a VOSZ

A sztrájktörvény módosítását kezdeményezi a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)… Tovább olvasom