Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Elfoglalta a Semmelweis-egyetem rektori titkárságát a Hallgatói Hálózat

Schmitt Pál doktori disszertációjának ügyében követelt határozott állásfoglalást a Hallgatói Hálózat (HaHa) csaknem 20 aktivistája a Semmelweis Egyetem Üllői épületének rektori titkárságán, ahol szerdán délután jelentek meg. Néhányan ülősztrájkba kezdtek, néhányan később elhagyták a helyszínt, többen pedig az egyetem engedélyével az éjszakát is az intézményben töltik - kivárva a csütörtökre ígért találkozót az egyetem rektorával.


A demonstrálók Schmitt Pál doktori címének ügyében követelnek döntést az egyetem vezetőitől. A Hallgatói Hálózat tagjai szerdán délután a rektori hivatal vezetőivel tudtak beszélni, akik telefonon közvetítettek az egyetem rektora és a demonstrálók között. Kóbor Andrea, a Hallgatói Hálózat egyik tagja az egyetem épületéből távozva a sajtó képviselőinek elmondta: "elfogadhatatlannak tartják, hogy bárki megtarthassa doktori címét egy ilyen disszertációval".

Kóbor Andrea hozzátette: az intézmény rektori hivatala a demonstrálókat arról tájékoztatta, hogy a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa csütörtökön délelőtt 11 órakor összeül, és döntés születhet az államfő 1992-ben megszerzett doktori címének esetleges visszavonásáról. A HaHa aktivistája azt is elmondta, hogy az intézmény rektorával annak ígérete szerint csütörtökön délután személyesen találkozhatnak.

Az MTI felvételei.

A Hallgatói Hálózat kilenc aktivistája az épületben tölti az éjszakát. Kóbor Andrea ezzel kapcsolatban elmondta: így kívánnak nyomást gyakorolni a csütörtöki döntésre. Mint mondta: elsősorban arra várnak választ a rektortól, hogy kinek a felelőssége Schmitt Pál doktorijával kapcsolatos helyzet kialakulása, illetve miért nem vállalja a döntést az egyetem.
Kóbor Andrea a sajtó képviselőinek kérdésére válaszolva elmondta, hogy az épületben tartózkodó aktivisták egyike sem a Semmelweis Egyetem hallgatója. Kóbor Andrea tájékoztatása szerint este hat óráig nem történt rendbontás és rendőri intézkedésre sem volt szükség.

Korábban az épületben lévő HaHa aktivisták az épület ablakaiból molinókat lógattak ki, ezeken egyebek mellett olyan feliratok szerepeltek: "a gerinc nem törzsanyag", illetve "a plágium a tudományos közösség elárulása".

Az eseményekről a Semmelweis Egyetem közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy a Hallgatói Hálózat nevű hallgatói szervezet szerdán jelent meg a Semmelweis Egyetem Rektori Hivatalában azért, hogy egy "kompetens személlyel" találkozhassanak. Mint írták, a Semmelweis Egyetem ezt a lehetőséget oly módon biztosítja, hogy az egyetem rektora csütörtök délután fogadja a hálózat képviselőit.

Ennek nyomán többen elhagyták az épületet, a hálózat kilenc képviselője azonban úgy döntött, hogy az épületben tölti az éjszakát. "Ehhez számukra az egyetem megfelelő körülményeket biztosít" - tették hozzá.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. howatowabb 2012. március 29. 10:24
  „De érdekes, mára már a tegnapi levél is közkézre került. Nem az van beleírva, amire mutyiéknál számítottak. Mi lesz itt nap végére? Legjobb lesz, ha Szöulban marad!
  De hogy elhallgattak _- " a mi megmondtuk"- hozzászólók.
  Na, mi van, savanykásodik a szőlő? Hű, de savanyú lesz az még! Magyar citrom lesz a bőlevű narancs.”
 • 22. tsz 2012. március 29. 10:12
  „20. Ellenzéki 2012.03.29. 09:40

  Minden megmozdulásra ez a kormánypárti reakció, kezd már kicsit szánalmas lenni. Ha megkérdeznélek a tisztességről, fogalmad se lenne.”
 • 21. Ebgondolat 2012. március 29. 09:40
  „17. la-za 2012.03.29. 01:23
  Ha nem haragszol, akkor én (is) válaszolok:
  Tegnap nyilatkozott Az opponens, aki mindjárt két félét is nyilatkozott:
  1. Ő jelezte, hogy ez a "szakdolgozat" így gáz.
  2. Mivel Shit úr akkor MOB elnök illetve olimpiai bajnok volt, az őt vizsgálók megbíztak benne és abban, hogy saját kútfőből írta dolgozatát.
  Ergo Shit úr már akkor is "volt valaki" és jó magyar szokás szerint arcra "osztályoztak".

  És valóban, ha boltban lop valaki, akkor nem őt kell elítélni, hanem a mellette állót, aki nem szólt rá, hogy ezt nem szabad. Súlyos erkölcsi válságban van ez a kupleráj.”
 • 20. Ellenzéki 2012. március 29. 09:40
  „Tanulniuk kellene, nem balhézni!
  Merem állítani ha megkérdeznék ezeket a tüntető lányokat, fiúkat, hogy mi ellen is tüntetnek, a válaszról fogalmuk sem lenne!”
 • 19. mérges 2012. március 29. 09:37
  „17.
  Mert a bírálók nem nyomozók! Az internethasználat elterjedése előtt nagyon nehéz volt hozzájutni különböző kéziratokhoz - főleg, ha idegennyelvű, szűk körben ismert és más országban őrizték - ! Könnyen kiderült volna a turpisság, ha a dolgozat készítője szabályosan bejelölte volna az átvett idézeteket! De ezt nem tette, mert már akkor kiderült volna, hogy a dolgozat 90 %-a átmásolt fordítás! Párhuzam: tegyük fel, hogy valaki ír egy regényt pl. Bulgáriában, de nem teszi közkinccsé a nagy nyílvánosság előtt. Pár évvel később Ön - mert megszerzi annak kéziratát - lefordítja, egy-két oldalt hozzáír és elviszi a kiadónak, hogy ez az Ön regénye. Önnek erről mi a véleménye? Ki a hibás Ön vagy a kiadó aki nem ismerte az eredeti művet?”
 • 18. Mogyoró 2012. március 29. 05:53
  „Minden bíráló függ a jelenlegi hatalomtól, senki nem hülye ilyen dologért a kenyerét lerúgni az asztalról. A szégyen az, hogy ez megtörténhetett és az érdekelt fél továbbra is emelt fővel vesz részt a közéletben, példát mutatva a fiatalságnak, nézzétek csalással és <moderálva>nyalással lehet a legtöbbre vinni.”
 • 17. la-za 2012. március 29. 01:23
  „16.

  Ezek szerint te ebben a szakmában dolgozol. Akkor egyet árulj el: miért nem az opponensre és/vagy konzulensre mutogatnak most az emberek? Ha ennyire nyilvánvaló a hiba, akkor ezt miért nem vették annó észre? Nem akarom védeni SP-t, én sem szimpatizálok vele, de ami most folyik az undorító......

  Ezek után szívesen megnéznék pár 1989 előtt írt szakdolgozatot, disszertációt....főleg olyanokét, akik most magas beosztásban ülnek.”
 • 16. tri-atruuu 2012. március 28. 23:16
  „Jómagam is (PhD fokozattal minősített) egyetemi (külsős, de óraadó) oktató vagyok, talán elmondhatom, huszonvalahány éve ismerem az egyetemi tudományos ügyeket. Az én dolgozataimat is bírálták már többször és én is voltam már opponens. Csak annyit az eddigiekhez: ha az általam ismert (szegedi, de többszörösen SOTE is!) gyakorlatban csak a negyedét másolta volna át a sajátnak mondott PhD, vagy kisdoktori vagy szakdolgozatába, mint amennyi azért kiderült a 200-valahány csinovnyik által megválasztott S.P.-ről - nos, úgy kirúgták volna az Egyetemet övező közterekről is, hogy zúgva szállt volna el... Szégyen, hogy a bizottság nem mert "bátrabban" véleményt nyilvánítani, de az még nagyobb szégyen és hazánk messzemenő lejáratása, hogy egy kalap alá vonják, kvázi összemossák ezt a "művet" a többi kilencvenes évekbeli tudományos munkával, mintha ez lett volna a szokás...?! Hol van ilyenkor, mit szól ehhez a bátor, kormányhű Professzorok Batthyány Köre???”
 • 15. kilo 2012. március 28. 23:01
  „Hajrá fiatalok!”
 • 14. Apátfalvi** 2012. március 28. 22:51
  „6.

  csíragyerek, az 56-os egyetemisták szerinted nem voltak "léhűtők" a te megfogalmazásod szerint? Ők sem fizikai munkát végeztek...”
 • 13. tzs_szeged 2012. március 28. 22:34
  „"Elvtársi iskolai bizonyítványok utólagos felülvizsgálata.
  Nagy bukta lehet."

  A vizsgálat nem azt tudja bizonyítani, hogy ő írta vagy sem.
  Azt viszont igen, hogy ki volt annyira pofátlan, hogy olyat adott be, amely önmagában nem fogadható el. Ha SP "rendesen" írat egy szakdolgozatot, senki nem tudott volna belekötni - amíg a bérmunkás nem köp. Az volt a baj, hogy SP gyorsan akart eredményt - vagy becsapták.”
 • 12. Yucca 2012. március 28. 22:23
  „A médiában ma leadott sp nyilatkozat után megállapítható, hogy igen-igen vastag bőr van rajta. Sajnos.”
 • 11. SP 2012. március 28. 21:55
  „ok”
 • 10. szunyi 2012. március 28. 21:50
  „8.SP

  Rekontra.
  Legyen!”
 • 9. messzegedi 2012. március 28. 21:44
  „Hajrá Hallgatók! Ne hagyjátok, hogy sárba tiporják szorgos munkával létrehozott disszertációitokat!
  Csak egyvalamiben több nálatok SP: ő ugyanis nem HaHa, hanem egy nagy hahaha.”
 • 8. SP 2012. március 28. 21:25
  „Pro
  Schmitt

  Kontra
  Elvtársi iskolai bizonyítványok utólagos felülvizsgálata.
  Nagy bukta lehet.”
 • 7. nelek 2012. március 28. 21:22
  „6. fotelagy,
  A Magyar Állam bácsi az egy személy szerinted, aki olyan rendes bácsi, hogy fizet és ezek a hálátlanok meg csak tiltakoznak ahelyett hogy tanulnának és kussolnának? Csak szólok, adóforintokról van szó. Schmitt bácsi is adóforintokból él. Ki fizeti az adóforintokat?

  Kinek kell majd elpirulnia külföldi társaságban, ha a köztársasági elnökéről érdeklődnek?”
 • 6. fotelagy 2012. március 28. 21:02
  „Na azért néhány hőbörgő egyetemistát, akiknek megjegyzem nagy valószínűséggel a magyar állam fizeti az úgymond tanulását, ne hasonlítsunk az 56-os hősökhöz.”
 • 5. howatowabb 2012. március 28. 20:48
  „Nocsak. Holnapra összehívtak egy rendkívüli gyűlést! Valamit máris elért EZ A SOK LÉHŰTŐ!
  3. te most értél haza a Marsról? De jó, hogy valaki meg mer szólalni! ( 1956? léhűtők, ugye?) A hozzászólásod nagyon nyomira sikeredett!
  Van dolguk. Szakdolgozatot kell írniuk, aztán megvédeni, és mindezt szigorú szabályok szerint!”
 • 4. smalltown 2012. március 28. 20:46
  „3
  ugye te kicsit ostoba vagy?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Oktatói Hálózat megvonná Schmitt Páltól a doktori címét

Az Oktatói Hálózat felszólította Tulassay Tivadart, a Semmelweis Egyetem rektorát, hogy… Tovább olvasom