Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Elfogták Farkas Pétert Andorrában

Ellenállás nélkül adta meg magát Farkas Péter az andorrai rendőröknek, amikor december 26-án éjszaka őrizetbe vették egy szállodában - közölte Robert Guirao-Bailen, az andorrai rendőrség nemzetközi együttműködési csoportjának vezetője.

Az MTI-nek vasárnap telefonon adott nyilatkozatában Robert Guirao-Bailen azt is elmondta, hogy a körözött magyar sportolót a szállodai szobájában vették őrizetbe.

Az akcióban hat andorrai rendőr vett részt, köztük Robert Guirao is. Mint mondta, a rendőrök bemutatkoztak, azonosították magukat, és közölték Farkassal, hogy két nemzetközi elfogatóparancs alapján veszik őrizetbe. A sportoló nem tanúsított ellenállást, megadta magát, majd követte a rendőröket.

Robert Guirao-Bailen beszámolt arról is: az akció során egy kommandós csoportjuk is készültségben volt, de végül nem volt szükség arra, hogy bevessék őket.

Farkas Péterre 7 év fegyház vár.
Farkas Péterre 7 év fegyház vár.

A csoportvezető közölte, körülbelül egy hete állnak kapcsolatban a magyar rendőrséggel Farkas Péter ügyében. Attól a pillanattól kezdve, hogy megtalálták és a magyar rendőrséggel együtt fényképek alapján azonosították a szökésben lévő sportolót, pár óra múlva már őrizetbe is vették - jegyezték meg.

Arra a kérdésre, hogy volt-e valaki Farkas Péterrel a szállodai szobában, az andorrai rendőrségi vezető azt mondta, erről nem beszélhet.

Rámutatott, hogy ez egyrészt a nyomozás érdekei miatt is titkos információnak számít, másrészt más ellen nem is volt elfogatóparancsuk, s ezért sem térhet ki az ilyen jellegű információkra.

Tájékoztatása szerint Farkas Pétert jelenleg az andorrai börtönben őrzik. A kiadatási őrizet időtartama a nemzetközi jog alapján negyven nap lehet, így a magyar államnak ennyi ideje van arra, hogy diplomáciai úton eljuttassa hozzájuk a Farkas Péter kiadatáshoz szükséges dokumentumokat.

Korábban írtuk:

Egy andorrai hotelben fogta el a helyi rendőrség a tavaly november óta szökésben levő Farkas Péter olimpiai bajnokot december 26-án éjszaka - erősítette meg vasárnapi sajtótájékoztatóján Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány az MTI értesülését.

A vezérőrnagy ismertetése szerint Farkas Péter - aki öccse jogosítványával igazolta magát - jelenleg kiadatási letartóztatásban van. Tóth Gábor nem kívánt becslésekbe bocsátkozni arról, hogy mikor hozhatják haza az elítélt sportolót, csak annyit mondott, hogy szerinte "rövid időn belül". Szólt arról is, hogy körülbelül egy hónapja szerzett tudomást a rendőrség arról, hogy Spanyolországban tartózkodik a körözött sportoló.

Mint elmondta, titkosszolgálati eszközöket is bevetettek Farkas Péter elfogása érdekében, s arra is kitért, hogy a BRFK munkáját a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság is segítette.

Tóth Gábor Papp Péterrel, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján elhangzott: a Pest megyei rendőröknek olyan operatív információjuk volt, ami nagyban segítette Farkas Péter elfogását, így kapcsolódott be a másik rendőri szerv is a nyomozásba. Konkrétumot erről - a nyomozás titkosságára hivatkozva - viszont nem közöltek a rendőri vezetők.

A budapesti rendőrfőkapitány példaértékűnek nevezte az andorrai rendőrökkel való együttműködést, amelynek előzménye, hogy a francia nagykövetség segítségével vették fel a kapcsolatot velük, miután pontos információhoz jutottak a sportoló hollétéről. Hozzátette: az andorrai rendőrség nemzetközi csoportjától gratuláló levelet kaptak, melyben csak annyit közöltek, hogy elfogták Farkas Pétert, aki elmondta a rendőröknek, hogy a testvére okmányával igazolta magát. Továbbá kaptak egy fotót az elfogásról, amelyet a rendőrség a honlapján nyilvánosságra is hoz - közölte.

Tóth Gábor további részletekkel az elfogásról nem tudott szolgálni, így az sem tisztázott, hogy mit keresett az élsportoló Andorrában, s tanúsított-e ellenállást az intézkedés során. Arra a kérdésre válaszolva, mely szerint korábban még arról számoltak be egyes sajtóhírek, hogy Farkas Péter Thaiföldön bujkálhat, Tóth Gábor azt mondta: nekik viszont arról volt információjuk, hogy Farkas Péter Spanyolországban, Valenciában tartózkodik.

A vezérőrnagy elmondta: a rendőrség megkezdte a kiadatással kapcsolatos eljárást, de az ügy kezelését az IRM veszi át. Szintén kérdésre válaszolva azt közölte: nem folyik további eljárás a sportolót jogerősen hét év szabadságvesztésre kötelező ítélet után azzal kapcsolatban, hogy kik lehettek a kábítószerültetvény vásárlói.

A BRFK Nyomozó Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának munkatársai több hónapos felderítőmunka eredményeként 2004. október 14-én házkutatást tartottak egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő marihuánát találtak a sok milliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben. A három gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették. Farkas Károly, Farkas Péter és egy harmadik gyanúsított büntetőperében először felmentő ítélet született, amelyet később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezett, majd új eljárást rendelt el.

A sportolóra tavaly novemberben első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évvel sújtotta kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe.

Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban mostanáig ismeretlen helyen tartózkodott. A sajtó többször írt arról, hogy Farkas Péter esetleg Thaiföldön bujkál.

Tavaly december elején európai elfogatóparancsot adtak ki, miután szemtanúk a bécsi repülőtéren látták a sportolót, de azt nem tudni, onnan hová ment.

A vádhatóság ezután az első fokon kiszabott ötéves szabadságvesztés súlyosítását kérte a szökésben levő Farkas Péterre, az olimpikon védője ugyanakkor felmentést indítványozott.

A másodfokú bíróság december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hétre súlyosította, testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta. A bíró az indoklásban azt mondta, a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át "irdatlan mennyiségű" kábítószert állítottak elő, aminek a sorsa azonban ismeretlen maradt, pedig nyilvánvaló, hogy értékesítették. Szerinte ha erre is kiterjedt volna a nyomozás, akkor akár életfogytiglannal is sújtható bűncselekmény miatt vonták volna felelősségre az elkövetőket.

A tényállás szerint Farkas Károly és a harmadik vádlott egy XVIII. kerületi ingatlanon sok millió forintért föld alatti rejtekhelyen kialakított locsoló és szellőztető berendezésekkel is felszerelt helyiségben termesztette a cannabist, amelyből marihuánát állítottak elő, Farkas Péter pedig mindehhez segítséget nyújtott.

Farkas Péternek a kiszabott hétéves jogerős fegyházbüntetés mellett egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetését is ki kell töltenie.

Az Országgyűlés a napokban fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint jövő év januárjától nem kaphat életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló - sem edzője vagy özvegye -, akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. franzvon 2009. december 28. 11:29
  „Hát egy volt olimpikonnak a cigi, vagy a sörgyárosság sem áll túl jól...
  Mellesleg az aranyérmesek életük végéig járadékot kapnak az államtól...”
 • 57. ráérő 2009. december 28. 10:49
  „A 7 év nem kevés ,sőt aránytalan sok itélettel szemben( nyolc keres cigány kozákra gondoljatok aki agyon verte osztálytársát,felfüggesztett fogház).Olyan növény termesztésért,ami sok országban nem számit főben járo bünnek.Nálunk is hozzá tud jutni bárki ha szüksége van rá.”
 • 56. Kotyogó 2009. december 28. 09:28
  „56. túlműveltkém!

  senki sem születik drogosnak (kivéve esetleg téged, ha anyád még terhesség alatt is nonstop be volt tépve) hanem azzá lesz, embereket és családokat olyan értelemben tesz tönkre a drog/drogos, hogy a drogos egy idő után nagy ívben belexarik mindenbe, beszűkűl a tudata, csak a következő adagon jár az esze ezért meglopja a hozzá közel állókat, megbízhatatlanná válik, elég kevés drogosnak sikerült megöregednie.

  legközelebb akkor sziszegj ha majd szólitalak!”
 • 55. flexsnake 2009. december 28. 09:04
  „53.
  ,,ez az anyag embereket/családokat tesz tönkre, széles körű használata kihat az egész társadalomra, egy bizonyos idő után, tíz használóból nyolc átáll a keményebb drogra mert már nem elégíti ki a vágyait"
  Beszélsz itt hülyeségeket :D Inkább tanulj, akkor még talán megérted mi a különbség a könnyű és a nehéz drogok között. A fű lópikula, egy semmi. Nem károsabb mint egy szál cigi. Nem bódítóbb mint egy üveg sör.”
 • 54. LukSzusz 2009. december 28. 08:57
  „Jó kis sztori,most egy néhány hónapig terítéken lesz,fontosabb mint a fehérgalléros,politikusi,korrupciós bűnözés.Elterelik a figyelmét a népnek.”
 • 53. Kotyogó 2009. december 28. 06:55
  „52. hozzászólás Mathiasking 2009.12.28. 04:00

  egyszerűen nem értem, hogy mit nem értesz, ez az ember kábítószernek minősülő "terméket" állított elő, és tudomásom szerint ez bűncselekmény, ez az anyag embereket/családokat tesz tönkre, széles körű használata kihat az egész társadalomra, egy bizonyos idő után, tíz használóból nyolc átáll a keményebb drogra mert már nem elégíti ki a vágyait, ez az ember haszonszerzés céljából mérgezte a társadalmat, és még mindig arról az emberről van szó akinek az lenne a feladat, hogy példát mutasson a felnövekvő generációnak, hát "sikerült" neki! ezzel a beírásoddal meg egyszerűen nem tudok mit kezdeni/értelmezi: "Tudod, ha saját hibádból kerülnél olyan helyzetbe amibe a Farkas gyerek, nem sajnálnálak".”
 • 52. Mathiasking 2009. december 28. 04:00
  „16. hozzászólás Kotyogó 2009.12.27. 14:47

  Hány olyan sportolót ismersz, akik az egészségüket adták az eredményért? Én sokat. A sport pszichológia nem foglalkozik azzal, hogy mi lesz azzal az emberrel, aki a népszerűség után a süllyesztőben végzi. Pedig megérne egy misét. Az a baj, hogy elintézed egy vállrándítással, hogy így járt. Tudod, ha saját hibádból kerülnél olyan helyzetbe amibe a Farkas gyerek, nem sajnálnálak. Egyébként sok sok megválaszolatlan kérdés vetődött fel az üggyel kapcsolatosan a hatóságok munkája részéről.

  Kérdem én: mennyivel különb egy Bajnai Gordon, mint egy Farkas Péter? Csak annyival, hogy az egyiket már elítélték!”
 • 51. Teo 2009. december 27. 23:37
  „Azt hitte a mikulás jön.
  Majd elszökik onnan is.”
 • 50. Mátrix 2009. december 27. 23:24
  „Nem oda kellett volna koltoznie hanem pl Venezuelaba ha mar arra jar, ott sokkal tobb eselye lett volna. Masreszt sok europai orszagban nem illegalis a kokain. Az itelet nagyon durva emberolesert is kaptak mar kevesebbet.”
 • 49. esztikécske 2009. december 27. 23:06
  „Hogyan lehet ilyen mélyre süllyedni, nem is értem.....”
 • 48. franzvon 2009. december 27. 22:55
  „Az a baj, hogy amennyiben feltételezzük, hogy az olimpiai mozgalomhoz tartozó sport tiszta (??hmm.hümm?)-
  az olimpiai bajnokok jelkép, és példaértékűek a többiek, kiváltképp az ifjúság számára.
  Ikonok, etalonok,követendő példaképek.
  Nem kéne ezt ilyen sz....ságokkal lerombolni...”
 • 47. flexsnake 2009. december 27. 22:28
  „45. nem kapja, egy számlán elkülönítve gyűjtik, ha felmenti, megkapja, ha nem akkor a városé.”
 • 46. bespin 2009. december 27. 21:09
  „42.Na, akkor ezek után jusson eszedbe az ősöd, hogy mit is tenne veled, ha nem megfelelőket írsz! :-)”
 • 45. Mignon 2009. december 27. 21:08
  „En sem ertem!
  Hogyan lehet elbujni Andorraban?
  Hat, olyan kicsi, hogy ott ismer mindenki mindenkit!
  Meg, jobbra-balra csak hegyek!

  Habar, egy andorrai hölgyet szivesen megismernek!
  El andorraznank együtt...

  :)”
 • 44. tobaccoroad 2009. december 27. 20:32
  „Bezzeg a Humbold féle idiióták kapják a fizetésüket és +igazgatósági dijaikat a börtönbe.
  Péter kitartás egyik legszimpatikusabb olimpiabajnokunk vagy persze csak a sportkarriered alapján.”
 • 43. dodó 2009. december 27. 20:25
  „A hét év fegyház mellett még le kell töltenie egy korábbi felfüggesztetettet is, ami börtönbüntetés.”
 • 42. THK 2009. december 27. 19:00
  „18,
  itt nem egyszerűen saját (+esetleg baráti) használatra termesztésről volt szó, hanem több ezer tőről!

  Nagyüzemben folytatta, terjesztőhálózata volt: ezért a BŰNSZÖVETKEZETBEN végrehajtott cselekedetért ítélték el - ráadásul már egy előzetes felfüggesztés hatálya alatt!

  Vagyis egy pofátlan, mocskos alakról van szó (pláne mert még a felelősséget sem vállalta), aki törvények felettinek tartotta magát - igen kedvezően úszta meg, jóval többet is kaphatott volna...”
 • 41. flexsnake 2009. december 27. 18:51
  „39. ma ezt csinálja az apeh, reülőről nézik tokajt :D”
 • 40. Mignon 2009. december 27. 18:40
  „Szegeden az adohivatal regen, a Radnoti gimivel szemben volt.
  Az en gyerekkoromban valami "titkarnö-kepzö" iskola volt ott, de szüleim mindeg ugy emlegettek
  az epületet, hogy a : "financia".”
 • 39. Mignon 2009. december 27. 18:17
  „A növenytermesztesröl jut eszembe.
  1975-ben Floridaban minden farmernek meg volt hatarozva, mennyi ezer tö dohanyt termeszthet.
  Az arak stabilitasa vegett.
  Na, persze a farmerek elkezdtek sumakolni. Itt-ott csak ültettek meg a hazmögött, a kertaljaban
  meg nehahy dohany tövet.
  Miamiban, a financia meg rafinaltabb volt.
  Repülögepröl lefenykepeztek a floridai dohanytermelök földjeit, es szamolgattak, kinek mennyi
  ültetvenye van.
  Akinek tul sok volt, megbüntettek, es kiszantattak vele a meg nem engedett töveket!

  :)))))”
58 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsőfokú árvízvédelmi készültség a Bodrogon

A Bodrog teljes magyarországi szakaszán elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi riasztást vasárnap… Tovább olvasom